Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
683. deň na Ukrajine: Japonsko plánuje naďalej podporovať Ukrajinu
Zdielať na

683. deň na Ukrajine: Japonsko plánuje naďalej podporovať Ukrajinu

KYJEV / ​Japonsko je odhodlané naďalej podporovať Ukrajinu, vyhlásila v nedeľu japonská ministerka zahraničných vecí Jóko Kamikawaová v Kyjeve. Rusko v noci na dnes na Ukrajinu zaútočilo 28 dronmi a tromi riadenými strelami. Ukrajinské letectvo tvrdí, že 21 dronov sa ukrajinskej protivzdušnej obrane podarilo zničiť. Novinár v najnovšej biografii ukrajinského prezidenta opísal, ako Zelenskyj žil v úvode vojny v kryte o starom chlebe a konzervách. V nedeľu 7. januára sa cez telemost zúčastni na obrannej konferencii vo Švédsku. Situáciu na bojisku opísal ako relatívne stabilnú. Ruská agresia môže byť podľa neho porazená.

Šéfka japonskej diplomacie v Kyjeve: Sme odhodlaní ďalej podporovať Ukrajinu 

Japonská ministerka zahraničných vecí Jóko Kamikawaová pricestovala do Kyjeva na neohlásenú návštevu počas svojej prvej zahraničnej cesty v novom roku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Japonsko je odhodlané podporovať Ukrajinu, aby sa tam mohol navrátiť mier," povedala Kamikawaová počas tlačovej konferencie s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. Konferencia ministrov sa konala v protileteckom kryte a v pozadí bolo počuť sirény. "Cítim, aká je teraz situácia na Ukrajine napätá. Opäť dôrazne odsudzujem ruské raketové a dronové útoky, najmä tie na Nový rok," uviedla japonská ministerka. Ukrajina aj Rusko v posledných dňoch hlásia zintenzívnenie útokov vo vojne, ktorú Moskva rozpútala pred takmer dvomi rokmi.

Kamikawaová zároveň oznámila, že Japonsko "vyčlení 37 miliónov dolárov na zabezpečenie systému detekcie dronov". Ukrajine tiež pošle päť generátorov, ktoré jej "pomôžu prežiť ďalšiu zimu počas ruských útokov". Japonská ministerka navštívila aj mestá Irpiň a Buča, kde ukrajinské sily objavili zmasakrované telá civilistov po stiahnutí sa ruských jednotiek z oblasti Kyjeva. Uviedla, že pohľad na Buču ju šokoval. Dodala, že s Kulebom diskutovali aj o pláne Japonska zorganizovať vo februári v Tokiu konferenciu zameranú na hospodársku obnovu Ukrajiny.

​Rusko v noci na dnes na Ukrajinu zaútočilo 28 dronmi a tromi riadenými strelami 

Rusko v noci na nedeľu 7. januára na Ukrajinu zaútočilo 28 dronmi a tromi riadenými strelami, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské letectvo. To tvrdí, že 21 dronov sa ukrajinskej protivzdušnej obrane podarilo zničiť. Ukrajinské letectvo na sociálnej sieti telegram uviedlo, že ruské útoky sa tentoraz zamerali predovšetkým na juh a východ Ukrajiny. Vo veľkej časti východoeurópskej krajiny, ktorú Rusko napadlo takmer pred dvoma rokmi, bol v noci vyhlásený protiletecký poplach, napísala agentúra Ukrinform. Dnepropetrovské regionálne úrady na telegrame napísali, že pri útoku dronu v meste Dnipro bolo zranených 12 ľudí. Dodali, že bola poškodená vzdelávacia inštitúcia a jej internát, dve bytové a jedna administratívna budova. 

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať oznámil, že drony boli prevažne zničené mobilnými tímami, ktoré šetrili "nedostatkové rakety" protivzdušnej obrany. Ukrajinské sily podľa neho použili niektoré rakety na odrazenie dvoch nedávnych veľkých ruských útokov a "prebiehajú procesy, ktorých cieľom je naďalej poskytovať Ukrajine množstvo rakiet potrebných na odrazenie leteckých útokov". 

Zelenskyj žil v úvode vojny v kryte o starom chlebe a konzervách, opísal novinár

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v prvých týždňoch vojny podobal chodiacej mŕtvole, takmer nespal a v bunkri, kde sa ukrýval, prežíval na sladkostiach, mäse z konzervy a chlebe. V novej Zelenského biografii to opísal novinár amerického týždenníka Time Simon Shuster, ktorý s ukrajinským prezidentom a jeho tímom na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu strávil nejaký čas. Úryvok z knihy zverejnil britský list The Telegraph.

Do bunkra z čias studenej vojny, ktorý sa podobá obrovskému tunelu metra prestavanému v štýle kancelárskej budovy, sa Zelenskyj uchýlil v prvý deň plnohodnotnej ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022 okolo poludnia, keď jeho ochranka dostala varovanie pred náletom. Zelenskyj podľa Shustera spomína, že sa v týchto prvých hodinách sám seba snažil motivovať. "Pozerajú sa. Si symbol. Musíš sa správať, ako sa správa hlava štátu," opísal prezident novinárovi svoj vnútorný monológ.

V bunkri ukrajinský prezident nakoniec strávil niekoľko mesiacov. Najhoršie podľa neho boli noci na úzkom lôžku, zatiaľ čo jeho telefón takmer bez prestania vibroval. "V tých prvých dňoch som všetkých budil. Nemal som nárok spať, kým som nevedel, kde bol aký útok," opísal podľa novinára ukrajinský líder. Uviedol tiež, že hlásenie o aktuálnej situácii po svojich spolupracovníkoch požadoval už o 04:50.

Ruskú agresiu na Ukrajine možno poraziť, vyhlásil ukrajinský prezident

Ruskú agresiu na Ukrajine možno poraziť, povedal v nedeľu podľa agentúry Reuters účastníkom obrannej konferencie vo Švédsku prostredníctvom videoprenosu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Situácia na bojisku je podľa neho v tejto chvíli relatívne stabilná. Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström na tom istom podujatí povedal, že hlavnou úlohou švédskej zahraničnej politiky v najbližších rokoch bude podpora Ukrajiny. "Aj Rusko sa dá v rámci medzinárodného práva zatlačiť späť. Jeho agresia môže byť porazená," uviedol ukrajinský prezident. Vojna na Ukrajine podľa Zelenského ukázala, že Európa musí rozvíjať spoločnú výrobu zbraní, aby sa kontinent mohol ubrániť za akejkoľvek globálnej situácie, ktorá môže nastať. "Dva roky tejto vojny ukázali, že Európa potrebuje vlastný dostatočný arzenál pre obranu slobody, vlastné kapacity na zabezpečenie obrany," zdôraznil ukrajinský prezident.

Ruské ostreľovanie Chersonu si vyžiadalo dvoch mŕtvych

Najmenej dvoch mŕtvych a dvoch zranených si vyžiadalo ruské ostreľovanie juhoukrajinského mesta Cherson. Oznámil to dnes na platforme telegram šéf vojenskej správy Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin. "Ruská armáda dnes niekoľko hodín ostreľovala obytnú štvrť Chersonu," uviedol Prokudin. Okrem iného bola podľa neho zasiahnutá miestna tržnica a obytný dom. Už ráno Prokudín informoval o ťažkom ostreľovaní Chersonu, ktorý sa ukrajinskej armáde podarilo na jeseň 2022 oslobodiť od ruských okupantov. Rusi údajne ostreľovali Cherson a okolie predchádzajúcich 24 hodín z diel, granátometov, dronov i lietadiel. Dnes podľa Prokudina ostreľovanie v nestenčenej miere pokračovalo. Dvaja ľudia boli zabití a ďalší dvaja skončili so zraneniami v nemocnici.

Rusko vedie proti Ukrajine od februára 2022 útočnú vojnu. Ruská armáda pritom často ostreľovala aj civilné ciele, ako sú mestá a energetická alebo vodohospodárska infraštruktúra. Cherson je pod paľbou takmer denne, lebo leží v bezprostrednej blízkosti frontu, ktorý tu tvorí rieka Dneper. Krvavá bola pre Ukrajincov sobota, keď pri ruskom ostreľovaní ukrajinských obcí zahynulo 13 ľudí. Jedenásť obetí, medzi ktorými bolo päť detí, si vyžiadal útok na mesto Pokrovsk v neokupovanej časti východoukrajinskej Doneckej oblasti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy