Jasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
682. deň na Ukrajine: Kyjev hlási zničenie ruského veliteľského strediska na Kryme
Zdielať na

682. deň na Ukrajine: Kyjev hlási zničenie ruského veliteľského strediska na Kryme

KYJEV / Ukrajinské úrady informovali, že Rusi po prvýkrát od začiatku invázie použili pri útoku na ukrajinské mestá severokórejské rakety. Potvrdili tak správy Američanov. Britský minister obrany vyhlásil, že Severná Kórea zaplatí za svoju podporu Ruska vysokú cenu. Odborníci dodávajú, že použitie severokórejskej munície je dôkazom snáh Ruska vyzbrojiť sa v zahraničí.

Kyjev údajne zničil ruské veliteľské stredisko na Kryme

Ukrajinská armáda podľa vlastných vyjadrení zničila v noci na sobotu 6. januára ruské veliteľské stredisko na letisku Saky na Moskvou anektovanom ukrajinskom polostrove Krym. TASR informuje podľa agentúry DPA. "Letisko Saky: Všetky ciele sú zostrelené," uviedol v sobotu podľa ukrajinských médií šéf ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Letisko sa nachádza pri Novofedorivke na západe Krymu. Ruské ministerstvo obrany v noci informovalo o zostrelení štyroch ukrajinských rakiet ruskou protivzdušnou obranou na polostrove Krym, píše DPA, ktorá zároveň pripomína, že vyhlásenia nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. V minulosti sa však Ukrajine už viackrát podarilo napriek spočiatku protichodným správam z Moskvy napadnúť a poškodiť - v niektorých prípadoch dokonca aj zničiť - ruské vojenské objekty. Kyjev tak napríklad raketami zasiahol ruskú Čiernomorskú flotilu, ktorá má základňu práve na Kryme, pričom potopil raketový krížnik Moskva a naposledy aj výsadkovú loď Novočerkassk, pripomína DPA. 

Ruský útok na východoukrajinský Pokrovsk si vyžiadal najmenej 11 mŕtvych 

Ruský útok raketami namierený najmä na východoukrajinské mesto Pokrovsk si v sobotu vyžiadal najmenej 11 mŕtvych, vrátane piatich detí. Oznámil to podľa agentúry AFP gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin. Ďalších osem ľudí bolo zranených. "Rusi na oblasť udreli raketami S-300 a zabili tak 11 ľudí a zranili ďalších osem," oznámil šéf správy Doneckej oblasti na sociálnych sieťach. Hlavný úder bol vedený na Pokrovsk, Rivne a okolí mesta Myrnohrad. Rusko dnes ostreľovalo okrem iného aj obce v Charkovskej oblasti. V Pivničnom v Doneckej oblasti bol zabitý jeden človek a 45-ročný muž bol zabitý pri dnešných vzdušných úderoch na mesto Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti.

Ruské mesto Belgorod ruší po útokoch Ukrajiny polnočné omše počas Vianoc

Moskva 6. januára (TASR) - Ruské mesto Belgorod pri hraniciach s Ukrajinou v sobotu oznámilo, že ruší polnočné omše pri príležitosti pravoslávnych Vianoc. Tento krok prichádza po vlne intenzívnych ukrajinských útokov, po ktorých úrady v tomto meste ponúkli niektorým obyvateľom presťahovanie sa do bezpečia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Starosta Belgorodu Valentin Demidov na sociálnych sieťach uviedol, že sa s miestnymi predstaviteľmi cirkvi v súvislosti s prevádzkovými podmienkami v meste dohodol na zrušení nočných omší.

Rusko oslavuje pravoslávne Vianoce 7. januára. Polnočné omše sa tam konajú v noci zo 6. januára. Mesto Belgorod sa nachádza približne 30 kilometrov od hranice s Ukrajinou a od začiatku ruského vojenského útoku na Ukrajinu vo februári 2022 je opakovane cieľom ukrajinského ostreľovania. Počas uplynulého víkendu si tam ukrajinské útoky vyžiadali 25 obetí. Ruské okupačné orgány na východe Ukrajiny zároveň v sobotu oznámili, že pri ukrajinskom ostreľovaní tam zahynuli dvaja ľudia. 

Ukrajina zverejnila snímky zostrelenej ruskej hypersonickej rakety 

Ukrajina v piatok zverejnila snímky ruskej hypersonickej rakety Kinžal, o ktorej začiatkom týždňa tvrdila, že ju zostrelila pomocou amerického systému protivzdušnej obrany Patriot. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne situácie publikovala na sociálnej sieti Telegram fotografie, na ktorých je vidieť žeriav, ako vyťahuje zo zeme zvyšky rakety. "Ženisti v Kyjeve zneškodnili hlavicu nepriateľskej hypersonickej rakety Kinžal," uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Ukrajina v utorok 2. januára oznámila, že zostrelila desať striel Kinžal, vypálených počas vlny masívnych útokov Ruska na ukrajinské mestá, ktoré si vyžiadali šesť mŕtvych.

Rakety Kinžal tvoria súčasť arzenálu zbraní, o ktorých ruský prezident Vladimir Putin v minulosti tvrdil, že sú nezničiteľné, pretože sú schopné pohybovať sa rýchlosťou dosahujúcou desaťnásobok rýchlosti zvuku. Podľa britského ministerstva obrany si Moskva tieto hlavice vyhradzuje pre ciele, ktoré považuje za "vysokohodnotné a dobre chránené". Kyjev opakovane označil systém protivzdušnej obrany Patriot za životne dôležitý pre obranu krajiny pred Ruskom. Ukrajina vyzvala Západ na zvýšenie vojenskej podpory, pričom sa obáva únavy niektorých krajín z vojny, ktorá sa ťahá už takmer dva roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy