Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
681. deň na Ukrajine: ​Rusko na Ukrajine použilo rakety dodané z KĽDR
Zdielať na

681. deň na Ukrajine: ​Rusko na Ukrajine použilo rakety dodané z KĽDR

KYJEV / Rusko v noci na dnes opäť poslalo nad Ukrajinu útočné drony Šáhid a podľa aktuálnych správ útoky stále pokračujú. Ukrajinská proti-vzdušná obrana väčšinu bezpilotných strojov zneškodnila. Strely dopadli na civilné objekty aj hospodársku infra-štruktúru. Hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády tvrdí, že ruské útoky si vyžiadali niekoľko zranených. Biely dom oznámil, že Rusko dostalo nedávno balistické rakety od Severnej Kórei, ktoré v bojoch použilo už 30. decembra a 2. januára.

​Rusko na Ukrajinu zaútočilo viacerými skupinami dronov, hlásené sú škody

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 21 z 29 útočných dronov šáhed, ktoré v noci vyslali ruské vojská. Oznámilo to dnes ukrajinské letectvo, ktorého vyjadrenie citovali médiá. Pri nálete dronov na dedinu Vysoke v Chersonskej oblasti na juhu krajiny utrpelo zranenia sedem civilistov, uviedol server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na regionálne úrady. Ruské ostreľovanie si počas uplynulého dňa vyžiadalo životy troch civilistov, dvaja zahynuli v Doneckej oblasti na východe krajiny a jeden v Chersonskej oblasti, napísala Ukrajinska pravda s odvolaním sa na prehľad vydávaný šéfmi oblastných správ. Ďalších deväť ľudí bolo zranených.

Hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalja Humeňuková podľa agentúry Unian varovala, že na more vyplávali dve ruské fregaty disponujúce 16 strelami s plochou dráhou letu Kalibr, a tak je hrozba ďalšieho útoku na Ukrajinu mimoriadne vysoká. Podľa šéfa správy Mykolajivskej oblasti Vitalija Kima jeden zo zostrelených šáhedov zasiahol sklad v poľnohospodárskom podniku, kde začalo horieť. Hasiči hasiči požiar uhasili. Pri útoku bola tiež poškodená budova materskej školy, kultúrne stredisko a obytné domy. V Čerkaskej oblasti na strednej Ukrajine úlomky zostreleného dronu poškodili elektrické vedenie, niekoľko dedín je bez dodávok elektriny.

Ruské drony boli zostrelené nad šiestimi z 24 oblastí krajiny, uviedlo letectvo, pod ktoré spadá protivzdušná obrana: Mykolajivskú, Chersonskú, Dnepropetrovskú, Čerkaskú, Kirovohradskú a Chmelnyckú.

​Rusko na Ukrajine už použilo rakety dodané z KĽDR, uviedol Biely dom

Rusko podľa bezpečnostného hovorcu Bieleho domu Johna Kirbyho v bojoch na Ukrajine už použilo balistické rakety, ktoré mu dodala Severná Kórea, a to najmenej v dvoch prípadoch. 30. decembra a 2. januára v Záporožskej oblasti. Spojené štáty už skôr uviedli, že KĽDR Rusku poskytla odpaľovacie zariadenie a niekoľko desiatok balistických striel. Severokórejský líder Kim Čong-un podľa agentúry Reuters vyhlásil, že jeho krajina zvýši výrobu vozidiel s odpaľovacími zariadeniami pre rakety.

"Tieto severokórejské rakety majú dosah zhruba 900 kilometrov. Ide o významnú a znepokojivú eskaláciu v severokórejskej podpore Ruska," uviedol dnes Kirby. "Pchjongjang od Ruska podľa našich odhadov na oplátku dostane vojenskú podporu v podobe bojových lietadiel, striel zem-vzduch, obrnených vozidiel, materiálov na výrobu rakiet a ďalšej pokročilej technológie," dodal.

Kirby dnes odmietol explicitne oznámiť, odkiaľ Spojené štáty informácie získali, hovoril však o "širokom spektre spravodajských zdrojov". Ohľadom ďalších potenciálnych dodávok zbraní či munície zo Severnej Kórey do Ruska Kirby uviedol, že "USA nepozorujú nič, čo by naznačovalo, že Rusko už nie je závislé od munície z KĽDR".

Nasadenie severokórejských zbraní Ruskom večer odsúdila Británia. "Vyzývame Severnú Kóreu, aby prestala poskytovať zbrane Rusku," uviedol hovorca britského ministerstva zahraničných vecí. Severokórejský diktátor naproti tomu počas návštevy závodu na výrobu zariadení na odpaľovanie rakiet podľa štátnej agentúry KCNA uviedol, že jeho krajina by mala zvýšiť ich výrobu.

Úrady v Belgorode vyzývajú obyvateľov, aby si pri útokoch prelepili okná

Úrady v ruskom meste Belgorod na hranici s Ukrajinou v piatok vyzvali obyvateľov, aby si počas ukrajinského ostreľovania zabezpečili okná na domoch lepiacou páskou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Odporúčame prelepiť okná lepiacou páskou. Je to dobrý spôsob, ako okná ochrániť pred nárazovou vlnou. Sklo sa nerozbije na malé kúsky," uviedol mestský úrad Belgorodu na sociálnej sieti Telegram. Pridal aj inštrukcie, ako pásku nalepiť. Ukrajinské sily v piatok opäť ostreľovali ruskú Belgorodskú oblasť aj samotné mesto Belgorod. Miestne úrady hlásili najmenej dvoch zranených.

Úrady v tejto oblasti tiež oznámili, že pre ostreľovanie tam zostanú niektoré školy zatvorené až do 19. januára. Mesto Belgorod sa nachádza približne 30 kilometrov od štátnej hranice s Ukrajinou a od začiatku ruského vojenského útoku na Ukrajinu vo februári 2022 je opakovane cieľom ukrajinského ostreľovania. Počas uplynulého víkendu si tam ukrajinské útoky vyžiadali 25 obetí.

Belgorodská oblasť ponúkla obyvateľom svojej metropoly presťahovanie

Ruská Belgorodská oblasť hraničiaca s Ukrajinou ponúkla v piatok niektorým obyvateľom v oblastnom hlavnom meste Belgorod presťahovanie do bezpečia. Návrh prišiel po vlne intenzívnych ukrajinských útokov a ostreľovania, pri ktorých vybilo aj okná na výškových budovách, čo vyvolalo paniku medzi ľuďmi. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov uviedol, že po žiadostiach vystrašených obyvateľov na sociálnych sieťach už "niekoľko rodín" presťahovali. Ukrajinské sily v piatok opäť ostreľovali ruskú Belgorodskú oblasť aj samotné mesto Belgorod. Miestne úrady hlásili najmenej troch zranených. Gladkov dodal, že obyvateľov presunú do miest Staryj Oskol a Gubkin, teda ďalej od hraníc, kde ich ubytujú v "pohodlných podmienkach". "Zostanete tam tak dlho, ako bude treba," uviedol Gladkov, ale varoval, že dočasné ubytovanie nebude stačiť pre všetkých. "Vyzvem svojich kolegov, gubernátorov iných oblastí, aby nám pomohli," doplnil.

V Belgorode stále nie sú kryté, ľudia si pomáhajú sami

Pri ukrajinskom ostreľovaní ruského pohraničného mesta Belgorod 30. decembra - deň po najmasívnejšom ruskom útoku na ukrajinské mestá v posledných mesiacoch - zahynulo 25 ľudí, vrátane piatich detí, viac ako stovka osôb bola zranených. Obyvatelia mesta sa sťažovali na uzamčené protiletecké kryty: počas ostreľovania nebolo možné sa schovať do pivníc, píše ruská redakcia britskej stanice BBC a pýta sa, prečo sú ľudia pripravení o možnosť ukryť sa v bezpečnom mieste a čo robia úrady.

Úrady označili ostreľovanie za najhoršie od začiatku vojny. Zasiahnuté bolo športovisko Dinamo, obchodný dom Belgorod i klzisko v centre mesta. Poplach zaznel až 30 minút po začiatku ostreľovania, povedalo niekoľko miestnych obyvateľov serveru Novaja gazeta Jeurópa. Ten deň v meste prvýkrát zapli sirény inak ako cvične. Okná mnohých domov rozbila tlaková vlna. Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov varoval pred ďalším útokom a vyzýval obyvateľov, nech sa odoberú do krytov.

"Problém je v tom, že kryty v pivniciach sú zamknuté" povedal BBC jeden z miestnych, premenovaný kvôli bezpečnosti na Alexandra. "Na dverách do niektorých pivníc je papier s číslom telefónu človeka, ktorý má kľúč. Najhoršou možnosťou je kľúč u šéfa správcovskej spoločnosti, pretože počas sviatkov nikto nebol v práci," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy