Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
679. deň na Ukrajine: Rusko a Ukrajina si vymenili zajatých vojakov
Zdielať na

679. deň na Ukrajine: Rusko a Ukrajina si vymenili zajatých vojakov

Zdroj: TASR

KYJEV / Pred očakávaným výrazným poklesom teplôt ničí Rusko kritickú ukrajinskú infraštruktúru. Najnovšie ostreľovanie si vyžiadalo životy troch civilistov v Záporožskej aj Chersonskej oblasti. V Kyjeve zostalo bez prúdu vyše 260-tisíc domácností. Požiar tam poškodil aj plynové potrubie. Intenzívne ruské útoky na celú Ukrajinu majú byť podľa prezidenta Putina odvetou za víkendový ukrajinský útok na pohraničné ruské mesto Belgorod.

Rusko a Ukrajina si vzájomne vymenili zajatých vojakov

Rusko a Ukrajina v stredu oznámili, že si vymenili zajatých vojakov. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že išlo o prvú výmenu väznených vojakov medzi Kyjevom a Moskvou po niekoľkých mesiacoch. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ruské ministerstvo obrany takmer súčasne uviedli, že prijali väznených vojakov. "Viac ako 200 našich vojakov a civilistov bolo prepustených z ruského zajatia," vyhlásil Zelenskyj na platforme Telegram. Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec tvrdí, že celkovo bolo prepustených 230 ukrajinských vojakov. Ruský rezort obrany uviedol, že 248 jeho vojakov bolo prepustených v rámci dohody po "zložitých" rokovaniach, ktoré sprostredkovali Spojené arabské emiráty (SAE). Obe krajiny si počas 22-mesačnej vojny na Ukrajine viackrát vymenili zajatcov, tento proces sa však v druhej polovici minulého roka zastavil.

Ruské útoky si vyžiadali tri obete a jedného zraneného

Traja ľudia prišli v stredu o život a jedna osoba utrpela zranenia v dôsledku útokov ruskej armády v blízkosti frontu na juhu a východe Ukrajiny, informovali ukrajinskí predstavitelia. "Dnes približne o 11.00 h (10:00 SEČ) Rusi zasiahli mesto Avdijivka štyrmi raketami," uviedol na Telegrame gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin. Dodal, že na mieste zomrel 51-ročný muž a zranenia utrpela 50-ročná žena, ktorú previezli do nemocnice. Ruské ostreľovanie si tiež vyžiadalo životy dvoch ľudí v obciach v Chersonskej oblasti, oznámil oblastný gubernátor Olexandr Prokudin. K útokom došlo dva dni po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin prisľúbil zvýšenie ich intenzity. Spravil tak po víkendových bezprecedentných ukrajinských útokov na ruské mesto Belgorod. K eskalácii vojny na Ukrajine prišlo v posledných dňoch po piatkových ruských útokoch na mestá po celej Ukrajine, ktoré si podľa najnovších údajov vyžiadali životy 53 ľudí, z toho 30 v hlavnom meste Kyjev.

Nórsko pošle dve stíhačky F-16 do Dánska na výcvik ukrajinských pilotov

Nórska vláda v stredu oznámila, že pošle do Dánska dve stíhacie lietadlá F-16, aby pomohli pri výcviku ukrajinských pilotov. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. Nórsko spolu s krajinami ako Dánsko a Holandsko minulý rok oznámilo, že daruje Ukrajine stíhacie lietadlá F-16, ktoré vyradilo zo svojej výzbroje a nahradilo ich modernejším typom F-35. Oslo však zatiaľ neoznámilo počet darovaných lietadiel ani harmonogram dodávok. Očakáva sa, že pôjde len o niekoľko kusov. "Spojeneckí partneri a štáty budú pracovať dňom i nocou s cieľom vytvoriť pre Ukrajinu trvalé a moderné vzdušné sily," uviedol vo vyhlásení nórsky minister obrany Björn Arild Gram Táto škandinávska krajina už poskytuje výcvikový personál s približne desiatimi inštruktormi. Stíhačky F-16 z Nórska budú nasadené na zatiaľ neurčený čas na dánskej leteckej základni Skrydstrup, kde prebieha výcvik ukrajinských pilotov v rámci mnohonárodnej operácie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v novoročnom príhovore povedal, že "piloti (jeho) krajiny už ovládajú F-16-ky a určite ich uvidíme na našom nebi". Prisľúbil, že ruské sily v roku 2024 pocítia "hnev" Ukrajiny. Počas decembrovej návštevy Osla tiež vyhlásil, že Ukrajina nemôže poraziť Rusko bez pomoci.

​Poľský minister pre útoky na Ukrajine vyzval na sprísnenie sankcií voči Rusku

Západ by mal odpovedať na najnovšie vlny ruských útokov proti Ukrajine spôsobom, ktorému rozumie ruský prezident Vladimir Putin – teda sprísnením sankcií voči Moskve a poskytnutím zbraní Kyjevu, vyhlásil v stredu poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP. K sérii ruských úderov došlo počas pondelkovej noci a pokračovali aj v utorok ráno. Rakety a útočné drony zasiahli hlavné mesto Kyjev, východoukrajinský Charkov aj iné ciele. Z miest hlásili najmenej päť obetí a desiatky zranených. V dôsledku ruských útokoch tiež ostalo približne 250.000 ľudí bez elektriny. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa Kyjeva zneškodnila 72 z 99 striel, ktoré Moskva odpálila proti Ukrajine.

Ukrajinské letectvo zároveň vyhlásilo poplach pre niektoré oblasti Ukrajiny s tým, že hrozí odpálenie riadených striel z ruských strategických bombardérov Tu-95MS. Neskôr uviedlo, že Rusi odpaľujú na Kyjev aj hypersonické rakety Kinžal. "Na najnovší útok na Ukrajinu by sme mali reagovať jazykom, ktorému Putin rozumie: sprísniť sankcie, aby nemohol vyrábať nové zbrane z pašovaných komponentov, a poskytnúť Kyjevu rakety dlhého doletu, ktoré mu umožnia likvidovať odpaľovacie zariadenia a veliteľské centrá," napísal šéf poľskej diplomacie Sikorski na sociálnej sieti X. Poľská armáda v súvislosti s útokmi na Ukrajine v utorok preventívne vyslala k východnej hranici na ochranu svojho vzdušného priestoru štyri stíhačky F-16. Počas piatkových intenzívnych ruských útokov na Ukrajinu narušila podľa generálneho štábu vo Varšave na necelé tri minúty vzdušný priestor Poľska ruská raketa.

​Komisár OSN vyzval na okamžitú deeskaláciu v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval v utorok na okamžitú deeskaláciu nepriateľských akcií medzi Ruskom a Ukrajinou, pričom jeho kancelária vyjadrila znepokojenie nad zintenzívnením útokov v tamojšom konflikte. TASR o tom informuje podľa správy agentúra AFP. "Znepokojujúca eskalácia ozbrojeného konfliktu, desiatky zabitých civilistov na Ukrajine a v Rusku. Medzinárodné humanitárne právo zakazuje bezhlavé útoky a útoky proti civilným objektom," uviedla kancelária vysokého komisára OSN pre ľudské práva na sociálnej sieti X. "Volker Türk vyzýva na okamžité kroky na deeskaláciu, zaistenie ochrany civilistov a rešpektovanie medzinárodného práva," dodala kancelária.

K smrteľným útokom, pri ktorých boli zasiahnuté obytné budovy, prišlo v utorok na Ukrajine aj v pohraničnej oblasti Ruska, píše AFP. Vlna vzdušných útokov si okrem toho vyžiadala na Ukrajine desiatky zranených a podnietila Kyjev, aby vyzval na urýchlenie dodávok zbraní zo Západu. K bombardovaniu predovšetkým ukrajinského Kyjeva a Charkova prišlo necelých 24 hodín po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v pondelok prisľúbil zvýšenie intenzity útokov. Spravil tak po víkendových bezprecedentných ukrajinských útokov na ruské mesto Belgorod. K eskalácii vojny na Ukrajine prišlo v posledných dňoch po piatkových ruských útokoch na mestá po celej Ukrajine vrátane Kyjeva, ktoré si vyžiadali životy 39 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy