Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Petícia za odvolanie riaditeľa v Parchovanoch: U zriaďovateľa školy sú tisíce podpisov
Zdielať na

Petícia za odvolanie riaditeľa v Parchovanoch: U zriaďovateľa školy sú tisíce podpisov

PARCHOVANY / V stredu 3. januára otec školáka, ktorý spáchal samovraždu, odovzdal zriaďovateľovi základnej školy v Parchovanoch petíciu pre odvolanie riaditeľa školy z funkcie. Starosta obce Marián Hazuga, ktorý k prípadu neodpovedá na otázky TV JOJ týkajúce sa aj zotrvania riaditeľa školy na pozícii, prevzal od otca už nebohého Romana petičné hárky, ktoré obsahujú tri listy a prílohu.

Petícia ma viac ako 3200 podpisov. Podpísali ju dedinčania, ľudia z celého Slovenska aj ľudia žijúci v zahraničí. Len elektronická petícia získala 3215 podpisov. Petičné hárky boli aj papierové.

Romanov otec chodil osobne po obci a získal 87 podpisov od obyvateľov Parchovian. K nim z elektrickej petície získal 15 podpisov. To znamená, že za odstúpenie riaditeľa z pozície školy sa v papierovej petícii vyjadrilo svojim podpisom až 102 obyvateľov obce. Ďalších 3113 ľudí podpísalo elektronickú petíciu a sú to ľudia z rôznych častí Slovenska aj mimo neho. Konkrétne v Holandsku, vo Švajčiarsku, Nemecku alebo v Českej republike.

Riaditeľ z funkcie doteraz neodstúpil

Podľa zistení otca je riaditeľ stále zamestnancom školy. Aktuálne je údajne práceneschopný. Romanov otec žiada odvolanie riaditeľa od okamihu, keď jeho syn skočil zo strechy školy. Pre TV JOJ sa vyjadril, že dieťa slovne atakoval dlhý čas aj samotný riaditeľ školy Ivan Račkovský, ktorý na prípad pre TV JOJ taktiež odmieta reagovať.

TV JOJ

​15-ročný žiak v Parchovanoch mal byt podľa rodičov a svedkov dlhodobo šikanovaný spolužiakmi, intenzívne jednou z nich. V deň tragédie, 20.11.2023, keď Roman po tretej vyučovacej hodine vyliezol na strechu školy si ho spolužiaci z triedy nakrúcali na mobilne telefóny. Oplzlo mu nadávali a jedna zo spolužiačok na neho kričala: "Roman skoč!". Chlapec na nich zakričal: "Mal som vás rad," a skočil. Na mieste bola už aj jeho mama.

Dodnes je sporné, prečo škola kontaktovala integrovaný záchranný systém v čase, keď Roman skočil zo strechy a nie skôr. Podľa vyjadrenia školy bolo dieťa na streche budovy takmer 50 minút.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy