Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Bábätko z Ukrajiny chceli predať na Slovensko. Sú aj ďalšie prípady?
Zdielať na

Bábätko z Ukrajiny chceli predať na Slovensko. Sú aj ďalšie prípady?

UKRAJINA/SLOVENSKO / V spoločnosti rezonoval neuveriteľný predaj 11-mesačného chlapčeka, ktorého chcel od matky kúpiť vychovávateľ zo sirotinca. Priamo pri čine ho zadržali na slovensko - ukrajinskej hranici. TV JOJ na tento prípad upozornila ako prvá na Slovensku a nakrútila exkluzívny rozhovor s podozrivým mužom. Aktuálne sa u nás nachádza približne 30 tisíc ukrajinských detí. Zisťovali sme, čo o nich štát vie? A dokážeme ich vôbec pred nelegálnym obchodovaním ochrániť?

43-ročný Denis chcel podľa polície kúpiť 11 mesačné dieťa od ženy zo Žitomira za 5000 dolárov a následne ho predať za 20 tisíc. Údajne na adopciu. Odohralo sa to na hraničnom priechode so Slovenskom. Ukrajinská polícia mala avízo vopred a počas razie muža zatkla.

V tomto prípade je stále veľa nejasností a aktuálne prebieha dokazovanie. TV JOJ sa s mužom, ktorého polícia viní z obchodovania s deťmi podarilo nakrútiť exkluzívny rozhovor. "Všetky otázky položte advokátovi, nikto nikomu nič nepredával," reagoval obvinený. 

​Súd chcel muža stíhať väzobne. Využil však možnosť zaplatiť kauciu jeden milión hrivien a vďaka čomu bol niekoľko týždňov na slobode. Pri ďalšom pojednávaní bola výška peňažnej záruky oveľa vyššia. Podľa posledných informácií zostáva Denis vo väzbe.

Za ten čas sme sa rozprávali s viacerými ľuďmi z jeho okolia, vrátane manželky, dcéry, bývalého nadriadeného zo sirotinca aj ľudí, ktorí ho poznajú roky. Informácia o tom, že predaj sa odohrával na hraniciach so Slovenskom znepokojila aj naše úrady. Presný počet detí z Ukrajiny, ktoré sa na Slovensku nachádzajú nie je možné podľa nich určiť a ide len o dohady. "Celková databáza detí z Ukrajiny na Slovensku asi nie je k dispozícii. Vychádzajúc zo štatistík je na SR 30 tisíc ukrajinských detí, z tohto 11 tisíc je v základných školách," uviedol odborný poradca komisára pre práva detí z Ukrajiny Eduard Buraš. 

Ako ich štát dokáže ochrániť a dá sa vôbec predísť podobným situáciám, ak by k nim došlo na Slovensku? "Nevieme tomu zabrániť, ani sa tomu nevieme vyhnúť, pretože vojna prináša rôzne činy aj takéto zámery obchodovania a tomu zabrániť môže dôsledná kontrola na hraniciach," konštatoval Buraš. Od 1. decembra prebieha podľa úradu komisára pre deti na Slovensku monitoring ukrajinských detí na Slovensku-kto ich u nás sprevádza a kto je za ne zodpovedný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy