Polojasno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Posun v prípade predaja ročného ukrajinského chlapčeka. Kto je "obchodník" s dieťaťom?
Zdielať na

Posun v prípade predaja ročného ukrajinského chlapčeka. Kto je "obchodník" s dieťaťom?

UKRAJINA/SLOVENSKO / V otrasnom prípade predaja ročného ukrajinského chlapčeka, ako by bol iba tovarom, vyplávali na povrch ďalšie informácie o obvinenom. 43-ročný muž, ktorý chcel dieťa kúpiť od matky za 5 tisíc dolárov, stojí nielen na čele charitatívnej organizácie, ale je aj vychovávateľom v sirotinci. Reportérka TV JOJ zisťovala, koľko ukrajinských detí je aktuálne na Slovensku a či sú dostatočne chránené.

Žene zo Žitomyra ponúkol za predaj jej ročného syna 5 000 dolárov. 43-ročný muž chcel s nimi vstúpiť na Slovensko a dieťa následne predať v niektorej z krajín za 20 tisíc dolárov. Jeho plány zmarila polícia priamo na ukrajinsko-slovenskej hranici.

Na Slovensko vstúpilo od začiatku vojny až doposiaľ takmer 330 tisíc detí

Podľa odhadov Migračného úradu sa aktuálne u nás nachádza okolo 30 tisíc detí z Ukrajiny. Pôsobnosť štátu pri maloletých bez sprievodu začína bezprostredne pri prekročení hranice. "Ak príslušník hraničnej polície pri kontrole zaregistruje takéto dieťa, je ihneď kontaktovaná sociálna kuratela, ktorá si dieťa príde prevziať," informovala Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva vnútra SR. 

"Čo sa týka obchodovania s ľuďmi v celosvetovom meradle, deti sú každá tretia obeť. Odhadom je po celom svete aktuálne obchodovaných 30 miliónov ľudí," priblížil Valon Halimi, IOM Bratislava. Toto číslo pravdepodobne nie je konečné a mnohé z obetí po celom svete nie sú identifikované. "My chránime ukrajinské deti. Úzko spolupracujeme s ministerstvo vnútra, aby sme sa uistili, že podobné prípady sa na Slovensku nestávajú," doplnil Halimi.

Podľa ukrajinských médií pôsobil muž kupujúci dieťa dôveryhodne

Rodičov presviedčal, že ide o adopciu a pre dieťa nie je vhodné zostať vo vojnovej krajine. Stojí na čele charitatívnej organizácie a pracuje aj ako vychovávateľ v sirotinci. "43-ročný muž je obvinený z trestného činu obchodovania s ľuďmi, konkrétne sa maloletými osobami," informovala Tetjana Ščogoleva, hovorkyňa Národnej polície Zakarpatskej oblasti.

Na slovenskej strane hranice k podobným prípadom v posledných rokoch nedošlo. "Za posledných 5 rokov sme na slovensko-ukrajinskej hranici nezaznamenali prípad obchodovania s deťmi," potvrdila Agnesa Kopernická, hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy