Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na Slovensku mal odo mňa kúpiť dieťa, to sú slová matky z Ukrajiny
Zdielať na

Na Slovensku mal odo mňa kúpiť dieťa, to sú slová matky z Ukrajiny

BRATISLAVA / Na Slovensku mal odo mňa kúpiť dieťa. To sú slová matky z Ukrajiny, ktorá prišla na ukrajinsko-slovenskú hranicu s ročným synčekom. Sprevádzal ju 43-ročný muž, ktorého priamo tam zadržala ukrajinská polícia. Je podozrivý z trestného činu obchodovania s ľuďmi. Podľa tamojšej polície mal v úmysle predať dieťa za 25 tisíc dolárov.

Podľa ukrajinskej polície sprevádzal matku s ročným synčekom 43-ročný muž. "On mal odo mňa kúpiť dieťa. Mala som prejsť cez hranicu," povedala matka dieťaťa. "Muž sprevádzal ženu, ktorá mala predať dieťa na území Slovenska," uviedla hovorkyňa pohraničnej stráže, Čopská oblasť, Elena Trachuk. Matka policajtom hovorí, že dieťa chcel od nej kúpiť za 5000 dolárov. Podľa zistení TV JOJ mal muž v úmysle dieťa predať v Európe za 25-tisíc dolárov. "Predbežne sme zistili, že muž zo Zakarpatska vyhľadával ženy v ťažkej finančnej situácii a presvedčil ich, aby predali svoje deti. Zabezpečil im ubytovanie v hoteli a dopravu na hraničný priechod," pokračovala Trachuk.

Matka mala podľa ukrajinskej polície stanoveným postupom prekročiť hranicu a dieťa odovzdať spolupáchateľom trestného činu na Slovensku. To sa ale nestalo. Matka s dieťaťom aj podozrivý muž na územie Slovenska nevstúpili. Zadržaný 43-ročný muž je stále v pozícii podozrivého zo spáchania trestného činu obchodovania s ľuďmi a podľa posledných informácií prebieha výsluch na ukrajinskej polícii, obvinený zatiaľ nebol.

"Zároveň boli na dvoch adresách pobytu obvineného vykonané oprávnené prehliadky, pri ktorých muži zákona zaistili pasy a iné doklady, mobilné telefóny, finančnú hotovosť, zošity a vozidlo zadržaného," dodala Trachuk. Ak sa mu vina preukáže, hrozí mu trest odňatia slobody na 8 až 15 rokov. O stanovisko sme požiadali aj Národnú políciu Ukrajiny, bližšie informácie by mali poskytnúť v najbližších dňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy