Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Študentom archeológie sa v Dudinciach podaril unikátny nález
Zdielať na

Študentom archeológie sa v Dudinciach podaril unikátny nález

DUDINCE / Študenti archeológie z nitrianskej univerzity našli v Dudinciach osadu starú 6 tisíc rokov. Prieskum beží priamo v areáli kúpeľov. Objavili tam veľké množstvo fragmentov keramiky aj zachovanú detskú kostru, ktorú bude skúmať antropológ.

V areáli kúpeľov v Dudinciach objavili 6 tisíc rokov starú osadu, čo je v tomto regióne nezvyčajný nález. "Keď začali vychádzať prvé keramiky, tak sme postupne zistili, že to bude celá osada," uviedla Katarína Šimunková z Katedry archeológie Filozofickej fakulty (FF) UKF v Nitre. "Je to jedinečná záležitosť, podobnú v regióne nemáme. V minulosti tu bola rozsiahla osada, tie nálezy sú bohaté," doplnila Noemi Beljak Pažinová z Katedry archeológie FF UKF v Nitre.

​Na odkrývaní bohatého náleziska pracuje desiatka študentov. Fragmenty vyberajú a čistia. Vidieť aj také detaily ako štruktúra dreva. Za jedinečný považujú nález zachovanej detskej kostry, ktorú bude ďalej skúmať antropológ. "Kosti sú zachované. Bude sa dať určiť aj to, aké tam bolo prostredie," priblžila Beljak Pažinová.

Osada na tomto mieste zrejme súvisí s termálnymi prameňmi. "Ukazuje sa, že voda a človek tu boli už oveľa skôr než sa predpokladalo," uviedol Slavomír Brza, riaditeľ Kúpeľov Dudince. "Tu už boli pramene a stretávali sa tu ľudia," doplnila Šimunková. Všetky nálezy vedecky spracujú a to najzaujímavejšie plánujú kúpele vystaviť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy