Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Odhalenie agentky ŠtB na prahu BBC: Roky pracovala v československej sekcii
Zdielať na

Odhalenie agentky ŠtB na prahu BBC: Roky pracovala v československej sekcii

Zdroj: TASR

PRAHA / Bývalá redaktorka československej sekcie a až do roku 2005 šéfka slovenského vysielania BBC World Service Terézia Javorská podľa archívnych materiálov pôsobila ako spolupracovníčka a neskôr agentka Štátnej bezpečnosti (ŠtB) komunistického Československa.

Server Hlídací pes v stredu 3. januára upozornil na to, že informácie z archívov ŠtB dohľadal v Prahe reportér britského denníka Daily Mail Tom Kelly.

Dôstojník ŠtB, ktorý vtedy pod diplomatickým krytím pôsobil na československom veľvyslanectve v Londýne, získal Javorskú do služieb Štátnej bezpečnosti v polovici 80. rokov. "Bezpečnostní experti sa domnievajú, že ide o prvý známy prípad infiltrácie agenta zahraničnej spravodajskej služby do BBC od začiatku studenej vojny," napísal Daily Mail.

Javorská pracovala pod krycím menom agent Vora. Ako novinárka renomovanej rozhlasovej stanice vysielajúcej z Británie do zahraničia mala prístup k zaujímavým informáciám z britskej politiky aj o politických utečencoch, ktorí s československým vysielaním BBC často spolupracovali. "Do dnešného dňa sme s ňou uskutočnili trinásť stretnutí, na ktorých nám odovzdala informácie o československých emigrantoch v krajine a ich aktivitách a tiež o stave českej a slovenskej sekcie BBC. Odovzdala nám tiež informácie, ktoré boli využité a vyhodnotené ako veľmi zaujímavé," citoval Daily Mail zápis riadiaceho dôstojníka z decembra 1985. V auguste 1987 sa Javorská zo spolupracovníčky stala agentom.

BBC sa plánuje prípadom zaoberať

Do Británie Javorská odišla v roku 1969, pôvodne ako au-pair, neskôr v Londýne vyštudovala vysokú školu a do BBC nastúpila v roku 1976. Postupne sa v BBC World Service dostala v československej sekcii na riadiace pozície. Niekoľko rokov bola zástupkyňou šéfa celej sekcie a krátko československé vysielanie aj viedla. Ostala tam až do roku 2005, keď BBC zrušila rad zahraničných redakcií, na čele slovenskej sekcie BBC World Service.

Javorská má aktuálne 73 rokov, už niekoľko rokov je pripútaná na lôžko a v kóme po tom, čo ju na priechode zrazilo auto. Jej rodinní príslušníci žiadosť novinárov Daily Mail o komentár k informáciám z archívov ŠtB odmietli, uviedol Strážny Pes. Súčasné vedenie BBC podľa vyjadrenia svojho hovorcu "počuje o týchto historických obvineniach prvýkrát a bude ich brať vážne".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy