Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Špecializovaní lekári majú vystavovať ePN-ky. Nemajú prístup k dokumentácii pacienta
Zdielať na

Špecializovaní lekári majú vystavovať ePN-ky. Nemajú prístup k dokumentácii pacienta

BRATISLAVA / Elektronickú PN-ku by ste od nového roka mali dostať už aj u zubára, kardiológa či pľúcneho lekára. Realita je však iná. Lekári tvrdia, že na vystavenie elektronickej PN-ky nie sú pripravení.

Ak by sme chceli elektronickú PN-ku napríklad u pneumológa, tak by sme nepochodili, lekári špecialisti tvrdia, že ju nedokážu vystaviť. "Ja to neviem vystavovať. Môžete sa pozrieť ja tu mám jednu čítačku s kartou do ezdravia čiže ja o pacientovi viem to čo mi povie," uviedla pneumologička MUDr. Katarína Dostálová.

Špecialisti tvrdia, že od štátu síce novú úlohu dostali, no nikto ich na zmenu nepripravil a neboli zaškolení. "V prípade výpadku elektronického systému, my musíme prejsť na 5 dielne tlačivá, ktoré naše sestry nikdy nevypĺňali," povedala Dostálová. NCZI ale argumentuje, že nič nebráni tomu, aby lekári mohli vystavovať ePN-ky. "Informačné systémy, ktoré špecialisti využívajú, majú ePN dostupnú a prešli overením zhody - to znamená, že môžu zapisovať ePN do ezdravia," vyjadrilo sa NCZI. 

Nová povinnosť spôsobí chaos

"V tom by sa to vystaviť dalo, ale ja stále trvám na tom, že ja nemám prístup do ezdravia k tej zvyšnej dokumentácii pacienta," dodala Dostálová. "Špecialisti vedeli od marca 2022, že to bude povinné, ale treba povedať, že na rozdiel od všeobecných lekárov nemali možnosť si to odtrénovať," informovala Jana Ježíková, zdravotnícka analytička.

Špecialisti upozorňujú na to, že nová povinnosť spôsobí to chaos nielen u nich ale aj u samotných pacientov. Problémom totiž môže byť ukončenie PN-ky, keďže sú čakacie doby u pneumológa či neurológa príliš dlhé. "Pacienti v akútnych stavoch sa nevedia dostať k špecialistovi a my si tu schválime zákon, ktorý pridá byrokratickú záťaž a budú vedieť ošetriť menej pacientov," doplnila Dostálová. 

Podľa analytičky je ale naopak nová povinnosť pre pacientov dobrou správou. "Ak sa ale pozrieme na to z pohľadu pacienta, keď je pacient chorý a je u špecialistu tak je to určite prospešné, že mu tú PN-ku môže vystaviť špecialista," uviedla Ježíková. 

Opozícia navrhla, aby PN-ky boli na dobrovoľnej báze

Opoziční poslanci ešte vlani predložili návrh, aby špecialisti neboli povinní vystavovať ePN-ky, ale aby to robili dobrovoľne. V parlamente ale s návrhom nepochodili. "Teraz by bolo dobré, aby ministerstvo dalo metodiku, kde vysvetlí pacientom aj poskytovateľom, kto je za čo zodpovedný," vyjadril sa Tomáš Szalaj, poslanec strany SaS. 

Kto vám napokon PN-ku vypíše nie je jasné. Zväz ambulantných poskytovateľov túto povinnosť naďalej odmieta a žiadajú, aby to bolo dobrovoľné. "Budeme pacientov čo sa týka práceneschopnosti posielať tak ako doteraz vybavovať, že odporúčame práceneschopnosť vystavenie cez všeobecného lekára," povedala Dostálová. Ministerstvo zdravotníctva na otázky zatiaľ odpovedalo stručne. Stanovisko vraj poskytne zajtra.

Súvisiace články