Polojasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Dve explózie pri mieste, kde je pochovaný Solejmání, zabili desiatky ľudí
Zdielať na

Dve explózie pri mieste, kde je pochovaný Solejmání, zabili desiatky ľudí

Zdroj: TASR

TEHERÁN / Najmenej 84 ľudí dnes zahynulo pri dvoch explóziách neďaleko cintorína v iránskom meste Kermán, kde je pochovaný generál Kásom Solejmání, ktorý zahynul pri americkom atentáte v Bagdade v januári 2020. S odvolaním sa na iránsku štátnu televíziu to uviedli agentúry Reuters a AFP. K incidentu došlo v čase, keď sa na mieste konala pieta pripomínajúca štvrté výročie Solejmániho úmrtia.

Iránska štátna televízia informovala najprv o prvej, následne o druhej explózii počas pietneho ceremoniálu v juhovýchodnom meste Kermán. Neskôr doplnila, že najmenej 84 ľudí prišlo o život a 284 ďalších utrpelo zranenia. Polooficiálny web Nournews uviedol, že na ceste vedúcej k cintorínu explodovalo niekoľko plynových fliaš. Citoval miestneho predstaviteľa, ktorý povedal, že v tejto chvíli nie je jasné, či výbuch spôsobili explózie plynových fliaš alebo išlo o teroristický útok.

Štátna televízia odvysielala zábery, na ktorých zraneným pomáhajú zdravotníci. "Naše tímy evakuujú zranených.. 2000. Ale cesty blokujú davy ľudí," povedal štátnej televízii šéf Červeného polmesiaca v provincii Kermán Rezá Falláh.

Veliteľ elitných iránskych jednotiek Kuds Solejmání bol zabitý 3. januára 2020 pri útoku amerického bezpilotného lietadla pri letisku v iránskom Bagdade. Vplyvný generál, ktorého Washington zaradil na zoznam teroristov, dohliadal na iránsky jadrový program a bol považovaný za architekta stratégie takzvaných zástupných vojen, keď Teherán namiesto priameho angažmánu vo vojenských konfliktoch využíva spriatelené milície na presadzovanie vlastných záujmov v širšom blízkovýchodnom regióne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy