Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Novoročné salvy pri Dunaji: Tento rok zaznelo o jednu viac
Zdielať na

Novoročné salvy pri Dunaji: Tento rok zaznelo o jednu viac

BRATISLAVA / Centrom Bratislavy sa v prvý deň roka ozývali delostrelecké salvy. Postarali sa o ne vojaci 54. raketometného oddielu, ktorý nám takto pripomenuli 31. výročie vzniku Slovenskej republiky a samostatných Ozbrojených síl. Mohutné delá prilákali k brehu Dunaja zástupy zvedavých ľudí.

Na Nový rok sa na nábreží Dunaja už tradične konalo vypálenie delostreleckých sálv. "Tak, ako sa už stalo tradíciou od vzniku Slovenskej republiky vždy v popoludňajších hodinách ozbrojené sily vypália slávnostné salvy na to, aby sme si uctili tento významný historický medzník," vysvetlil pôvod tradície hovorca Ozbrojených síl Slovenskej republiky Štefan Zemanovič.

Samotné salvy boli naplánované v zmysle rozkazu od pani prezidentky o 14. hodine z mohutných húfnic. V posledných rokoch vojaci strieľali 20 sálv, teraz ich bolo 21. "V podstate sa vraciame naspäť k tradičnému počtu, ktorý tu bol už od dôb prvej republiky, kedy sa vždy strieľalo 21 sálv,“ vysvetlil Zemanovič. Vojaci mali celý priebeh akcie dopredu precízne pripravený, čakali už len pokyn veliaceho dôstojníka. "Príprava prebiehala celkovo dva týždne, prípravou techniky, prípravou ľudí, výberu ľudí a nasadenia," opísal proces veliteľ 54. raketometného oddielu Rožňava Ľubomír Hutka.

Tento rok mali salvy na starosti vojaci 54. raketometného oddielu z Rožňavy. Okrem nich sa na rotačnej báze striedajú so samohybným delostreleckým oddielom z Michaloviec. Na vojakov ozbrojených síl čakajú nasledujúce úlohy. "Samozrejme, budeme pokračovať v plnení stanovených úloh, či už samotného výcviku a prípravy OZ, ale aj pomoci obyvateľstvu, pokiaľ to bude potrebné,“ dodal Zemanovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy