Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
678. deň na Ukrajine: Nový vzdušný útok Ruska na Ukrajinu si vyžiadal štyroch mŕtvych a desiatky zranených
Zdielať na

678. deň na Ukrajine: Nový vzdušný útok Ruska na Ukrajinu si vyžiadal štyroch mŕtvych a desiatky zranených

KYJEV / Z Ukrajiny opäť hlásili masívny ruský útok. Vyžiadal si najmenej štyri životy. Desiatky ľudí utrpeli zranenia. Tentoraz bol cieľom Kyjev spolu s Charkovom. Moskva hovorí o cielenom údere na vojenské zariadenia. Z Ukrajiny však prichádzajú zábery zničených obytných domov.

​Nový vzdušný útok Ruska na Ukrajinu si vyžiadal štyroch mŕtvych a desiatky zranených

Rozsiahly vzdušný útok Ruska na Ukrajinu z dnešného rána si vyžiadal najmenej štyri obete a bezmála stovku zranených, uviedol dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného Rusko rozsahom zopakovalo masívny útok z 29. decembra, veľkú časť útoku sa protivzdušnej obrane podarilo odvrátiť.

Útoky boli vedené na civilnú a kritickú infraštruktúru, priemyselné a vojenské zariadenia, pričom ich hlavným cieľom bol Kyjev, uviedol na Telegrame Zalužnyj. Podľa neho Moskva použila 99 rakiet a striel rôznych typov. Protivzdušná obrana zostrelila všetkých desať striel Kinžal, všetky tri strely s plochou drahou letu Kalibr a 59 zo 70 riadených striel. Potvrdil tiež skoršie informácie, že zostrelených bolo všetkých 35 útočiacich dronov Šáhed. "V súčasnosti je hlásených 92 zranených. Všetkým sa poskytuje pomoc. Štyria ľudia bohužiaľ zomreli," napísal prezident Zelenskyj na Telegrame.

Charkovský starosta Ihor Terechov uviedol, že vo východoukrajinskom meste si ruský útok vyžiadal jedného mŕtveho a 45 zranených, vrátane piatich detí. Podľa neho Rusko na druhé najväčšie mesto Ukrajiny zaútočilo strelami Kinžal.

​Rusko na Ukrajinu zaútočilo 35 dronmi, protivzdušná obrana ich zničila

Rusko v noci na utorok 2. januára na Ukrajinu zaútočilo 35 dronov. Ukrajinská protivzdušná obrana ich všetkých zničila, uviedlo podľa agentúry Reuters ukrajinské letectvo. Teraz je vo veľkej časti východoeurópskej krajiny vyhlásený poplach kvôli ruským raketám. Kyjevské úrady v noci informovali o tom, že pád trosiek jedného z dronov spôsobil požiar v obytnej budove vo východnej časti mesta. O tom, že by niekto utrpel zranenia, sa nezmienili.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok 1. januára sľúbil odvetu za sobotňajší ukrajinský útok na ruské prihraničné mesto Belgorod, pri ktorom zomrelo 25 ľudí. Deň predtým si ruské útoky na Ukrajinu vyžiadali desiatky mŕtvych.

Po raketovom útoku boli v Kyjeve počuť explózie

V ukrajinskom hlavnom meste boli dnes ráno počuť výbuchy, podľa tamojších úradov nad Kyjevom a jeho okolím pracovali systémy protivzdušnej obrany. Agentúra AFP píše o najmenej desiatich silných explóziách. Primátor mesta Vitalij Kličko na sociálnej sieti informoval o desiatich zranených. Raketový útok, podľa listu Ukrajinska pravda zrejme s využitím striel Kinžal odpálených z 16 bombardérov Tu-95, nasledoval po tom, čo Rusko v noci na Ukrajinu zaútočilo 35 dronmi.

Tie ukrajinská protivzdušná obrana všetkých zničila, uviedlo podľa agentúry Reuters ukrajinské letectvo. Poplach kvôli prilietajúcim raketám bol nad ránom vyhlásený vo veľkej časti východoeurópskej krajiny, ktorá sa už skoro dva roky bráni ozbrojenej agresii susedného Ruska. Úrady vyzvali obyvateľov, aby varovanie vzali vážne a využili protileteckých krytov.

Ukrajinský minister obrany Umerov: Moskva zámerne cieli na obytné oblasti

Moskva zámerne cieli na obytné oblasti, vyhlásil v utorok ukrajinský minister obrany. Počas ďalšej vlny ruských vzdušných útokov zahynulo najmenej päť ľudí. TASR informuje na základe správ agentúry AFP.

"Teroristický štát zámerne cieli na kriticky dôležitú infraštruktúru a obytné oblasti," uviedol minister obrany Rustem Umerov prostredníctvom sociálnych sietí. Príval rakiet, ktorý zasypal Ukrajinu označil za "veľmi nebezpečný útok, pri ktorom zahynuli a utrpeli zranenia nevinní ľudia".

Kyjev tvrdí, že Moskva počas utorkových útokov proti Ukrajine odpálila 99 striel, ukrajinská protivzdušná obrana ich 72 zostrelila. Rusko tvrdí, že v Belgorodskej oblasti bolo zostrelených deväť striel odpálených Ukrajinou. Popiera tiež, že by vlna útokov na Ukrajine zasiahla iné ako vojenské objekty. Ukrajinské ministerstvo obrany toto tvrdenie dementovalo.

Rusko tvrdí, že nad Belgorodskou oblasťou zostrelilo deväť ukrajinských rakiet

Ruská armáda v utorok uviedla, že nad ruskou Belgorodskou oblasťou na hranici s Ukrajinou zostrelila deväť rakiet. Pri delostreleckých a dronových útokoch na pohraničné obce v tejto oblasti utrpela zranenia jedna žena, informoval oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov. Informuje TASR na základe správy agentúry AFP. "Systémy protivzdušnej obrany zničili nad Belgorodskou oblasťou štyri rakety," uviedla armáda s tým, že útok sa udial približne o 12:00 hodinou miestneho času (10:00 SEČ). Krátko nato dodala, že počas ďalšieho útoku zostrelila päť ďalších rakiet, pričom podľa Moskvy išlo o balistické rakety Viľcha.

Zelenskyj vyzdvihol obranné systémy od spojencov, Kuleba žiada ďalšie zbrane

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v utorok "teror" zo strany Ruska, ktorého nová vlna raketových útokov si v Kyjeve, Charkove a Kyjevskej oblasti vyžiadala už najmenej štyri obete na životoch. Zároveň sa poďakoval spojencom Ukrajiny, ktorých pomoc v podobe systémov protivzdušnej obrany podľa neho dennodenne zachraňuje stovky životov, informuje agentúra AFP. "Je zrejmé, že každý deň a každú noc pomáhajú zachraňovať stovky životov, ktoré by si ruský teror vyžiadal, ak by nebolo (amerických) Patriotov a ďalších obranných systémov," povedal

Súvisiace články

Najčítanejšie správy