Polojasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
677. deň na Ukrajine: Rusko počas silvestrovskej noci vyslalo rekordný počet dronov
Zdielať na

677. deň na Ukrajine: Rusko počas silvestrovskej noci vyslalo rekordný počet dronov

Zdroj: noviny.sk/SITA

KYJEV / Ukrajina sa pri prekonávaní vážnych problémov stala silnejšou. Vo svojom novoročnom prejave to vyhlásil prezident Volodymyr Zelenskyj. Zaujímavosťou je, že priamo nespomenul situáciu na fronte. Vojna podľa Zelenského naučila Ukrajincov odolávať ruským útokom a prispôsobiť sa ťažkostiam. Hneď ráno však začali prichádzať správy o nočných ruských útokoch na Doneck a Odesu, pri ktorých zahynulo 5 ľudí a ďalších 13 utrpelo zranenia. Neskôr ukrajinská armáda uviedla, že Rusi počas silvestrovskej noci vyslali na Ukrajinské územie naraz rekordných 90 dronov.

Ukrajina hlási 90 dronových útokov počas silvestrovskej noci

Rusko počas silvestrovskej noci vyslalo na Ukrajinu rekordný počet 90 útočných dronov. Po celej krajine zostrelili 87 z nich, oznámila v pondelok ukrajinská armáda. Informovala o tom agentúra DPA, od ktorej TASR správu prevzala. Tento počet dronov, ktorý uviedol veliteľ vzdušných síl Mykola Oleščhuk na Telegrame, je takmer dvakrát vyšší než vlani, keď počas noci na Nový rok zostrelili 45 bezpilotných lietadiel. V Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny zahynul pri útoku na obytnú oblasť najmenej jeden človek a ďalší utrpeli zranenia, oznámil oblastný gubernátor Oleh Kiper. Škody podľa neho vznikli aj v prístave.
Z Ľvova na západe Ukrajiny hlásili zničenie múzea. Podľa ukrajinských vzdušných síl útočila ruská armáda raketami aj v Chersonskej a Záporožskej oblasti na juhu a v Charkovskej oblasti na východe krajiny.

Rusko podľa Zelenského v roku 2024 pocíti ukrajinský hnev

Ukrajina sa v roku 2023 stala silnejšia, uviedol v nedeľu v novoročnom prejave zverejnenom na X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V roku 2024 podľa neho Rusko pocíti ukrajinský hnev, jeho krajina bude mať k dispozícii viac ako milión na Ukrajine vyrobených dronov. "Ukrajina sa stala silnejšia. Ukrajinci sa stali silnejší,“ uviedol na začiatku svojho zhruba 20-minútového prejavu Zelenskyj, podľa ktorého si po ruskom útoku z februára 2022 mnoho ľudí nemyslelo, že Ukrajina vydrží viac ako pár dní, málokto potom, že vydrží celý rok, nehovoriac o roku 2023.

Teraz prichádza ďalší rok. “Ukrajina je nažive. Ukrajina žije, Ukrajina bojuje,“ poznamenal Zelenskyj, podľa ktorého to nie je novoročný zázrak, ale zásluha všetkých Ukrajincov. Vyzdvihol najmä tých, ktorí bojujú, alebo na Ukrajine inak prispievajú k obrane krajiny. “Kto prinesie peklo do našej krajiny, uvidí ho jednou z vlastného okna," uviedol tiež ukrajinský prezident, podľa ktorého tento rok ukrajinské úrady museli vyhlásiť celkovo 6000 leteckých poplachov. “Budúci rok nepriateľ pocíti náš hnev z domácej výroby," varoval Rusko Zelenskyj, ktorý spomenul okrem iného cieľ vyrobiť viac ako milión dronov. "Nevieme presne, čo nám nový rok prinesie, ale môžeme dodať, že čokoľvek prinesie, budeme silnejší," uviedol ku koncu príhovoru. 

Ukrajinské ostreľovanie mesta Doneck si údajne vyžiadalo štyroch mŕtvych 

Štyroch mŕtvych a 13 zranených si v noci na dnes podľa proruských úradov vyžiadalo ukrajinské ostreľovanie mesta Doneck na východe Ukrajiny. Informuje o tom agentúra TASS. Rusi na Ukrajinu zaútočili desiatkami dronov. V Odese zomrel jeden človek, keď úlomky zostrelených ruských útočných bezpilotných strojov zasiahli obytné domy. Pri ostreľovaní podľa miestnych úradov zomrel aj jeden novinár, ďalší utrpel zranenia. Pri ruskom útoku na prístavnú Odesu po páde trosiek dronov vypuklo niekoľko požiarov v obytných budovách, uviedol šéf odeskej oblastnej správy Oleh Kiper. Podľa neho zahynul jeden človek a osem ďalších ľudí utrpelo zranenia; traja z nich museli byť hospitalizovaní.

Putin označil ostreľovanie Belgorodu za teror, ktorý podľa nezostane nepotrestaný 

Ruský prezident Vladimir Putin označil sobotňajšie ukrajinské ostreľovanie mesta Belgorodu za "teroristický čin", ktorý podľa neho nezostane nepotrestaný. Napriek mnohým svedectvám o opaku tiež vyhlásil, že Rusko neútočí na civilných obyvateľov, ale iba na vojenské ciele, napísala dnes stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

"To, čo sa stalo v Belgorode, je samozrejme teroristický čin. 2000. Udreli zo salvových raketometov. 2000. Sú to nerozlišujúce zbrane, zasahujúce plochy. Týmito zbraňami zasiahli centrum mesta. Jednoducho cielený úder na civilné obyvateľstvo," povedal šéf Kremľa podľa webu Meduza zraneným ruským vojakom, ktorých navštívil v nemocnici v Moskovskej oblasti. Dodal, že kvôli ostreľovaniu Belgorodu to v ňom "vrie". BBC poznamenala, že Rusko salvovými raketometami a nepresnými delostreleckými zbraňami útočí na ukrajinské mestá opakovane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy