Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
676. deň na Ukrajine: Rusi ostreľovali hotel, v ktorom bývali zahraniční novinári
Zdielať na

676. deň na Ukrajine: Rusi ostreľovali hotel, v ktorom bývali zahraniční novinári

KYJEV / Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci 21 zo 49 ruských dronov. Rusi sa zamerali najmä na Charkov, odkiaľ zdravotníci hlásia takmer 26 zranených. Úmyselne ostreľovali aj hotel, využívaný zahraničnými novinármi. Zranených hlási štáb nemeckej televízie. Moskva to obhajovala tvrdením, že v hoteli sídlili vojaci, ktorí riadili sobotňajší ukrajinský útok na ruské pohraničné mesto Belgorod. Ostreľovanie Charkova bolo podľa ruského ministerstva obrany odplatou za tento útok. Podľa ruských úradov pri ňom zahynulo 24 ľudí a ďalších 108 sa zranilo. Ukrajinci tvrdia, že útok na vojenské ciele v Belgorode bol odplatou za piatkový ruský masívny letecký útok na ukrajinské mestá.

Ruský útok na Charkov si vyžiadal najmenej 26 zranených

Na najmenej 26 zranených sa zvýšila bilancia ruských raketových útokov, ktoré v sobotu 30. decembra večer zasiahli mesto Charkov na východe Ukrajiny. Oznámila to tamojšia prokuratúra, informuje TASR na základe správy agentúry DPA. Primátor Charkova Ihor Terechov na platforme Telegrame informoval, že zasiahnutý bol aj jeden obytný dom v centre mesta. Niekoľko ľudí bolo prevezených do nemocnice. Medzi ranenými sú údajne dve maloleté osoby a tiež britský novinár. Miestne úrady už skôr oznámili, že Rusi zasiahli aj zdravotnícku inštitúciu, bytový dom, hotel, materskú školu, obchody či reštaurácie. "Za každý dron Šáhid (iránskej výroby), za každú ruskú raketu, ponesie (ruský) teroristický štát primeranú zodpovednosť," povedal vo svojom večernom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Politickú aj veľmi praktickú." 

Ukrajinská armáda hlási zostrelenie 21 zo 49 dronov útočiacich počas noci

Ukrajinská armáda v nedeľu oznámila že zostrelila 21 zo 49 dronov Šáhid iránskej výroby, ktoré Rusko použilo pri útokoch počas uplynulej noci. Ruské sily podľa nej tiež odpálili šesť riadených striel na mesto Charkov, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. Ukrajinské vzdušné sily vo vyjadrení na Telegrame uviedli, že drony boli zacielené najmä na "frontovú líniu obrany, ako aj na civilné, vojenské a infraštruktúrne objekty na územiach na frontovej línii". Nespresnili, či šesť rakiet zasiahlo svoje ciele.

Pri ruskom raketovom útoku na Charkov zasiahli tím nemeckej televízie ZDF

Tím nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF bol zasiahnutý pri sobotňajšom ruskom útoku na hotel v Charkove na severovýchode Ukrajiny. Sedemčlenná skupina bola v hoteli Charkiv Palac, keď ho zasiahla raketa. ZDF dnes uviedla, že kusy sutín ťažko zranili ukrajinskú prekladateľku, poranenia utrpel tiež muž zodpovedný za bezpečnosť novinárov. "Ide o ďalší ruský útok na slobodné médiá. Dúfame, že sa zranení kolegovia čoskoro uzdraví," uviedla šéfredaktorka ZDF Bettina Schaustenová.

V päťhviezdičkovom hoteli Charkiv Palac sa často ubytúvajú zahraniční novinári, pretože má bunker. Agentúra DPA pripomína, že ruská armáda už v uplynulých mesiacoch niekoľkokrát ostreľovala hotely, v ktorých boli zahraniční novinári alebo dobrovoľníci. Stalo sa to v Kramatorsku, Záporoží a Dnipre.

​Na svete neexistuje sila, ktorá by mohla Rusov rozdeliť, povedal v prejave Putin

Podľa serveru Meduza sa tiež obrátil k vojakom, ktorí sa už takmer dva roky zúčastňujú na jeho rozkaze invázie na Ukrajine a označil ich za hrdinov. Rusko podľa neho nikdy neustúpi. Predtočený prejav, ktorý vzhľadom na časové pásma Ruska odvysielali najprv televízie na Ďalekom východe, trval podľa agentúry TASS necelé štyri minúty. "V uplynulom roku sme usilovne dreli a veľa urobili, boli sme hrdí na naše spoločné úspechy, radovali sa z nich, a pevne sme obhajovali národné záujmy, našu slobodu, bezpečnosť, naše hodnoty," vyhlásil Putin. "Práca pre spoločné dobro zjednotila spoločnosť. Sme jednotní v myšlienkach, v práci i v boji, vo všedné dni aj vo sviatky, prejavujeme najdôležitejšie črty ruského ľudu - solidaritu, milosrdenstvo, nezlomnosť," povedal prezident, ktorého krajina od vlaňajšieho februára vedie vojnu v susednej krajine a úrady tvrdo potierajú kritikov režimu a opozíciu.

Vojny na Ukrajine a v Pásme Gazy majú nepriaznivý vplyv aj na oslavy nového roka 

Prebiehajúce vojny na Ukrajine a v palestínskom Pásme Gazy majú nepriaznivý vplyv aj na silvestrovské a novoročné oslavy. V mnohých mestách zavádzajú v nedeľu dodatočné bezpečnostné opatrenia a na niektorých miestach úplne zrušili silvestrovské akcie. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AP. Po celom austrálskom meste Sydney nasadili v nedeľu viac policajtov, než kedykoľvek predtým. Nábrežie sa totiž stalo dejiskom emotívnych propalestínskych protestov po tom, čo budovu Opery v Sydney vysvietili vo farbách izraelskej vlajky v reakcii na útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, ktorý spustil vojnu.

Vo Vatikáne pápež František spomínal na rok 2023 ako na rok poznačený vojnovým utrpením. Počas svojho tradičného nedeľného požehnania z okna Apoštolského paláca s výhľadom na Námestie svätého Petra sa modlil za "mučených Ukrajincov, palestínskych a izraelských obyvateľov, za sudánsky ľud a mnohých ďalších". "Majme na konci roka odvahu spýtať sa samých seba, koľko ľudských životov bolo zničených v ozbrojených konfliktoch, koľko bolo mŕtvych a koľko skazy, koľko utrpenia, koľko núdze a chudoby," povedal František. "Nech má záujem o tieto konflikty ktokoľvek, mal by počúvať hlas svedomia," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy