Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Prvé ohňostroje sú už na oblohe. Takto oslávili Nový rok 2024 svetové metropoly
Zdielať na

Prvé ohňostroje sú už na oblohe. Takto oslávili Nový rok 2024 svetové metropoly

NEW YORK/LONDÝN/RIO DE JANEIRO/AUCKLAND/SYDNEY/TAIPEI/BANGKOK / Niektoré časti sveta to už majú za sebou. S úderom 11:00 nášho času vstúpila časť malého tichomorského štátu Kiribati do nového roka. O pätnásť minút neskôr ju nasledovali Čethemské ostrovy, patriace pod Nový Zéland. No a presne napoludnie nášho času sa príchodu nového roka dočkali aj nasledovné krajiny.

​12:00 SEČ Auckland

Nový Zéland je prvou veľkou krajinou, ktorá každoročne víta Nový rok. Zábery pochádzajú z Aucklandu, najväčšieho mesta na ostrove s 1 a pol miliónmi obyvateľov. Ohňostroj je každoročne na Sky Tower v Aucklande. Stredobodom programu je svetelná šou už tradične na 328 metrov vysokej televíznej veži Sky Tower. Sledovali ho milióny ľudí po celom svete. Ohňostroj trval 5,5 minúty. Začal sa 10-sekundovým odpočítavaním na základni veže. Následne odpálili 500 kilogramov pyrotechniky z troch stanovíšť na 55.,61. a 64. poschodí. Televízna veža Sky Tower je najvyššia veža na celej južnej pologuli a 13-ta v celosvetovom meraní. Sky Tower začali stavať v roku 1994 a trvala do roku 1997.

​14:00 SEČ Sydney

Druhým mestom s novoročným ohňostrojom je austrálske Sydney. To sa zvykne nazývať "silvestrovským hlavným mestom sveta". Sydney oslávilo vstup do nového roka tradičným ohňostrojom v zálive Sydney Harbour. Úderom polnoci tamojšieho času odpálili organizátori osláv v zálive osem ton pyrotechniky. Ohňostroj ožiaril budovu Opery, most Harbour Bridge a celý priestor zálivu. Ohňostroj sa začal odpočítavaním a trval približne 20 minút.

Ohňostroj je synchronizovaný so soundtrackom, ktorý je počuť cez prístav a vytvára nezabudnuteľný zážitok pre všetkých prítomných. Silvester v Sydney je jednou z najväčších osláv Silvestra na svete, ktorá každoročne priláka viac ako milión návštevníkov. Prvý oficiálny silvestrovský ohňostroj v Sydney sa konal v roku 1976 a pozostával len z niekoľkých ohňostrojov odpálených z vrcholu Sydney Harbour Bridge. V posledných rokoch sa ohňostroj stal čoraz prepracovanejším, obsahuje viac ako 100-tisíc jednotlivých pyrotechnických efektov a jeho výroba stojí milióny dolárov.

17:00 SEČ Taipei

V taiwanskej metropole Taipei novoročný ohňostroj odpaľujú z budovy Taipei 101 - číslovka v názve prezrádza počet poschodí v tomto mrakodrape. Stavba je vysoká 508 metrov a je treťou najvyššou na svete. Odpálili 16-tisíc petárd, ktoré vytvorili krásne divadlo na nočnej oblohe s názvom Colourful World. Vo východnej kultúre sa začína rok Draka. Ohňostroj trval 5 minút. Téma "farebný svet" má symbolizovať cestu ľudstva k farebnému novému roku a krásnej budúcnosti.

K stavbe mrakodrapu použili 380 betónových pilierov, zakopaných 80 metrov pod zem. Nachádza sa tu nákupné centrum, bezmála 200-tisíc metrov štvorcových kancelárií, reštaurácií a dokonca sa tu nachádza aj observatórium. Stavbu dokončili v roku 2004.

​18:00 SEČ Bangkok

Témou tohtoročného ohňostroja v Thajsku v hlavnom meste Bangkok je fenomén Siam. Ohňostroj odpaľovali na rieke Čao - Praja a použili pritom 50-tisíc petárd. Očakáva sa, že novoročný ohňostroj v Bangkoku si pozrie 11 miliónov návštevníkov a divákov naživo aj v televízii. Podľa organizátorov je to povinnosťou pre všetkých, ktorí trávia Silvester v Bangkoku.

Čao - Praja je najväčšia rieka v Thajsku, ak nepočítame rieky Mekong a Salwin, ktoré tečú pozdĺž hraníc krajiny. Zaujímavosťou je, že voda z rieky a jej prítokov sa vo veľkom využíva pri zavlažovaní prevažne ryžových polí, je to teda dôležitá rieka pre celú krajinu.

​00:00 SEČ Paríž 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy