Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Ukrajinci sú naďalej úspešní na Čiernom mori. Prioritou je oslobodiť Krym
Zdielať na

Ukrajinci sú naďalej úspešní na Čiernom mori. Prioritou je oslobodiť Krym

KYJEV / Zatiaľ čo pozemná protiofenzíva Ukrajincom nevyšla podľa predstáv, na mori sú relatívne úspešní. Podarilo sa im ovládnuť ropné a plynové plošiny, ktoré Rusko od roku 2015 využívalo aj na vojenské ciele. A vážne poškodiť či zničiť lode ruskej čiernomorskej flotily. Odborníci predpokladajú, že počet operácií v Čiernom mori bude pribúdať. Prioritou Ukrajincov je totiž podľa vyjadrení prezidenta Zelenského oslobodiť Krym.

"Z môjho pohľadu môžeme hovoriť o jednom z najväčších úspechov ukrajinskej protiofenzívy. A to musím zdôrazniť, že ho Ukrajina dosiahla napriek tomu, že nemá svoju flotilu na Čiernom mori," uviedla Yevgeniya Garber, odborníčka Atlantickej rady. Odborníčka Atlantickej rady upozorňuje, že úspešné operácie začali už zničením krížnika Moskva či znovuzískaním Zmijeho ostrova a pokračovali útokmi na veliteľské štáby ruskej flotily. Tá svoje lode dokonca stiahla zo Sevastopoľu. V novembru Ukrajinci zničili korvetu Askold, v závere roka výsadkovú loď Novočerkassk.

Je to cesta k deokupácii Čierneho mora

"Ak vychádzame z možností aké Ukrajina počas druhého roka vojny mala, tak vojna na mori priniesla najväčší úspech. Žiaľ, NATO neprejavilo žiadnu snahu chrániť slobodu ľudí. Preto je Ukrajina nútená urobiť to sama a bez veľkých lodí. Za pomoci našich dronov a rakiet," opísal Mykola Bielieskov, analytik Národného inštitútu pre strategické štúdie Ukrajiny. "Je to dôležité, pretože toto je cesta k deokupácii Čierneho mora, cesta k obnoveniu exportu z Ukrajiny cez čiernomorské prístavy a cesta k deokupácii Krymu," poznamenala Gerber. 

Ako pred niekoľkými dňami zverejnené mapy ukázali, práve z Krymu prichádza najviac ruských útokov. V septembri minulého roka Ukrajina ovládla ropné a plynové plošiny, ktoré Rusko využívalo aj na vojenské ciele. "Aj preto sa oslobodenie Krymu stáva hlavnou úlohou pre rok 2024. Ale je silne militarizovaný a bez zničenia jeho vojenskej infraštruktúry nebude možné splniť ďalšie úlohy. Napríklad oslobodiť územie pevninského juhu. Zničenie vojenskej infraštruktúry znamená zničenie protivzdušnej obrany, či zničenie systému riadenia logistiky," povedal Bielieskov. 

Problém je zamínovanie

Problémom však ostáva zamínovanie Čierneho mora. A to aj z pohľadu obnovenia vodných ciest ako takých a hlavne z pohľadu obnovenia ukrajinského exportu. Predovšetkým obilia. "Môžem povedať, že už existuje dohoda o spolupráci pri odmínovavání Čierneho mora s Rumunskom, Bulharskom a Tureckom. To sú tri členské krajiny NATO, ktoré sa rozhodli na tejto činnosti podieľať. Zmluva by sa mala podpísať v polovici januára v Istanbule," dodala Gerber. 

Pokiaľ ide o pokračovanie zatiaľ veľmi úspešnej ofenzívy Ukrajincov na Čiernom mori, tá má okrem spomínaného oslobodenia Krymu v novom roku aj ďalší jasný cieľ. "Pokračovať tak, aby pre žiadnu ruskú loď, krížnik či ponorku neexistovalo bezpečné miesto. Aktuálne sa vyrábajú a skúšajú morské drony, teda podvodné. Sú viac samostatné a nebezpečné ako tie vzdušné. Ostáva veriť, že v roku 2024 ich dokážeme využívať, pretože drony vo vzduchu sú ľahko identifikovateľné a mnohé z nich sú zničené. Podmorský dron, hoci len jeden, dokáže loď, ktorú zasiahne nielen poškodiť ale aj zničiť," doplnil Bielieskov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy