Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vyžrebovaný na vrchol: Slovák sa na vrch Taiwanu dostal netradične
Zdielať na

Vyžrebovaný na vrchol: Slovák sa na vrch Taiwanu dostal netradične

BRATISLAVA/TAIWAN / Predstavte si, že chcete vystúpiť na Kriváň alebo Rysy, ale musíte sa zapojiť do žrebovania, počkať dva mesiace, či budete mať šťastie a na vytúžený vrchol vás pustia. Nevídané? Presne tak to chodí na najvyššej, takmer štvortisícovej hore Taiwanu.

​Na Slovenku naši nežije veľa ľudí, ktorí žili na Taiwane a ešte menej tých, ktorí boli na jeho najvyššej hore. Michal Parocki z Liptovského Mikuláša to šťastie mal.  Taiwan je ostrov s viac ako 23 miliónmi obyvateľov a hovorí sa o ňom najmä v súvislosti s napätými vzťahmi s Čínou. Už menej sa vie, že je to raj pre vysokohorskú turistiku. "Taiwan je jedna veľká hora," tvrdí cestovateľ Michal.

Najvyšším bodom je 3950-metrový Nefritový vrch. Dostať sa tam vôbec nie je jednoduché. "Je tam striktne obmedzený počet ľudí, ktorí tam môžu vstúpiť. Len 96 ľudí denne môže vstúpiť na horu. Je o to veľký záujem a preto sa o to žrebuje," vysvetlil Michal. Žrebovanie sa otvára tri mesiace pred plánovaným odchodom a mesiac dopredu zistíte, či ste sa dostali do výberu. 

Viac sa dozviete vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy