Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prípad Parchovany: Prezident polície sa stretol s rodičmi nebohého Romana. Riaditeľ školy je stále vo funkcii
Zdielať na

Prípad Parchovany: Prezident polície sa stretol s rodičmi nebohého Romana. Riaditeľ školy je stále vo funkcii

PARCHOVANY / Na základe otvoreného listu Romanovho otca sa v piatok 19. januára s rodičmi stretol aj prezident Policajného zboru SR Ľubomír Solák. Policajný funkcionár sa s nimi stretol neformálne počas jeho služobnej cesty na východné Slovensko. Otec nebohého žiaka mu rozprával o šikanovaní na škole, kyberšikane a jeho návrhoch na riešenie šikany, pre ktorú podľa rodičov ich syn koncom roka 2023 spáchal samovraždu skokom zo strechy budovy v areáli školy v Parchovanoch.

Okrem toho policajný vyšetrovateľ v piatok dopoludnia vypočul na výsluchu aj Romanovu mamu. Tá od začiatku tvrdí, že sa jej syn dlhodobo sťažoval na to, ako sa k nemu v triede správajú spolužiaci, že ho urážaním a zosmiešňovaním intenzívne atakovala najmä jedna zo spolužiačok. Má ísť o dievča, ktoré na videozázname z okamihu tragédie z triedy kričalo na chlapca stojaceho na streche školy "Roman skoč".

Šikanovanie matka opisuje, ako neustále zosmiešňovanie Romanovho výzoru a strihu vlasov, nadávanie, urážky. Chlapcovi sa údajne vysmievali za to, aké má nohavice, mikinu, tenisky. Kvôli urážkam si Roman ostrihal aj dlhé vlasy. Spolužiaci mu tiež zničili nové farby, ktoré si kúpil z ušetrených peňazí pre potreby štúdia.

Policajný vyšetrovateľ už vypočul aj niekoľko svedkov z prostredia školy a analytici už získali obsah Romanovho mobilného telefónu. Ten má vyšetrovateľ v úmysle rodičom odovzdať aj s obsahom, v ktorom očakávajú, že nájdu aj list na rozlúčku. Ten mal Roman adresovať rodičom, spolužiakom aj riaditeľovi školy. S jeho obsahom doteraz nie sú oboznámení.

Riaditeľa zriaďovateľ školy z funkcie neodvolá

Podľa zistení TV JOJ sa riaditeľ ZŠ v Parchovanoch Ivan Račkovský po tragédii na škole opäť vrátil do práce a aktuálne stále pôsobí vo funkcii. Zriaďovateľ školy portálu Noviny.sk túto informáciu potvrdil s tým, že na odvolanie riaditeľa zatiaľ nemajú zákonné dôvody.

Žiak sa na strechu školy dostal počas vyučovacieho procesu. Na nižšiu budovu školy sa dostal cez okno a na vyššiu strechu vyliezol pomocou technického rebríka. Podľa informácií priamo zo školy bol na streche asi 50 minút. Ani táto skutočnosť nepôsobí na vyvodenie zodpovednosti smerom k vedeniu školy a riaditeľ sa tak po krátkej PN opäť vrátil do pracovného procesu a pokračuje vo svojej funkcii.

Petíciu za odvolanie riaditeľa podpísali tisícky ľudí, viac než stovka priamo z Parchovian

Zriaďovateľ školy riaditeľa Rakovského z funkcie neodvolal ani na základe petície, ktorú spustil Romanov otec krátko po tragédii, aj formou internetovej petície. Tú spolu s hárkami, ktoré podpísali osobne aj obyvatelia Parchovian, už zriaďovateľ prevzal na obecnom úrade a aktuálne ich analyzuje s právničkou s tým, že k petícii zaujme stanovisko.

Starosta obce Marián Hazuga aj po druhýkrát odmietol odpovedať na otázky TV JOJ zaslané zriaďovateľovi školy formou žiadosti v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Informácie poskytne až po ukončení vyšetrovania, keďže si myslí, že zodpovedaním otázok by mohol narúšať plynulosť policajného vyšetrovania.

Podľa redaktora Rasťa Striška, ktorý sa prípadu intenzívne venuje, ale zaslané otázky, ktoré TV JOJ žiada od zriaďovateľa školy, nie sú spôsobilé zasahovať do policajného vyšetrovania, ale môžu poskytnúť náhľad do činnosti osôb zodpovedných za bezpečnosť žiakov na uvedenej škole. 

Požadované informácie sa netýkajú rozhodovacej činnosti orgánu činného v trestnom konaní, čo vyplýva aj zo samotného označenia požadovaných informácií. Za informácie týkajúce sa rozhodovacej činnosti orgánu činného v trestnom konaní nemožno určitú informáciu považovať iba preto, že sa stala predmetom “prešetrovania” orgánu činného v trestnom konaní, uviedol redaktor.

TV JOJ žiada od zriaďovateľa zodpovedať nasledovné otázky:

  1. Má riaditeľ ZŠ p. Mgr. Ivan Rakovský naďalej dôveru zriaďovateľa ZŠ v ​​Parchovanoch? Ak áno, uveďte prečo.
  2. Aký výcvik, vzdelanie, kurz alebo inú formu vzdelávania pre zručnosti ​​​​predchádzania krízovým situáciám na školách absolvoval váš riaditeľ školy a ​pedagógovia školy? Kde a kedy?
  3. Čo zaujíma v tomto prípade vás ako zriaďovateľa školy a starostu v ​​​súvislosti so samovraždou žiaka v priestoroch školy? Ako je uvedená udalosť ​​komunikovaná z vašej strany k obyvateľom obce, k rodičom žiakov a k ​​​zástupcom školy?
  4. Žiadam stanovisko komisie pre šport, kultúru, vzdelávanie a soc. vec k ​​udalosti na škole a k podozreniam smerom k šikanovaniu, ponižovaniu žiaka / žiakov, k podozreniam smerom k vedeniu školy a k riaditeľovi školy.
    • Má riaditeľ školy po udalosti so samovraždou žiaka naďalej dôveru každého člena uvedenej komisie?
    • Majú dôveru pedagógovia z vedenia školy? Ide o závažné podozrenia na neriešenú šikanu, prehliadanie problémov ​​​žiakov, neschopnosť odhalenia možných situačných a iných faktorov vzniku ​​závažných kríz.
  5. Má škola školského psychológa?
    • Ako je v škole zabezpečená práca s deťmi po psychologickej stránke? Kto konkrétne ju deťom poskytuje?
    • Kto je pre deti počas vyučovacieho dňa určený pre okamžitú pomoc, podporu?
    • Kto pre psychologické poradenstvo?
    • Aké má táto určená osoba vzdelanie a odborný výcvik?
  6. Má škola vypracovaný systém zaznamenávania stretnutia s právnymi ​​​zástupcami detí (rodič - učiteľ, rodič - triedny učiteľ, rodič - vedenie školy) tak, aby každý podnet, sťažnosť či prosba o pomoc zo strany rodiča bola riadne zo strany školy či triedneho učiteľa zaevidovaná písomnou formou pre následnú verifikáciu a kontrolu riešenia daného problému?
    • Žiadam informáciu, akým spôsobom a kam učiteľ / riaditeľ / kompetentná osoba zaznamenáva stretnutie s rodičom alebo zákonným zástupcom?
  7. Sú v obecnom zastupiteľstve, vo vedení školy, v rade rodičov, v rade školy ​​rodičia žiakov z danej triedy, z ktorej bol študent 9.A Roman Michalik?
    • Sú zamestnancami obecného úradu niektorí z rodičov žiakov danej triedy?
    • Sú zamestnancami školy?
    • Ak áno, na akých pozíciách?

V rámci vyšetrovania samovraždy žiaka z Parchovian polícia vypočula aj redaktora TV JOJ Rasťa Striška, ktorý exkluzívne pre JOJ 24 pripravil už dva dokumenty o tejto tragédii a v sledovaní prípadu pokračuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy