Skoro jasno
14°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Konflikt na Blízkom východe: OSN požaduje okamžité vyšetrenie krvavého incidentu v pásme Gazy
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: OSN požaduje okamžité vyšetrenie krvavého incidentu v pásme Gazy

Zdroj: TASR

Predstavitelia Európskej únie, generálny tajomník OSN António Guterres či francúzsky minister zahraničia Stéphane Séjourné vyzvali na nezávislé vyšetrenie štvrtkového incidentu, pri ktorom v Pásme Gazy zahynulo niekoľko desiatok civilistov čakajúcich na humanitárnu pomoc. Na zastavenie bojov vyzvali v súvislosti s incidentom francúzsky prezident Emmanuel Macron či brazílska vláda, uviedli zahraničné agentúry. Palestínske ministerstvo zahraničia vyzvalo na zavedenie sankcií proti Izraelu.

Pri izraelskom zásahu v Pásme Gazy proti ľuďom čakajúcim na humanitárnu pomoc vo štvrtok zahynuli desiatky Palestínčanov. Podľa radikálneho palestínskeho hnutia Hamas bolo pri incidente pri meste Gaza zabitých viac ako 100 ľudí. Izraelská armáda uviedla, že pozdĺž konvoja vypukli medzi zhromaždenými ľuďmi násilnosti, ktoré si vyžiadali desiatky mŕtvych a zranených, pričom mnoho z nich bolo ušliapaných či ich prešli nákladné vozidlá. Armáda pripustila, že vojaci začali strieľať, keď sa k nim časť davu priblížila, tento zákrok si však podľa nej vyžiadal najviac desať obetí.

OSN: Hladomor v Pásme Gazy je takmer neodvrátiteľný

Hladomor v Pásme Gazy je takmer neodvrátiteľný, ak nenastane zmena vo vojne medzi Izraelom a hnutím Hamas, uviedla v piatok Organizácia Spojených národov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
"Ak sa nič nezmení, hladomor je za súčasného smerovania takmer neodvrátiteľný," uviedol hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Jens Laerke. Do palestínskej enklávy sa podľa neho takmer úplne uzavrel dovoz potravín na komerčný predaj, je tam nízky počet nákladných vozidiel privážajúcich potravinovú pomoc a rozsiahle obmedzenia pri pohybe.         

Izrael: Príbuzní rukojemníkov väznených v Gaze pokračujú v pochode na Jeruzalem

Príbuzní a priatelia rukojemníkov unesených do Pásma Gazy pri vpáde palestínskych terostických kománd na juh Izraela, sa v piatok zhromaždili v centre mesta Bajt Šemeš, aby sa vydali na tretí deň svojho pochodu do Jeruzalema. Ich akcia sa začala v stredu v kibuci Re’im na hranici s Pásmom Gazy, informoval v piatok na webe denník The Times of Israel (TOI).Táto etapa sa začala "pochodom nosidiel": účastníci odišli z Bajt Šemešu tak, že vytvorili dvojice, ktoré niesli spolu 134 nosidiel - jedny pre každého z rukojemníkov, ktorí sú od 7. októbra 2023 stále v zajatí.

EÚ vyčlenila peniaze na podporu Palestínčanov a dohodla sa s UNRWA

Európska komisia (EK) v piatok rozhodla, že vyčlení ďalších 68 miliónov eur na podporu obyvateľov Palestínskej samosprávy. Financovanie sa uskutoční prostredníctvom medzinárodných partnerov akými sú Červený kríž a Červený polmesiac, informuje spravodajca TASR. EK v tlačovej správe spresnila, že ide o dodatočnú pomoc EÚ ku doterajším 82 miliónom eur, ktoré budú vyplatené prostredníctvom Agentúru OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) v roku 2024. Celková podpora EÚ v prospech Palestínčanov sa zvýši na 150 miliónov eur. Z balíka UNRWA sa vyplatí 50 miliónov eur na budúci týždeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy