Skoro jasno
14°
Bratislava
Roland
9.5.2024
737. deň na Ukrajine: Ukrajina s Holandskom podpísalala bezpečnostnú dohodu
Zdielať na

737. deň na Ukrajine: Ukrajina s Holandskom podpísalala bezpečnostnú dohodu

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinská útočná brigáda zverejnila zábery z bojov o mesto Krasnohorivka, z ktorého sa im podarilo vytlačiť desiatky ruských vojakov. Napriek takýmto malým úspechom sú ukrajinské vojenské jednotky na fronte v Donecku v kritickej situácii, pretože im chýba munícia a vojenské vybavenie. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa armáde pri odrážaní ruských útokov nedarí, pretože vojenská pomoc zo západných krajín zoslabla.

Rusko je údajne pripravené vydať Ukrajine telá obetí pádu lietadla Il-76

Rusko je pripravené vydať ukrajinskej strane telá obetí havárie lietadla Il-76 v Belgorodskej oblasti. Podľa britskej stanice BBC to uviedla ruská ombudsmanka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová. Ukrajinská strana toto vyhlásenie zatiaľ nekomentovala. Moskaľkovová tvrdí, že ukrajinská strana sa zaujímala o možnosť prevozu tiel a že Moskva je v tejto veci v kontakte s Kyjevom. K dispozícii sú aj vzorky DNA, čo umožňuje vykonať identifikáciu tiel, dodala Moskaľkovová podľa britskej stanice BBC.

Lietadlo Il-76 havarovalo 24. januára v Belgorodskej oblasti. Ruské ministerstvo obrany vtedy informovalo, že na palube bolo 65 ukrajinských vojnových zajatcov, ktorých prevážali na výmenu. Ruská strana tvrdí, že haváriu Il-76 spôsobila ukrajinská armáda. Ukrajinská rozviedka potvrdila, že v ten deň sa skutočne pripravovala výmena vojnových zajatcov. Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) zároveň uviedla, že nevie, kto bol na palube havarovaného lietadla.

Americké zdroje denníka New York Times (NYT) informovali, že Il-76 v Belgorodskej oblasti naozaj zostrelil ukrajinský systém protivzdušnej obrany Patriot, ako to tvrdili ruské úrady. Citované zdroje však nepotvrdzujú, že na palube boli ukrajinskí vojnoví zajatci; súčasne uvádzajú, že ak tam skutočne boli, mohlo ich byť menej ako 65, o ktorých sa v Rusku hovorí.

Vo februári tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Olexij Danilov uviedol, že v lietadle Il-76, ktoré havarovalo neďaleko Belgorodu, neboli žiadni ukrajinskí vojnoví zajatci. Ozrejmil vtedy, že ak by na palube boli vojnoví zajatci, na mieste havárie by bolo viac "biologického materiálu".

​V Moskve pochovali opozičného politika Alexeja Navaľného

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v piatok 1. marca vyhlásil, že Kremeľ nemá čo povedať príbuzným opozičného politika Alexaja Navaľného v deň jeho pohrebu. Podľa britskej stanice BBC monitorovanej agentúrou TASR Peskov súčasne varoval, že akékoľvek nepovolené konanie počas pohrebu Alexeja Navaľného v Moskve bude považované za porušenie zákona.

Americký denník zverejnil návrh mierovej zmluvy medzi Ruskom a Ukrajinou z apríla 2022

Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) v piatok zverejnil návrh mierovej zmluvy medzi Ruskom a Ukrajinou, o ktorom sa diskutovalo v apríli 2022 – po rokovaniach medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou, ktoré sa uskutočnili koncom marca v Istanbule. Na svojom webe o tom v piatok informovalo Rádio Sloboda (RFE/RL).

Dokument je datovaný 15. aprílom 2022 - po návšteve vtedajšieho britského premiéra Borisa Johnsona v Kyjeve. Johnsona ruská strana viní z toho, že tlačil na ukrajinské vedenie, aby takúto dohodu neprijalo. Návrh zahŕňal okrem iného záväzok Ukrajiny vzdať sa svojich snáh vstúpiť do NATO a zachovať si neutrálny status. Dokument zároveň neobsahoval zákaz vstupu Ukrajiny do EÚ.

V texte sa píše aj o redukcii ukrajinskej armády. Predstavy rokujúcich strán o rozsahu tejto redukcie sa však líšili: Rusko trvalo na 85.000 vojakoch, 342 tankoch, 519 delách, zatiaľ čo Ukrajina údajne chcela mať 250.000 vojakov, 800 tankov a 1900 diel. Počítalo sa aj s tým, že na Ukrajine by platil zákaz rozmiestňovania cudzieho vojenského personálu a zbraní vrátane rakiet. Dokument tiež rátal s tým, že polostrov Krym zostane pod ruskou kontrolou bez formálneho vzdania sa suverenity nad ním zo strany Ukrajiny. O budúcnosti častí Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ktoré boli do 24. februára 2022 pod ruskou kontrolou, sa malo rozhodnúť počas rokovaní prezidentov oboch krajín.

Ukrajina a Holandsko podpísali bezpečnostnú dohodu

Ukrajina a Holandsko podpísali v piatok bilaterálnu bezpečnostnú dohodu, na základe ktorej dostane Kyjev tento rok vojenskú pomoc v hodnote dvoch miliárd eur. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR podľa agentúry AFP. Kyjev čelí v posledných mesiacoch na frontovej línii intenzívnemu tlaku a aj v súvislosti s nedostatkom munície vyzýva západných spojencov, aby poslali ďalšiu pomoc.

Zelenskyj podpísal dohodu s holandským premiérom Markom Ruttem na stretnutí v Charkove, ktoré je druhým najväčším ukrajinským mestom a častým cieľom ruských útokov. "V tomto dokumente sa uvádza, že Holandsko poskytne vojenskú pomoc za dve miliardy eur tento rok, ako aj ďalšiu obrannú pomoc v priebehu najbližších desiatich rokov," oznámil Zelenskyj. Ukrajina vo februári upozornila, že dostala menej než tretinu delostreleckých nábojov, ktoré jej prisľúbila dodať Európska únia, a že len s ťažkosťami udržiava svoju obranu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy