Jasno
26°
Bratislava
Božena
27.7.2024
732. deň na Ukrajine: Zelenskyj ohlásil, že Ukrajina plánuje novú protiofenzívu
Zdielať na

732. deň na Ukrajine: Zelenskyj ohlásil, že Ukrajina plánuje novú protiofenzívu

Zdroj: TASR

KYJEV / Vo vojne s Ruskom zomrelo 31 000 ukrajinských vojakov, uviedol Zelenskyj. Ruský dron skrátil Baerbockovej návštevu vodárne v Mykolajive. Okrem toho ruské rakety zničili kostol a železničnú stanicu na východe Ukrajiny. V Bielorusku sa začali celoštátne voľby bez kontroly nezávislých pozorovateľov. Opozičná líderka Cichanovská vyzvala občanov na bojkot volieb.

Zelenskyj uviedol, že Rusko sa vopred dostalo k plánom o vlaňajšej ofenzíve

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že Rusko sa dostalo k plánom na minuloročnú ukrajinskú protiofenzívu ešte pred jej spustením. Ukrajina už podľa jeho slov má plán na novú ofenzívu. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky stanice Sky News. "Plány na našu protiofenzívu mal Kremeľ na stole ešte predtým, než sa protiofenzíva začala," povedal Zelenskyj v Kyjeve na tlačovej konferencii pri príležitosti druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident tiež uviedol, že Ukrajina má jasný plán na novú protiofenzívu, píše Sky News. Podrobnosti však podľa svojich slov poskytnúť nemôže. Uviedol však, že plán zahŕňa zmenu vo velení. Zlepšenie pravidelnej rotácie vojakov bude podľa Zelenského tiež dôležité pre úspech a Ukrajina musí mať lepšie pripravené svoje záložné sily.

Vo vojne s Ruskom zomrelo 31.000 ukrajinských vojakov, uviedol Zelenskyj

Vo vojne s Ruskom zomrelo 31.000 ukrajinských vojakov, oznámil v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA. Ide o prvé oficiálne oznámenie počtu obetí v radoch ukrajinskej armády počas dva roky trvajúceho konfliktu, píše DPA. "Každá z týchto strát však predstavuje veľkú stratu," uviedol Zelenskyj v Kyjeve na tlačovej konferencii pri príležitosti druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. Povedal tiež, že o život neprišlo 300.000 či 150.000 vojakov, ako uvádza ruský prezident Vladimir Putin či ľudia z jeho okolia.

Ukrajinský prezident však odmietol odpovedať na otázku, koľko vojakov utrpelo zranenia, píše na svojej webovej stránke stanica Sky News. Rusko by podľa jeho slov na základe toho zistilo, koľko ľudí opustilo bojisko. Takisto tvrdil, že v konflikte zomrelo 180.000 Rusov. Zelenskyj na tlačovej konferencii tiež upozornil, že víťazstvo Ukrajiny v konflikte s Ruskom závisí od podpory krajín Západu. "To, či Ukrajina prehrá, či to bude pre nás veľmi náročné a či tam bude vysoký počet obetí, závisí od vás, od našich partnerov, od západného sveta," povedal. Vyjadril zároveň presvedčenie, že americký Kongres schváli dôležitý balík pomoci pre jeho krajinu. Spojené štáty už poskytli Ukrajine pomoc v hodnote desiatok miliárd dolárov. Republikáni v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu však zdržujú schválenie novej americkej pomoci pre túto krajinu. Zelenskyj už minulý týždeň Kongres vyzval, aby túto pomoc schválil. Tvrdenia nemožno v prebiehajúcej vojne bezprostredne nezávisle overiť.

Ruský dron skrátil Baerbockovej návštevu vodárne v Mykolajive

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková musela v nedeľu predčasne ukončiť návštevu vodárne v juhoukrajinskom meste Mykolajiv. Dôvodom bolo spozorovanie ruského prieskumného dronu, oznámil hovorca nemeckého rezortu diplomacie. TASR informácie prevzala od agentúry DPA.
Členov delegácie predtým požiadali, aby sa rýchlo vrátili do obrnených vozidiel.

Po prílete takýchto prieskumných dronov obvykle nasleduje priamy letecký útok, vysvetlil predstaviteľ nemeckého ministerstva. Zostať v pohybe bolo podľa neho v danom prípade najlepšou možnosťou. Dron zbadali v okolí vodárne a následne sledoval Baerbockovej kolónu, kým nezmenil smer. Po odchode ministerky a jej sprievodu zaznel v Mykolajivskej oblasti letecký poplach, ktorý trval asi 15 minút.

Baerbocková v Mykolajive oznámila, že Nemecko poskytne Ukrajine humanitárnu pomoc za ďalších 100 miliónov eur a pôjdu na zásobovanie vodou, na nemocnice a výstavbu bytov. Šéfka nemeckej diplomacie sa musela ešte v sobotu večer uchýliť do úkrytu v meste Odesa na juhu Ukrajiny, keď tam vyhlásili letecký poplach. Sirény v centre mesta zneli okolo 22.00 h asi 20 minút. Podľa reportéra DPA bola Baerbocková spolu s delegáciou a ďalšími hosťami v úkryte svojho hotela.

V Odeskej oblasti bolo následne počuť výbuch. Nie je jasné, či ho spôsobil dopad rakety alebo jej zostrelenie ukrajinskou protivzdušnou obranou. Krátko pred návštevou nemeckej ministerky došlo v Odese k dvom ruským dronovým útokom, ktoré si vyžiadali štyroch mŕtvych a viacerých zranených.

Ruské rakety zničili kostol a železničnú stanicu na východe Ukrajiny

Ruský raketový útok zasiahol budovy v meste Kosťantynivka na východe Ukrajine, zásah dostali aj kostol a železničná stanica. V nedeľu to oznámil ukrajinský gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin. Jeden človek utrpel zranenia, napísal Filaškin na sociálnej sieti Telegram. Kosťantynivka sa nachádza približne 50 kilometrov severne od mesta Doneck, ktoré je okupované ruskými silami už od roku 2014. Zábery zachytávajú železničnú stanicu v troskách. Podľa ukrajinských správ Rusi použili prerobené protilietadlové rakety typu S-300, ako to často robili aj predtým.

Ukrajinské vzdušné sily v nedeľu tiež hlásili, že zostrelili 16 z 18 útočných dronov vypustených ruskými jednotkami. Škody boli spôsobené na infraštruktúre v Chmeľnyckej oblasti na západe Ukrajiny a južné dediny v Mykolajivskej oblasti postihol výpadok elektriny, lebo boli poškodené elektrické káble. Ruská armáda si ťažkým ostreľovaním oblastí blízko k frontu čistí cestu pre ďalší postup ukrajinským územím. Po nedávnom dobytí malého mesta Avdijivka je teraz tiež údajne v ruských rukách aj susedná dedina Lastočkyne, západne od Avdijivky.

Bieloruská opozičná líderka Cichanovská vyzvala občanov na bojkot volieb

Líderka bieloruskej opozície žijúca v exile Sviatlana Cichanovská vyzvala na bojkot nedeľných parlamentných a komunálnych volieb v autoritárskom štáte.  "Dnešné takzvané voľby organizované bieloruským režimom nespĺňajú žiadne demokratické normy a podobajú sa viac na vojenskú operáciu proti vlastným občanom, ústave a zdravému rozumu," napísala v nedeľu už skôr Cichanovská v príspevku na sociálnej sieti X (predtým Twitter). "Vyzývam Bielorusov a medzinárodné spoločenstvo, aby dôrazne odmietli túto frašku," uviedla v anglickom texte, ku ktorému pripojila video, takisto v angličtine.

Cichanovská upozornila, že mnohí politickí aktivisti sú v Bielorusku vo väzení a nezávislé médiá sú umlčané. Úrady podľa opozičnej líderky nepozvali na voľby žiadnych medzinárodných pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a podkopané je aj základné právo na tajné hlasovanie.
Zverejnila tiež výzvu adresovanú medzinárodnému spoločenstvu, aby odmietlo uznať výsledky týchto volieb. "Duša Bieloruska zvíťazí," uviedla.

Voliči volia okrem 110 poslancov parlamentu aj asi 12.000 poslancov miestnych zastupiteľstiev. Kandidujú iba štyri strany: Belaja Rus, komunistická, liberálnodemokratická a Strana práce a spravodlivosti, ktoré podporujú Lukašenkovu politiku. Asi desiatke ďalších strán vlani zamietli registráciu. Voľby sú preto považované za zmanipulované.

Lukašenko vykonáva prezidentskú funkciu od roku 1994 a v auguste 2020 bol opäť vyhlásený za víťaza volieb. Voľby ani ich výsledky však neboli regulérne a opozícia považuje za skutočného víťaza Cichanovskú. Lukašenka ako hlavu štátu neuznáva ani EÚ. Masové protesty proti manipulácii volieb v lete 2020 brutálne potlačil mocenský aparát, pričom zatknutých bolo viac ako 35.000 ľudí. Lukašenko sa odvtedy považuje za úplne závislého od Ruska a vodcu Kremľa Vladimira Putina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy