Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
731. deň na Ukrajine: Ukrajinské drony zasiahli ruskú oceliareň
Zdielať na

731. deň na Ukrajine: Ukrajinské drony zasiahli ruskú oceliareň

Zdroj: TASR

KYJEV / Politici si pripomenuli dva roky od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Ukrajina podpísala bezpečnostné dohody s Kanadou a Talianskom. Ukrajina uviedla, že dronmi zasiahla oceliareň v ruskej Lipeckej oblasti. EÚ odovzdala 50 vozidiel ukrajinským bezpečnostným silám. Stolberg uviedol, že Ukrajina vstúpi do NATO a členské krajiny ju budú naďalej podporovať.

​Ukrajina nebojuje len za seba, ale za celý demokratický svet. Podpora Ukrajiny je naďalej dôležitá. Zhodli sa na tom viacerí politici a politické strany v súvislosti s uplynutím dvoch rokov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. KDH podotklo, že Ukrajina zvádza boj aj za demokraciu, pokoj a slobodu na Slovensku. "Tisícky obetí, odlúčených rodín, zničených domov či kostolov už nikto nevráti späť. Akékoľvek schvaľovanie či zľahčovanie tohto konfliktu je neprípustné a neľudské," uviedlo hnutie na sociálnej sieti.

"Sú to dva roky od vpádu ruskej hordy zabijakov, znásilňovateľov, vrahov detí, žien, mužov, starcov," vyhlásil na sociálnej sieti poslanec Národnej rady SR za SaS Juraj Krúpa. Poukázal na bombardovanie Ukrajiny a zabíjanie nevinných ľudí. Vyzdvihol zjednotenie krajín, ktoré odmietli ruskú agresiu, a aj solidaritu Slovákov s utečencami. 

​Podporu ukrajinskému ľudu vyjadrilo aj hnutie Slovensko a SNS

To poukázalo na množstvo obetí. Hnutie verí, že sa čoskoro nájde riešenie, ktoré ukončí tento nezmyselný konflikt. "Tá vojna je obrovským zlyhaním Ruska a tragédiou pre celý demokratický svet," dodal poslanec za hnutie Roman Mikulec. Predseda hnutia Igor Matovič dodal, že Ukrajinci bojujú za celý demokratický svet aj za nás, preto ho mrzia výroky bagatelizujúce vojnu.

"Milióny ľudí na Ukrajine stratili svoje domovy a svojich blízkych v dôsledku ruskej agresie na Ukrajine. Na druhé výročie brutálneho útoku Ruska na našich susedov nemožno ignorovať hrozbu, ktorú predstavuje agresívne správanie Ruska," uviedla predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová s tým, že len silná Európa odradí Rusko od útokov na ďalšie krajiny.

Poslanec za SNS Roman Michelko skonštatoval, že USA aj Európa by mali pomáhať. "Realita je taká, že v Spojených štátoch sa to zaseklo v Kongrese. Odblokovala sa pomoc, čo sa týka Európskej únie," povedal. Vojna je podľa jeho slov aktuálne skôr pozičná. "Hrozí aj zmrazený konflikt," dodal s tým, že by to možno bol aj lepší variant, pretože ruská armáda ide v niektorých úsekoch do protiofenzívy. "Čakám dlhý konflikt s neistým výsledkom," uzavrel.

​Zelenskyj podpísal dohodu s Kanadou a Talianskom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu v Kyjeve podpísal bilaterálne bezpečnostné dohody s kanadským premiérom Justinom Trudeauom a talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Kanada takisto oznámila, že Ukrajine v roku 2024 poskytne pomoc vo výške viac než dve miliardy eur. 

"Je to pevné a dobre načasované rozhodnutie, ktoré výrazne posilní našu odolnosť," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X po podpise dohody s Trudeauom. Ten uviedol, že Kanada bude stáť pri Ukrajine za každých okolností. Dohoda medzi Ottawou a Kyjevom s platnosťou na desať rokov zahŕňa záväzky Kanady v oblasti podpory Ukrajiny a obrany jej zvrchovanosti a územnej celistvosti, ochrany jej obyvateľov a obnovy jej hospodárstva, uviedla kancelária kanadského premiéra.

"Putin predstiera, že je mocný, no naozaj mocní vodcovia nezabíjajú svojich protivníkov," povedal Trudeau na tlačovej konferencii. Ďalšiu dohodu Zelenskyj podpísal z talianskou premiérkou. 

​Ukrajina uviedla, že počas nočného útoku zasiahla oceliareň v Lipeckej oblasti

Požiar zasiahol oceliarne medzinárodnej spoločnosti Novolipetsk Steel (NLMK). Na fotografiách zverejnených na sociálnych sieťach boli pozorovateľné rozsiahle plamene. Ukrajinská bezpečnostná služba útok potvrdila a uviedla, že závod vyrábal pre ruskú armádu zbrane na použitie na Ukrajine.

SBU uvádza, že zásah dronmi na oceliareň NLMK zorganizovali naraz dve ukrajinské tajné služby. Okrem SBU sa na ňom podieľala aj vojenská tajná služba. Ruská armáda v sobotu hlásila zneškodnenie dvoch dronov nad Lipeckou oblasťou.  Ruské ministerstvo obrany tiež informovalo o ukrajinských dronových útokoch na Tulskú oblasť, ktorá sa nachádza asi 150 kilometrov od Moskvy, a Kurskú oblasť na hraniciach s Ukrajinou. Niekoľko dronov údajne zachytila a zničila protivzdušná obrana.

​Vod der Leyenová odovzala 50 vozidiel pre ukrajinskú políciu 

Urobila to v rámci podujatí pri príležitosti druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. "Biele terénne vozidlá pomôžu zaistiť bezpečie a stabilitu na územiach oslobodených odvážnymi ukrajinskými zbrojenými silami a chrániť obyvateľov," napísala predsedníčka eurokomisie v príspevku na sociálnej sieti X. K odkazu pripojila video, ktoré ju zachytáva pri prehliadke vozidiel v Kyjeve.

"Táto zásielka prichádza krátko po tom, čo Európska únia poskytla Ukrajine moderné odmínovacie zariadenie. Týmto vybavením pomáhame Ukrajine meniť deokupované územia znovu na bezpečné," uviedla von der Leyenová, ktorú citovala vo vyhlásení Európska komisia.

Stolberg verí, že sa Ukrajina dostane do NATO

​Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v sobotu vyjadril presvedčenie, že Ukrajina sa stane členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. V deň druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu takisto prisľúbil ďalšiu podporu Kyjevu zo strany NATO. "Ukrajina vstúpi do NATO. Otázka nie je či, ale kedy," uviedol Stoltenberg vo videozázname zverejnenom na sociálnej sieti.

NATO bude podľa neho aj naďalej stáť po boku Ukrajiny počas jej prípravy na vstup. "Cieľ ruského prezidenta Vladimira Putina sa nemení a nie sú žiadne náznaky, že by sa pripravoval na mier," povedal Stoltenberg. "Nesmieme však strácať odvahu. Ukrajina opakovane preukazuje obdivuhodnú zručnosť a pevné odhodlanie," zároveň dodal, že táto krajina sa nezrútila v priebehu niekoľkých týždňov - čoho sa mnohí obávali.

Ukrajine sa podľa jeho slov podarilo získať späť polovicu územia, ktoré predtým zabralo Rusko, a spôsobila ruským silám ťažké straty. "Ukrajina si udržiava svoju slobodu a nezávislosť," povedal a dodal, že je to umožnené jej odvahou a odhodlaním. Prispela aj výrazná vojenská a hospodárska pomoc od členských krajín NATO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy