Skoro jasno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Zvíťazíme, vyhlásil Zelenskyj. Očakáva mier podľa spravodlivých podmienok
Zdielať na

Zvíťazíme, vyhlásil Zelenskyj. Očakáva mier podľa spravodlivých podmienok

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu na druhé výročie ruskej invázie zaviazal, že Ukrajina porazí Rusko.

"Bojujeme za to 730 dní našich životov. Zvíťazíme a bude to najúžasnejší deň našich životov," povedal podľa tlačovej agentúry AFP Zelenskyj na podujatí v Kyjeve pod holým nebom, keď vojna vstupuje už do tretieho roka. "Každý normálny človek chce, aby sa vojna skončila. Ale nikto z nás nedovolí, aby skončila Ukrajina," vyhlásil Zelenskyj. Zdôraznil, že vojna sa musí skončiť "podľa našich podmienok", "spravodlivým" mierom.

Po jeho boku stáli zahraniční lídri 

Počas jeho príhovoru stáli vedľa neho premiéri Kanady, Talianska a Belgicka a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorí prišli do Kyjeva pripomenúť si dva roky od začiatku ruskej invázie na UkrajinuZelenskyj na ceremónii na kyjevskom letisku Hostomeľ objal lídrov a odovzdal medaily vojakom. Práve toto letisko sa v prvých dňoch invázie na Ukrajinu stalo terčom Ruska. "Pred dvoma rokmi sme tu privítali nepriateľské výsadkové vojsko streľbou; o dva roky sa tu stretávame s našimi priateľmi a partnermi," uviedol ukrajinský prezident.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy