Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovensko trápi rýchly rast cien nehnuteľností. Praskne realitná bublina?
Zdielať na

Slovensko trápi rýchly rast cien nehnuteľností. Praskne realitná bublina?

BRATISLAVA / V uplynulých dňoch začali pribúdať informácie o nadhodnotenej úrovni cien nehnuteľností na Slovensku. Hovorí sa dokonca o cenovej bubline, to znamená, že ceny sú neopodstatnene vysoké a hrozí, že príde veľký tresk, čo nie je dobré ani pre ľudí, ani pre ekonomiku.

​Prasknutie realitnej cenovej bubliny vie spôsobiť šok. "Máme extrémne rýchly rast cien nehnuteľností," priznal Tomáš Cár, manažér realitných transakcií 365.Invest. Ceny u nás do konca roka 2022 rástli raketovým tempom. "Od roku 2010 ceny nehnuteľností na Slovensku vzrástli zhruba o 80 percent," dodal Cár. Potom došlo k postupnej korekcii a už zďaleka sa nekupuje všetko, či byty takzvane z papiera. 

Vysoké úrokové sadzby ľudí demotivujú

"Pretože na to, aby ste si ju mohli kúpiť, musíte ju vedieť aj zaplatiť," vysvetlila riaditeľka Bond Reality Daniela Rážová. Zaplatiť vo väčšine prípadov znamená zobrať si hypotéku. Vysoké úrokové sadzby ale demotivujú ľudí, aby čerpali úvery, čím znižujú dopyt po nehnuteľnostiach a ceny následne klesajú.

To, že bol nárast úrokových sadzieb pre obyvateľov eurozóny šok, dáva nemecký profesor ekonómie, ktorý bol na Slovensku prednášať, za vinu šéfke ECB, ktorá dlho otáľala so zdvíhaním úrokových sadzieb. "Christine Lagarde tu prichádzajúcu infláciu jednoducho nevidela. Ešte aj v roku 2022, keď už to bolo jasné, sa otáľalo. Potom sa úroky začali dynamicky zdvíhať," povedal. 

Ekonómovia očakávajú postupný obrat

Tak dynamicky nemôžeme naopak očakávať pokles úrokových sadzieb. Najnovšie sa Európska centrálna banka rozhodla, že kľúčovú ponechá stále na rovnakej úrovni. Ekonómovia však očakávajú postupný obrat.

"Európska centrálna banka začne so znižovaním svojich sadzieb na prelome druhého a tretieho kvartálu tohto roka, pričom sumárne by mohla sadzby znížiť za tento rok o jeden percentuálny bod," objasnil ekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. 

To by sa malo postupne odraziť aj na úrokoch pri bežných úveroch. Napriek tomu analytici už výrazný prepad cien nehnuteľností neočakávajú. A teda ani prasknutie realitnej bubliny. Aj keď na tak nízke úroky ako spred dvoch rokov môžeme zabudnúť, predpokladaný rast platov, a následný istý pokles úrokových sadzieb vytvárajú priestor na opätovný rast realitného apetítu Slovákov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy