Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nová vláda, nové výdavkové limity? Slovensko ich na tento rok stále nemá schválené
Zdielať na

Nová vláda, nové výdavkové limity? Slovensko ich na tento rok stále nemá schválené

BRATISLAVA / Slovensko stále nemá schválené výdavkové limity na tento rok. A to je problém. Bez nich nám totiž z plánu obnovy nepríde ani euro. Rokoval o nich parlament. Návrh rady pre rozpočtovú zodpovednosť obhajoval jej predseda. No nemal pred kým. Rečnil v takmer prázdnej sále. Ministerstvo financií aktivity rady otvorene kritizuje a avizuje vlastný návrh.

Výdavkové limity upravujú, koľko peňazí môže štát za daný rok minúť. Pre Európsku komisiu ide o nutnosť a pri nedávnom zastavení hodnotenia štvrtej platby plánu obnovy argumentovala aj tým, že ich stále nemáme. A ešte istý čas ich ani mať nebudeme. Finančný výbor návrh neodobril a rokovacia sála národnej rady bola pri tomto bode takmer prázdna.

Poslancov téma veľmi nezaujímala

Diskutovalo sa o jednom z najdôležitejších nástrojov na ochranu verejných financií, no poslancov téma veľmi nezaujala. V sále ich sedelo približne 20. Tých zákonodarcov, ktorí boli na svojich miestach, oslovil predseda rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Tvrdí, že po schválení limitov by vláda musela tohtoročný plán okresať o asi 1,2 miliardy eur, čo by nutne nemuselo znamenať veľké škrty.

"Podstatná časť týchto vecí sa dá spraviť prenastavením trvácnosti či príjmov alebo výdavkov," uviedol predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth. Medzi radou a ministerstvom financií je však otvorený konflikt. Pred Vianocami sa nevedeli dohodnúť na položkách, ktoré limity ovplyvňujú, teraz sa hádajú o tom, či ešte platia tie schválené pred dvoma rokmi. Obe strany majú vlastnú právnu analýzu, s úplne opačným znením.

Nová vláda, nové výdavkové limity?

"Keď je nová vláda, musia byť schválené nové výdavkové limity," povedal minister financií SR Ladislav Kamenický. Tóth s ním nesúhlasí. "Keď príde nový parlament, neznamená to, že zákony, ktoré prijal predchádzajúci parlament, prestávajú platiť," vyjadril. Všetko tak nakoniec vyústi do nového výpočtu, tentokrát z dielne rezortu.

Čo bude s už prerokovaným návrhom je zatiaľ otázne, aj keď v zákulisí sa už otvorene hovorí o tom, že zrejme neprejde. "Bude porada klubu a budeme určite súčinní s koaličným stanoviskom," povedal poslanec Roman Michalko. "Ja si myslím, že v tomto momente Európska únia čaká na výsledok tohto," priznal poslanec Marián Viskupič. 

V utorok je na pláne hromadné hlasovanie o vyše 50 návrhoch. Finálny verdikt o výdavkových limitoch padne na ňom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy