Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
730. deň na Ukrajine: USA avizovali viac ako 500 sankcií pre Rusko
Zdielať na

730. deň na Ukrajine: USA avizovali viac ako 500 sankcií pre Rusko

Zdroj: TASR

WASHINGTON / Spojené štáty v piatok 23. februára oznámili viac ako 500 nových sankcií voči Rusku v reakcii na smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného a v súvislosti s druhým výročím začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Sankcie sa dotknú aj troch predstaviteľov ruskej vlády.

​"Zaistia, že Putin zaplatí ešte vyššiu cenu za jeho agresiu v zahraničí a represálie doma (v Rusku)," uviedol Biden. "Ak Putin túto cenu nezaplatí... bude pokračovať a náklady pre Spojené štáty a našich spojencov z NATO a partnerov v Európe a po celom svete narastú," upozornil americký prezident.

Nové americké sankcie sú podľa Bidena zamerané na jednotlivcov spojených s uväznením s Navaľného, ktorý zomrel minulý týždeň v trestaneckej kolónii na ruskej Sibíri. Zameriavajú sa tiež na ruský finančný sektor a obranný priemysel, dodávateľské siete, jednotlivcov a subjekty, ktoré sa snažia sankcie obchádzať. "Uvaľujeme tiež nové exportné sankcie na takmer 100 subjektov, ktoré podporujú ruskú vojenskú mašinériu. Prijímame kroky na zníženie príjmov Ruska z energií," uviedol Biden.

​Zároveň vyzval Snemovňu reprezentantov, aby schválila novú pomoc pre Ukrajinu. "Po dvoch rokoch vojny sa Ukrajinci ďalej bijú s ohromnou statočnosťou, no dochádza im munícia. Ukrajina potrebuje viac zásob od Spojených štátov, aby udržala líniu voči neúnavným útokom Ruska," uviedol americký prezident.

​Zelenskyj nalieha na americký Kongres, aby schválil pomoc pre Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval americký Kongres, aby schválil ďalšiu pomoc pre Ukrajinu. Ak sa tak nestane, Ukrajinci za to zaplatia svojimi životmi, povedal v rozhovore pre americkú televíziu Fox News odvysielanom vo štvrtok. TASR správu prevzala od agentúry AFP. Republikáni v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu zdržujú schválenie novej americkej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 60 miliárd dolárov.

Zelenskyj ich preto v rozhovore s Fox News vyzval do akcie. "Či prežijeme bez pomoci Kongresu? Samozrejme, ale nie všetci," povedal Zelenskyj v rozhovore s redaktorom Bretom Baierom, ktorý natočili neďaleko ukrajinského frontu. AFP upozorňuje, že televíziu Fox News uprednostňujú konzervatívni diváci.

Podľa Zelenského je pritom cena za pomoc pre Kyjev teraz oveľa nižšia než náklady, ktoré v prípade úspechu Ruska na Ukrajine bude potencionálne nutné vynaložiť na konfrontáciu s ním. Spojené štáty už poskytli Ukrajine pomoc v hodnote desiatok miliárd dolárov a zatiaľ sú jej najväčším sponzorom. Prostriedky doteraz vyhradené na pomoc sa však minuli a spojenci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v snemovni schválenie novej pomoci zdržujú.

Trump je favoritom na republikánsku nomináciu v nadchádzajúcich prezidentských voľbách a stavia sa proti pomoci Kyjevu. Zelenskyj na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii koncom minulého týždňa povedal, že je pripravený vziať Trumpa na front na Ukrajine. Tvorcovia politiky by podľa neho mali osobne vidieť, čo so sebou prináša skutočná vojna. 

Po ruských útokoch dronmi v Odese a Dnipre hlásia mŕtvych a zranených

Najmenej tri osoby prišli o život v noci na piatok pri ruskom útoku dronmi na prístavné mesto Odesa na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na ukrajinskú armádu. Počas útoku dron zasiahol budovu v pobrežnej oblasti a spôsobil požiar. Záchranná služba najskôr vytiahla z trosiek jedno mŕtve telo a potom ďalšie dve. Útoky hlásili aj v meste Dnipro na juhovýchode Ukrajiny. Tamojšie úrady zverejnili zábery poškodeného panelového domu, kde bolo podľa nich utrpelo zranenia osem ľudí. Záchranári pátrali po ľuďoch, ktorí uviazli pod troskami. Podľa ukrajinskej protivzdušnej obrany sa podarilo zostreliť celkovo 23 z 31 ruských dronov, deväť z nich v Odese.

Ruské úrady dali Navaľného matke ultimátum; vyhrážajú sa pohrebom v kolónii

Matka ruského politika Alexeja Navaľného, ktorý pred týždňom zomrel vo väzení, dostala od úradov ultimátum: buď do troch hodín súhlas so synovým pohrebom bez verejnej rozlúčky, alebo jej syna pochovajú v areáli väzenského tábora. Podľa britskej stanice BBC o tom na sociálnych sieťach informovala Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová. "Vyšetrovateľ pred hodinou zavolal Alexejovej matke a dal jej ultimátum. Buď bude do troch hodín súhlasiť s pohrebom bez verejnej rozlúčky, alebo bude Alexej pochovaný v (väzenskej) kolónii," uviedla Jarmyšová.

Podľa nej Navaľného matka Ľudmila odmietla rokovať s predstaviteľmi vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom), pretože "nemajú právomoc rozhodovať o tom, ako a kde pochovať jej syna". Jarmyšová doplnila, že Ľudmila Navaľná žiada, aby bol dodržaný zákon, ktorý vyšetrovateľom ukladá povinnosť odovzdať telo rodine do dvoch dní od stanovenia príčin smrti. Podľa lekárskej dokumentácie, ktorú Navaľná podpísala, tieto dva dni uplynú v sobotu.
Ľudmila Navaľná "trvá na tom, aby úrady umožnili pohreb a smútočný obrad v súlade so zvyklosťami," dodala Jarmyšová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy