Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
720. deň na Ukrajine: Senát USA schválil pomoc 95,3 miliardy dolárov pre Ukrajinu
Zdielať na

720. deň na Ukrajine: Senát USA schválil pomoc 95,3 miliardy dolárov pre Ukrajinu

Zdroj: TASR

KYJEV / Pre Ukrajinu sa to pohlo dobrým smerom. Americký senát totiž v utorok 13. februára schválil návrh zákona a 95 miliardový balík na pomoc Ukrajine. Po diskusii, ktorá trvala takmer celú noc za zákon zahlasovali demokratickí senátori a aj 22 republikánskych senátorov. Zákon však ešte nemôže podpísať šéf Bieleho domu Joe Biden. Musia ho totiž schváliť obe komory Kongresu. Preto tento návrh v súčasnosti postúpil do Snemovne reprezentantov. Tam však majú väčšinu republikáni, ktorí posielanie pomoci na Ukrajinu kritizujú.

​Senát USA schválil pomoc 95,3 miliardy dolárov pre Ukrajinu

Americký Senát dnes schválil návrh zákona o pomoci Ukrajine, Izraelu a Taiwanu vo výške 95,3 miliardy dolárov, informuje agentúra AP. Stalo sa tak po rozprave, ktorá trvala celú noc. Americký prezident Joe Biden už niekoľko mesiacov nalieha na Kongres, aby urýchlene schválil ďalšiu pomoc Ukrajine a ďalším americkým partnerom, vrátane Taiwanu. Po cezhraničnom teroristickom útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas z vlaňajšieho 7. októbra požiadal tiež o finančné prostriedky pre Izrael spolu s humanitárnou pomocou pre Palestínčanov v Pásme Gazy. Návrh teraz zamieri do Snemovne reprezentantov, kde majú väčšinu republikáni a kde by mohol naraziť.

"Je to už niekoľko rokov, možno desaťročia, čo Senát schválil zákon, ktorý má taký veľký dopad nielen na našu národnú bezpečnosť, bezpečnosť našich spojencov, ale aj na bezpečnosť západnej demokracie," povedal. povedal predseda demokratickej senátnej väčšiny Chuck Schumer, ktorý na príprave návrhu úzko spolupracoval s najvyššie postaveným republikánom v Senáte Mitchom McConnellom. Aby však prezident Biden mohol zákon podpísať, musia ho schváliť obe komory Kongresu, teda aj Snemovňa reprezentantov, kde majú tesnú väčšinu republikáni.

Zelenskyj sa poďakoval Senátu USA za schválenie pomoci Ukrajine 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval členom Senátu amerického Kongresu, ktorí hlasovali za pomoc Ukrajine v hodnote 60 miliárd dolárov, informuje TASR. "Americká pomoc približuje Ukrajine spravodlivý mier a obnovuje globálnu stabilitu, čo povedie k väčšej bezpečnosti a prosperite pre všetkých Američanov a celý slobodný svet," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti.

Za balík v celkovej hodnote viac než 95 miliárd dolárov hlasovalo 70 amerických senátorov a 29 ich bolo proti. Okrem Ukrajiny sa má z balíka financovať aj pomoc Izraelu v hodnote 14 miliárd dolárov, deväť miliárd má ísť na humanitárne účely na palestínskych územiach, Ukrajine a v ďalších oblastiach a takmer päť miliárd na podporu spojencov USA v indicko-tichomorskom priestore.

Na Ukrajine opäť zomierali civilisti, obete ostreľovania hlásia z oboch strán fronty

Ruské ostreľovanie dnes zabilo na Ukrajine päť civilistov, uviedli ukrajinskí činitelia. Informujú o troch mŕtvych v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny a po jednej obeti potom v Chersonskej a Dnepropetrovskej oblasti, ktoré sa nachádzajú na juhu, respektíve východe Ukrajiny. Tri obete - po ukrajinskom ostreľovaní - podľa agentúry AFP hlásia úrady dosadené Moskvou v okupovanej východoukrajinskej Luhanskej oblasti.

Dvaja civilisti zomreli a ďalší dvaja boli zranení pri rannom ostreľovaní poľnohospodárskeho podniku v dedine Kurylivka v Kupjanskom okrese, napísal na platformu Telegram Oleh Synehubov, šéf vojenskej správy Charkovskej oblasti, ktorá susedí s Ruskom a čiastočne ňou prechádza tiež frontová línia.

Tamojší činitelia informujú o ruskom ostreľovaní alebo vzdušných úderoch na región pravidelne. "Okolo 11.00 hodiny ostreľovali ruské jednotky delostrelecky centrum Vovčansku. V dôsledku počínania okupantov zahynula 61-ročná civilistka," uviedol neskôr Synehubov s poznámkou, že ďalšia 51-ročná žena utrpela zranenia. "V čase ostreľovania boli ľudia na miestnom trhu," dodal činiteľ.

​Rusko získava Starlink z arabských krajín, tvrdí ukrajinská rozviedka HUR

Ruské ozbrojené sily nakupujú satelitný internetový systém Starlink z arabských krajín. Uviedla to na telegrame ukrajinská vojenská rozviedka HUR, ktorá už v nedeľu vo vyhlásení tvrdila, že ruskí vojaci terminály Starlinku využívajú na okupovaných častiach ukrajinského územia. O aké arabské krajiny sa podľa nej rokuje, HUR ďalej nerozviedla. Ako Starlink, ktorý spadá pod americkú spoločnosť SpaceX, tak Moskva predtým ukrajinské obvinenia odmietli.

HUR svoje informácie opiera o nedávno vyhotovenú zvukovú nahrávku, ktorá je podľa nej rozhovorom ruských vojakov o nákupe Starlinku. "Arabi všetko privezú: Káble, wi-fi, router," cituje rozviedka z nahrávky, z ktorej podľa nej vyplýva, že náklady na obstaranie terminálu sú 200-tisíc rubľov.

Rusko na Ukrajine prišlo o 3 000 tankov, teraz sa spolieha na staršie vybavenie

Súvisiace články

Najčítanejšie správy