Jasno
35°
Bratislava
Božena
27.7.2024
719. deň na Ukrajine: Americký Senát podporil balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu
Zdielať na

719. deň na Ukrajine: Americký Senát podporil balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu

Zdroj: TASR

KYJEV / ​Ukrajinská armáda zneškodnila 14 zo 17 dronov Šáhid a jednu riadenú strelu Ch-59. Kremeľ popiera, že by jeho vojaci na Ukrajine používali Starlink. Tvrdenie ukrajinskej rozviedky, že ruská armáda získala prístup k družicovej internetovej službe Starlink, odmietol aj Elon Musk. Americký Senát podporil balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu a ďalšie štáty. Kyjev odsúdil incident s ukrajinským obilím na hraniciach s Poľskom. Rusko uvalilo sankcie na 18 britských občanov.

​Ukrajinská armáda zneškodnila 14 zo 17 dronov Šáhid a jednu riadenú strelu Ch-59

Ruská armáda v noci na pondelok 12. februára vyslala do útokov na Ukrajine 17 bezpilotných lietadiel, jednu zo vzduchu odpaľovanú riadenú strelu a nešpecifikovaný počet rakiet zo systémov S-300. Ako v pondelok informovala britská stanica BBC, ukrajinská armáda zneškodnila 14 dronov a jednu riadenú strelu Ch-59. Došlo k tomu v Chmeľnyckej, Vinnyckej, Kirovhradskej, Mykolajivskej, Dnepropetrovskej a Záporožskej oblasti.

BBC doplnila, že ukrajinská armáda v nedeľu a večer a v noci na pondelok monitorovala pohyb samovražedných dronov vypustených z Krasnodarského kraja na juhu Ruska. Okrídlenú strelu Ch-59 odpálilo lietadlo nad okupovanou časťou Záporožskej oblasti, zatiaľ čo rakety z S-300 boli odpaľované cez hranicu z Belgorodskej oblasti. Ukrajinské ozbrojené sily nateraz o následkoch raketových útokov a vyslania troch nezostrelených dronov typu Šáhid.

Kremeľ popiera, že by jeho vojaci na Ukrajine používali Starlink

Kremeľ v pondelok deklaroval, že družicový internetový systém Starlink nebol certifikovaný na použitie v Rusku a nebol ani do Ruska oficiálne dodaný, preto ho nemožno používať. Podľa agentúry Reuters hovorca Kremľa Dmitrij Peskov takto reagoval na tvrdenia ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR), ktorá v nedeľu uviedla, že ruské jednotky v okupovaných častiach Ukrajiny používajú Starlink.

Peskov to však vylúčil, pričom na brífingu pred novinármi objasnil: "U nás to nie sú certifikované systémy, preto sa to sem nemôže oficiálne dodávať a ani sa to oficiálne nedodáva". Dodal, že Rusko by "možno nemalo zasahovať do diskusie medzi kyjevským režimom a podnikateľom (Elonom) Muskom," zakladateľom spoločností ako Tesla či vesmírneho projektu SpaceX.

Musk odmieta tvrdenie Ukrajiny, že ruská armáda má prístup k službe Starlink

Americký podnikateľ a miliardár Elon Musk odmietol tvrdenie ukrajinskej rozviedky, že ruská armáda získala prístup k družicovej internetovej službe Starlink a využíva ju vo vojnovej zóne na Ukrajine. Musk to uviedol v statuse zverejnenom na sieti X. Musk vo svojom statuse píše, že správy, podľa ktorých spoločnosť SpaceX predáva terminály Starlink Rusku, sú "kategoricky nepravdivé". "Pokiaľ vieme, ani jeden Starlink nebol predaný Rusku - priamo ani nepriamo," napísal na sociálnej sieti X. 

Na podozrenia, že Rusko môže využívať terminály Starlink zakúpené cez sprostredkovateľov, Musk neodpovedal. Spoločnosť SpaceX vo svojom statuse na sieti X napísala, že ak získa informácie, že terminály Starlink používa sankcionovaná alebo neoprávnená strana, prešetrí ich a v prípade, že sa podozrenie potvrdí, podnikne kroky na deaktiváciu daného terminálu.

Americký Senát podporil balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu a ďalšie štáty

Konečné schválenie senátormi sa očakáva v najbližších dňoch. V Snemovni reprezentantov sa ale očakáva silný odpor zástupcov republikánskej strany. 61-miliardovú pomoc Ukrajine kritizuje aj Donald Trump. Ten navyše vyhlásil, že ak krajiny NATO nebudú dávať dosť peňazí na obranu a Rusko ich napadne, USA pod jeho vedením spojencom nepomôžu. Biely dom jeho slová označil za odporné a šialené. Kritizovali ich aj európski politici.

Kyjev odsúdil incident s ukrajinským obilím na hraniciach s Poľskom

Ukrajinská vláda v pondelok ostro odsúdila "úmyselné zničenie" ukrajinského obilia poľskými poľnohospodármi počas protestu na hraniciach. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. K incidentu došlo ešte v nedeľu na poľskej strane hraničného priechodu pri Dorohusku. Polícia uviedla, že poľskí farmári zastavili tri nákladné autá, ktoré do krajiny vstúpili po odbavení na hraniciach. Poľnohospodári, ktorí protestujú proti dovozu poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny, následne otvorili návesy nákladných áut, čo spôsobilo, že sa na obilie vysypalo cestu.

Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva vo vyhlásení uviedlo, že "dôrazne odsudzuje úmyselné ničenie ukrajinského obilia". Námestník ukrajinského ministra hospodárstva Taras Kačka vo vyhlásení uviedol, že "nedostatočná reakcia poľských orgánov na zničený náklad povedie k ďalšej xenofóbii a politickému násiliu".

Na poľské úrady sa medzičasom obrátil aj ukrajinský veľvyslanec Vasyl Zvaryč. Podľa ukrajinských médií, na ktoré sa odvolala agentúra PAP, uviedol, že nákladné autá boli zapečatené a smerovali do Litvy. "Veľvyslanectvo a generálny konzulát Ukrajiny v Lubline okamžite požiadali poľskú políciu, aby v súvislosti s týmto hanebným zločinom začala konanie," citoval Zvaryča ukrajinský portál Európska Pravda. Dodal tiež, že polícia na žiadosť zareagovala a začala vyšetrovanie. Starosta ukrajinského mesta Ľvov označil poľských farmárov zodpovedných za vysypanie obilia za "proruských provokatérov" a tvrdil, že Ukrajinci musia svoje polia v dôsledku ruskej agresie "doslova zalievať krvou".

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 prijala Varšava približne milión ukrajinských utečencov. Ukrajinsko-poľské vzťahy sa však za posledné mesiace zhoršili v dôsledku ekonomických sporov a protiukrajinských nálad medzi krajne pravicovými voličmi v Poľsku.
Farmári v Poľsku tvrdia, že otvorenie trhu EÚ ukrajinským poľnohospodárskym výrobkom prinieslo zníženie cien a nespravodlivú konkurenciu.​​

Rusko uvalilo sankcie na 18 britských občanov

Moskva uvalila v pondelok sankcie na 18 britských občanov vrátane špičkových akademikov či expertov na Rusko. Svojim konaním sa údajne pokúšajú démonizovať Rusko a rozdúchavať vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. "Sme nútení konštatovať, že rusofóbni britskí predstavitelia sa neštítia pokusov zdiskreditovať ústavný systém a spoločensko-politické procesy v našej krajine," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. "Tzv. mozgové trusty pôsobiace na báze najväčších britských a západných vzdelávacích inštitúcií významne prispievajú k podvratnej činnosti Londýna smerovanej na Rusko," dodal rezort.

Terčom sankcií sa stali aj námestník britského ministra obrany James Cartlidge, zástupkyňa poradcu pre národnú bezpečnosť Sarah MacIntoshovej, riaditeľ ponorkovej flotily Simon Asquith, osobitný vyslanec Spojeného kráľovstva pre západný Balkán Stuart Peach, ako aj lordi Dan Hannan a Michael Ashcroft. Medzi sankcionovanými akademikmi sú historici Orlando Figes, Norman Davies, Timothy Garton Ash, Rob Johnson, David Abulafia či odborníci vrátane Roya Allisona z Oxfordu, Graema Robertsona z Univerzity v Severnej Karolíne, Caldera Waltona z Harvardu a Jamesa Sherra z Medzinárodného centra pre obranu a bezpečnosť v Tallinne (ICDS).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy