Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
718. deň na Ukrajine: Ruskí vojaci vraj používajú internet Elona Muska
Zdielať na

718. deň na Ukrajine: Ruskí vojaci vraj používajú internet Elona Muska

Zdroj: TASR

KYJEV / Rusko používa v okupovaných oblastiach Ukrajiny satelitný internet Starlink amerického podnikateľa Elona Muska. Ukrajinské vojenské velenie uviedlo, že situácia na východe a juhu frontu je zložitá. Okrem toho podľa ukrajinskej armády Rusko točilo aj na hlavné mesto Kyjev. Poškodené vraj bolo plynové potrubie a rezidenčné budovy

​Kyjevskí armádni velitelia: Situácia na východe a juhu frontu je zložitá

Ukrajinské vojenské velenie označilo v sobotu večer situáciu na východnom a južnom fronte za zložitú, zatiaľ čo ukrajinské sily v priebehu dňa odrazili 87 pokusov o útoky ruských síl, uviedol generálny štáb v Kyjeve v situačnej správe.

V správe sa ďalej uvádza, že boje sú obzvlášť intenzívne na dvoch úsekoch frontu v blízkosti mesta Doneck, ktoré je od roku 2014 pod kontrolou ruských síl. Ruské jednotky tam v priebehu dňa podnikli približne dve tretiny všetkých útokov.

Malé mesto Avdijivka, ktoré sa nachádza severne od Donecka, sa tiež opäť dostalo pod paľbu, pričom ruskí vojaci podnikli v okolí mesta 32 útokov. Dvadsaťdva úderov bolo odrazených severne od mesta a desať na juhu, uvádza sa v situačnej správe.

Takmer rovnako prudké boje prebiehali aj na fronte pri meste Marjinka nachádzajúcom sa južne od Donecka, ktoré Rusko dobylo koncom minulého roka. V sobotu došlo k 31 zrážkam, pričom boje sa sústredili okolo susedných miest - Heorhijivky na západe a Novomychajlivky na juhu, oznámil generálny štáb v Kyjeve.

Podľa nepotvrdených mediálnych správ ruské jednotky postupujú v blízkosti mesta Novomychajlivka. Tieto informácie však nebolo možné nezávisle overiť, podotýka DPA. Ukrajinský generálny štáb neposkytol žiadne informácie o výsledku týchto bojov.

Zelenskyj vymenoval zástupcov nového vrchného veliteľa armády

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vymenoval dvoch zástupcov nového vrchného veliteľa armády, pričom obišiel niekoľko vysokopostavených generálov, aby sa v rámci prebiehajúcich zmien vo vedení obrany viac zameral na bezpilotné lietadlá a elektronický boj.  "Zástupcami vrchného veliteľa Olexandra Syrského budú plukovník Vadym Sucharevskyj - jeho oblasťou sú autonómne systémy a rozvoj využitia bezpilotných lietadiel pre našich vojakov; a plukovník Andrij Lebedenko - jeho oblasťou sú inovácie, technologická zložka armády a bojové systémy," povedal Zelenskyj vo svojom sobotňajšom videopríhovore.

Prezidentovo rozhodnutie znamená, že títo dvaja dôstojníci boli povýšení nad niekoľkých generálov, ktorí im teraz budú podriadení. Zelenskyj zdôvodnil ich vymenovanie do najvyššieho velenia potrebou vývoja nových technológií v armáde, aby sa minimalizovali straty na bojovom fronte.

Po odvolaní Valerija Zalužného z postu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny oznámil Zelenskyj rozsiahlu reorganizáciu na čele armády. Prezident v sobotu vymenil aj troch zástupcov náčelníka generálneho štábu, hoci do týchto pozícií vymenoval troch skúsených brigádnych generálov - Volodymyra Horbatjuka, Olexija Ševčenka a Mychajla Drapata.

Zelenskyj sa vyslovil aj k vlastnej výrobe zbraní a munície na Ukrajine, pričom na stretnutiach dal potrebné pokyny. Kyjev v bojoch proti ruskému agresorovi zápasí s rastúcim nedostatkom munície a potrebuje väčšiu podporu Západu v oblasti zbraní.

Ukrajinská armáda: Rusko v noci útočilo na Kyjev a juh Ukrajiny

Rusko podniklo v noci na nedeľu dronové útoky na Kyjev a juh Ukrajiny, kde utrpela zranenia najmenej jedna osoba a bolo poškodené plynové potrubie a rezidenčné budovy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na nedeľňajšie vyhlásenie ukrajinskej armády.

Vzdušné sily Ukrajiny uviedli na sociálnej sieti Telegram, že jej systémy protivzdušnej obrany zničili v noci 40 zo 45 útočných dronov Šáhid iránskej výroby, ktoré vypustilo Rusko. "Poplach v hlavnom meste trval takmer dve hodiny," uviedol šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko na Telegrame. Dodal, že nad Kyjevom sa podarilo zostreliť všetky prichádzajúce drony. Podľa predbežných informácií nezaznamenali v Kyjeve alebo jeho okolí nijakých zranených ani škody. Obloha nad Kyjevom bola vyhlásená za čistú krátko pred 4.00 h ráno miestneho času (3.00 SEČ).

Južné velenie ukrajinskej armády uviedlo, že jeho systémy protivzdušnej obrany boli aktivované na takmer päť hodín, pričom nad juhoukrajinskými oblasťami zničili 26 dronov. Útokom bola pritom vystavená predovšetkým Mykolajivská oblasť ležiaca pri pobreží Čierneho mora. Útoky na juh Ukrajiny si podľa armády vyžiadali najmenej jedného zraneného civilistu. "Prioritou nepriateľa bol pás infraštruktúry a agropriemyselných zariadení na pobreží," uviedlo velenie. Dodalo, že že výbuch a trosky, ktoré vznikli pri zostrelení dronu, poškodili rezidenčné budovy a plynové potrubie v prístavnom meste Mykolajiv.

Armáda tiež zostrelila štyri drony nad čiernomorským prístavným mesto Odesa.
Reuters upozorňuje, že tvrdenia ukrajinskej armády nebolo možné nezávisle overiť. Rusko i Ukrajina však v posledných mesiacoch zvýšili počet útokov mimo frontovej línie. Navzájom sa pritom zameriavajú na energetickú, vojenskú a dopravnú infraštruktúru.

Ukrajina tvrdí, že ruskí vojaci používajú satelitný internet Starlink

Rusko používa v okupovaných oblastiach Ukrajiny satelitný internet Starlink amerického podnikateľa Elona Muska. Oznámila to v nedeľu ukrajinská vojenská rozviedka HUR, ktorá ako dôkaz zverejnila zachytený rozhovor dvoch ruských vojakov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.
HUR zverejnila na sociálnej sieti Telegram audio záznam, ktorý podľa nej zachytáva dvoch ruských vojakov, ako sa rozprávajú o zriadení nových internetových terminálov na východe Ukrajiny.

Riaditeľstvo HUR pritom neposkytlo bližšie informácie o odhadovanom rozsahu používania Starlinku a ani o tom, ako sa Rusi k terminálom dostali. Hovorca rozviedky Andrij Jusov však v sobotu pre ukrajinské médiá uviedol, že používanie Starlinku ruskými vojakmi začína byť systematické.

Spoločnosť SpaceX, ktorá terminály Starlinku prevádzkuje, minulý týždeň na platforme X uviedla, že s ruskou vládou a jej armádou nemá rozbehnuté nijaké podnikanie a že jej služby v Rusku nefungujú. Systémy Starlink sú od začiatku ruskej invázie dôležité pre ukrajinskú komunikáciu na bojisku. Americký miliardár Elon Musk, ktorý vlastní spoločnosť SpaceX, však už viackrát svojimi vyhláseniami rozhneval počas vojny Kyjev. Tento podnikateľ totiž obhajuje zníženie objemu vojenskej pomoci USA a NATO pre Ukrajinu a nalieha na vyriešenie vojnového konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou prostredníctvom rokovaní.

Vlani okrem toho Musk čelil tiež obvineniu, že prikázal vypnúť Starlink pozdĺž pobrežia polostrova Krym, aby v roku 2022 narušil ukrajinský útok na ruskú námornú flotilu. Musk to poprel s tým, že to urobiť nemohol, pretože Starlink v spomínaných oblastiach zapnutý ani nebol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy