Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kupujete valentínsky darček cez internet? Slováci by z pohodlia domova chceli nakupovať ekologickejšie
Zdielať na

Kupujete valentínsky darček cez internet? Slováci by z pohodlia domova chceli nakupovať ekologickejšie

BRATISLAVA / V týchto dňoch si veľa ľudí láme hlavu nad tým, čo a kde svojim milovaným darovať na Valentína. Mnohí pritom pred nakupovaním v kamennom obchode uprednostňujú nákup cez internet. O čom však zrejme na Valentína nerozmýšľa takmer nikto, je fakt, že po rozbalení valentínskeho darčeka z e-shopu, zostane kopa rôznych ťažko triediteľných obalov. A to by mala zmeniť chystaná európska smernica. Prieskum ukázal, že väčšina Slovákov uprednostňuje čo najmenší počet obalov a tiež obaly, ktoré sa dajú recyklovať.

​Medzi opýtanými mladými ľuďmi dvaja z piatich nakupujú valentínske darčeky cez internet. "Prieskum, ktorý sme realizovali vo februári ukázal, že viac ako 40 percent spotrebiteľov nakupuje valentínske darčeky online," potvrdil Ivan Štefina, CEO Repetito. Tento prieskum sa formou online dotazníka uskutočňoval od 1. do 7. februára na vzorke 1 050 respondentov starších ako 18 rokov. Nákup cez internet je síce pohodlný, ale po rozbalení zásielky zostane obrovská kopa obalov a často z rôzneho materiálu.

Uvítali by spotrebitelia obaly z recyklovateľného materiálu? 

"Mať príliš veľa obalov je zbytočné. Je komplikované oddeľovať plasty od papiera alebo rôzne typy plastov," reagoval podpredseda Europarlamentu a odborník na životné prostredie Martin Hojsík. A tak spotrebiteľ celú kopu obalov vhodí do koša s komunálnym odpadom. Spomínaný prieskum zisťoval aj to, koľko nakupujúcich cez internet by uvítalo obaly a výplne z recyklovateľného materiálu. "69 percent z ľudí, ktorí nakupujú online, sú naklonení ekologickým obalom," dodal Štefina.

Realizátori prieskumu boli motivovaní aj pripravovanou európskou smernicou, ktorá má postupne vytlačiť nerecyklovateľné obaly. "Predpokladá sa, že do roku 2030 by 10 percent obalov z e-shopov mali byť znovu použiteľné obaly a do roku 2040 až 50 percent," uviedol Ivan Štefina. "Vyjednáva sa medzi Radou Európskej únie a Europarlamentu. Tam sa dohaduje kompromis," vysvetlil odborník na životné prostredie. 

Lásku nemusíte vyjadriť iba svojim najbližším 

Prvým krokom by mohli byť obaly, ktoré spotrebiteľ dokáže ľahko vytriediť. "Ak by to všetko bolo iba v papieri alebo v kartóne, tak sa to môže vyseparovať na jedenkrát," doplnil Ivan Štefina.  Týka sa to aj výplní, ktoré by mohli byť z rovnakého alebo rozložiteľného materiálu, napríklad papier, drevné hobliny alebo výplne na báze škrobu - bioplast. 

Druhým krokom by mohli byť obaly znovu použiteľné. Podľa slov Martina Hojsíka je to ekologickejšie ako recyklácia. "Máme takú možnosť, že sa to vracia priamo na výdajné miesta," reagoval Štefina. Poprípade priamo kuriérovi alebo do boxu, z ktorého zásielku prebrali.

Okrem prejavu lásky k našim najdrahším pomocou valentínskeho darčeka, môžeme prejaviť lásku aj k prírode, a tak v konečnom dôsledku k celému ľudstvu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy