Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
717. deň na Ukrajine: ​V Charkove po útoku zahynulo sedem ľudí vrátane troch detí
Zdielať na

717. deň na Ukrajine: ​V Charkove po útoku zahynulo sedem ľudí vrátane troch detí

Zdroj: TASR

KYJEV / Americký prezident Joe Biden v piatok pred stretnutím s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom označil zadržiavanie novej americkej pomoci Ukrajine zo strany republikánov za škandalózne. Zelenskyj napriek okolnostiam v piatok vo svojom pravidelnom večernom príhovore vyjadril presvedčenie, že americký Kongres napokon rozhodne o poskytnutí potrebnej pomoci Ukrajine a posilní tak jej obranyschopnosť.

​Ukrajina: Počet obetí ruského dronového útoku na Charkov sa zvýšil na sedem

Sedem ľudí vrátane troch detí zahynulo v sobotu pri ruskom dronovom útoku, ktorý zasiahol čerpaciu stanicu v meste Charkov na východe Ukrajiny. Uviedol to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. "Počet obetí útokov okupantov na Charkov sa, žiaľ, zvýšil na sedem... Medzi nimi sú tri deti: sedemročné, štvorročné a asi šesťmesačné bábätko," napísal Synehubov na platforme Telegram. Ukrajinské úrady prvotne informovali o jednej obeti.

Podľa starostu Charkova Ihora Terechova spôsobilo horiace palivo zo zasiahnutej čerpacej stanice rozsiahly požiar, ktorý poškodil 14 domov. Úrady museli evakuovať najmenej 50 ľudí. Miestna prokuratúra uviedla, že tri nepriateľské drony zasiahli východnú časť Charkova. Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov je od hraníc s Ruskom vzdialené len niečo vyše 30 kilometrov a od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu je pravidelným terčom útokov. 

​Biden: Zlyhanie v otázke pomoci Ukrajine by bolo zločinom z nedbanlivosti

Americký prezident Joe Biden v piatok pred stretnutím s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom označil zadržiavanie novej americkej pomoci Ukrajine zo strany republikánov za škandalózne."Prípadné zlyhanie Kongresu Spojených štátov v otázke podpory Ukrajiny by malo blízko k zločinu z nedbanlivosti," vyhlásil Biden.

Americký prezident to uviedol po tom, ako Scholz vyjadril silnejúce obavy Európy zo sporu medzi demokratickým prezidentom a republikánmi v otázke financovania pomoci Ukrajine. "Bez pomoci USA a bez podpory európskych krajín nebude mať Ukrajina šancu brániť svoju krajinu," upozornil Scholz na tlačovej konferencii pred stretnutím s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Scholz pricestoval do Washingtonu v snahe zdôrazniť význam rozpravy v Kongrese pre Európu i mimo nej, keďže členovia Republikánskej strany blokujú novú pomoc pre Ukrajinu. Tvrdia, že USA si už nemôžu dovoliť posielať na Ukrajinu ďalšie miliardy dolárov a viac sa musí činiť Európa. Biden sa zas snaží využiť svoje stretnutie s nemeckým lídrom na opätovný tlak na republikánov, aby stáli pri svojich európskych spojencoch.

Spojené štáty sú najväčším vojenským podporovateľom Ukrajiny, Nemecko je na druhom mieste. V americkom Senáte sa teraz prerokúva vojenská pomoc pre Kyjev v hodnote 60 miliárd dolárov (56 miliárd eur). Európski lídri na summite v Bruseli minulý týždeň schválili balík finančnej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 50 miliárd eur počas nasledujúcich štyroch rokov. 

Zelenskyj verí, že Kongres USA napokon poskytne Ukrajine potrebnú pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vo svojom pravidelnom večernom príhovore vyjadril presvedčenie, že americký Kongres napokon rozhodne o poskytnutí potrebnej pomoci Ukrajine a posilní tak jej obranyschopnosť. Zelenskyj na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter, zverejnil video zo svojho rozhovoru so zákonodarcami z Washingtonu, v ktorom ich vyzval k poskytnutiu ďalšej pomoci Kyjevu.

Snemovňa ďalšiu pomoc Ukrajine zadržiava, pričom bývalý prezident Donald Trump povedal republikánom, že si neželá, aby pomoc, ktorej schválenie je spojené s imigračnou legislatívou USA, schválili. "Nemôžeme dopustiť šírenie vojny a ruského zla," vyhlásil Zelenskyj. Jeho vyhlásenie prišlo v čase, keď nemecký kancelár Olaf Scholz vo Washingtone hovoril s americkým prezidentom Joeom Bidenom o financovaní Ukrajiny.

Ukrajina je závislá od spojencov, najmä od USA, pokiaľ ide o vojenské dodávky. Žiada o rozšírenie systému protivzdušnej obrany o americké systémy Patriot a spoluprácu pri výrobe moderných dronov a zariadení pre vedenie elektronickej vojny. Zelenskyj vo svojom večernom videoposolstve hovoril aj o potrebe zbraní s dlhým doletom – "najmä ATACMS s doletom 300 km, o ktorých, žiaľ, stále nie je rozhodnuté". Ukrajina už dlhšiu dobu žiada o rakety ATACMS od výrobcu Lockheed Martin z Washingtonu.

Kyjev tiež žiada aj nemecké riadené strely Taurus, ktoré dokážu ničiť bunkre a chránené veliteľské stanovištia až do vzdialenosti 500 kilometrov. Existujú však obavy, že oba zbraňové systémy by mohli byť použité aj na útoky na ciele v Rusku.

Rusko tvrdí, že odrazilo ukrajinský útok na ruské nákladné lode v Čiernom mori

Rusko odrazilo v piatok večer ukrajinský dronový útok na ruské civilné nákladné lode v Čiernom mori. Oznámilo to v sobotu ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. V príspevku zverejnenom na sociálnej sieti Telegram rezort uviedol, že sa Ukrajina pokúsila pomocou námorných dronov napadnúť na juhozápade Čierneho mora ruské nákladne lode.

Pri útoku však nevznikli nijaké škody na vojenských ani civilných plavidlách. Podľa ministerstva sa totiž podarilo ruským vojenským lietadlám a hliadkovacím lodiam útok odraziť, pričom jeden z ukrajinských dronov zničili pomocou delostrelectva a ostatné prostriedkami na elektronický boj. Reuters však upozorňuje, že tvrdenia Ruska nemožno nezávisle overiť, pričom Ukrajina sa k tomu bezprostredne nevyjadrila. Ruské ministerstvo obrany okrem toho na Telegrame oznámilo, že v sobotu nad územím Brianskej oblasti na juhozápade Ruska zničilo tri ukrajinské drony. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody ani obete, píše agentúra AFP.

Čierne more je dôležitou námornou trasou pre vývoz ukrajinského i ruského obilia a ropy. Vlani v júli pritom Rusko odmietlo predĺžiť dohodu sprostredkovanú Tureckom a OSN, ktorá umožňovala bezpečný vývoz obilia cez Čierne more. Moskva zároveň oznámila, že bude všetky lode mieriace do ukrajinských prístavov považovať za možných prepravcov vojenského nákladu. O deň neskôr oznámila rovnaké opatrenie aj Ukrajina.
Ukrajina pritom v uplynulých mesiacoch podniká viac dronových a raketových útokov na ruské vojenské ciele v Čiernom mori, pričom sa jej podarilo potopiť najmenej jedno ruské vojenské plavidlo a ďalšie poškodiť.

Ukrajina: Vláda odvolala prvého námestníka ministra obrany Olexandra Pavľuka

Ukrajinská vláda v sobotu informovala o ďalšej zmene vo vedení armády. Z funkcie prvého námestníka ministra obrany odvolali Olexandra Pavľuka, píše TASR podľa správy stanice Rádio Slobodná Európa (RFE/RL). O rozhodnutí informoval prostredníctvom aplikácie Telegram predstaviteľ vlády v ukrajinskom parlamente Taras Melničuk. Pavľuk sa podľa neho presunie na inú pracovnú pozíciu, bližšie podrobnosti však neuviedol. Podľa dosiaľ nepotvrdených informácií médií by sa Pavľuk mal stať veliteľom pozemných síl ukrajinskej armády. Na tomto poste predtým pôsobil Olexandr Syrskyj, ktorého ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval za hlavného veliteľa ozbrojených síl.

Zelenskyj v piatok neskoro večer tiež oznámil, že na návrh Syrského vymenoval Anatolija Barhylevyča za nového náčelníka generálneho štábu. Označil ho za "skúseného človeka, ktorý rozumie úlohám vojny (s Ruskom) a ukrajinským cieľom". Ukrajinský prezident tiež povedal, že Syrskyj si už vybral svojich zástupcov. Ich mená neuviedol, avšak konštatoval, že všetci sú profesionáli a dobre poznajú front a skutočné potreby ukrajinských vojakov. Syrskyj, ktorý vo funkcii hlavného veliteľa nahradil generála Valerija Zalužného v rámci najväčšej zmeny v ukrajinskom vojenskom vedení od začiatku konfliktu na Ukrajine vo februári 2022, vyhlásil, že ukrajinské sily sa musia pripraviť na zmenu v spôsobe boja proti ruským jednotkám. "Iba zmeny a neustále zlepšovanie spôsobov a metód vedenia vojny nám umožnia uspieť na tejto ceste," povedal Syrskyj počas svojho prvého prejavu, odkedy ho vo štvrtok Zelenskyj vymenoval do funkcie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy