Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
716. deň na Ukrajine: Poraziť Rusko na Ukrajine je nemožné, povedal Putin
Zdielať na

716. deň na Ukrajine: Poraziť Rusko na Ukrajine je nemožné, povedal Putin

Zdroj: TASR

KYJEV / Je nemožné, aby bolo Rusko na Ukrajine porazené. V rozhovore s kontroverzným americkým moderátorom Tuckerom Karlsonom to vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin. Karlson je známy ako šíriteľ konšpiračných teórií a kritizuje západnú pomoc Ukrajine. Podľa Putina si aj na Západe uvedomujú, že je nemožné Rusko strategicky poraziť, a preto premýšľajú, čo ďalej.

Putin: Poraziť Rusko na Ukrajine je nemožné

Je nemožné, aby bolo Rusko na Ukrajine porazené. V rozhovore s kontroverzným americkým moderátorom Tuckerom Karlsonom to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Karlson je známy ako šíriteľ konšpiračných teórií a kritizuje západnú pomoc Ukrajine. Podľa Putina si aj na Západe uvedomujú, že je nemožné Rusko strategicky poraziť a preto premýšľajú, čo ďalej. Putin tiež odmietol, že by jeho krajina mohla napadnúť Poľsko alebo Lotyšsko. Šéf Kremľa nevylúčil, že sa môžu objaviť požiadavky na pričlenenie územia ukrajinskej Zakarpatskej oblasti späť k Maďarsku. No poprel, že by o tom rokoval s Budapešťou. V odpovedi na otázku o možnej zmene vo vedení USA po prezidentských voľbách, kde sa očakáva súboj demokrata Joea Bidena proti Trumpovi, Putin naznačil, že očakáva len malú zmenu.

Kremeľ uviedol, že Putin súhlasil s rozhovorom s Carlsonom, pretože prístup tohto bývalého moderátora Fox News sa líši od "jednostranného" spravodajstva o konflikte na Ukrajine zo strany mnohých západných spravodajských kanálov. Aj samotný Carlson opakovane tvrdí, že veľká časť spravodajstva západných médií o vojne na Ukrajine je v prospech Kyjeva. O Carlsonovi je známe, že má tesné väzby s Trumpom vyzývajúcim na deeskaláciu vojny na Ukrajine, v ktorej administratíva súčasného prezidenta Joea Bidena výrazne podporovala vládu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Carlson, bývalý moderátor televízie Fox News, ktorý roky chváli Putina a jeho politiku, podľa AFP tvrdil, že od začiatku konfliktu na Ukrajine pred takmer dvoma rokmi sa ani jeden "jediný západný novinár" neobťažoval urobiť s ruským prezidentom rozhovor. Kremeľ však toto tvrdenie odmietol s tým, že Carlson "nemá pravdu", lebo Putin dostal "množstvo žiadostí" o rozhovory, ktoré však boli zamietnuté, pretože "západné médiá sú príliš jednostranné". Prístup Kremľa ku Carlsonovi je v ostrom rozpore so situáciou dvoch novinárov amerických médií, ktorí sú v Rusku väzobne stíhaní za svoje spravodajstvo a výroky o vojne na Ukrajine.

Ide o reportéra denníka Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha a Alsu Kurmaševovou z Rádia Slobodná Európa. V súvislosti s Gershkovichom Putin v rozhovore s Carlsonom pripustil možnosť dohody. "O určitých podmienkach sa diskutuje prostredníctvom kanálov tajných služieb," objasnil Putin, pričom zopakoval, že reportér Gershkovich je špión. Redakcia WSJ i americká vláda toto obvinenie rozhodne popierajú. Po invázii na Ukrajinu Putin zaviedol tvrdé represie voči ruským médiám kritickým k politike Kremľa i rozpútaniu vojny na Ukrajine. Mnohých novinárov v Rusku tým umlčal, iní odišli do exilu.

Rusko hlási zneškodnenie 19 ukrajinských dronov nad viacerými časťami krajiny

Ruské systémy protivzdušnej obrany zneškodnili v noci na piatok nad viacerými oblasťami krajiny a Čiernym morom 19 ukrajinských dronov, oznámilo ruské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Ministerstvo uviedlo, že ruské sily "zabránili pokusu kyjevského režimu o teroristický útok" na miesta na území krajiny. Spresnilo, že dve bezpilotné lietadlá boli zničené nad Kurskou, päť nad Brianskou a štyri nad Oriolskou oblasťou, ktoré sa nachádzajú v západnej časti Ruska. Ďalšie dva zneškodnili nad Krasnodarskou oblasťou na juhozápade a šesť nad Čiernym morom. Ukrajina v posledných mesiacoch zintenzívnila útoky dronmi na ruskom území, pripomína AFP. Zameriava sa najmä na oblasti v okolí hraníc, no útočí aj na hlavné mesto Moskvu či Petrohrad.

Ukrajina sa prihlásila k útokom dronmi na ruské ropné zariadenia

Ukrajina sa v piatok prihlásila k nočným útokom dronmi na dve ropné zariadenia v Krasnodarskej oblasti na juhozápade Ruska. V jednej z rafinérií vypukol požiar. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na zdroj z prostredia ukrajinských bezpečnostných služieb. Drony podľa zdroja zasiahli objekty pri mestách Iľskyj a Afipskyj. "Tieto rafinérie sú odôvodnené ciele," uviedol zdroj a dodal, že okrem obrannej úlohy a poskytovania paliva pre ruskú armádu sú dôležité aj pre hospodárstvo Ruska.

Na videozáznamoch zverejnených na sociálnych sieťach je možné pozorovať plamene na rafinérii pri meste Iľskyj, ktoré sa nachádza približne 50 kilometrov od pobrežia Čierneho pobrežia. Miestne záchranné zložky požiar potvrdili, neuviedli však, či vypukol v dôsledku útoku. Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že systémy protivzdušnej obrany zneškodnili nad viacerými oblasťami krajiny a Čiernym morom 19 ukrajinských dronov. Dva z nich boli podľa ministerstva zničené nad Krasnodarskou oblasťou. Ukrajina hlásila zneškodnenie desiatich zo 16 ruských dronov. Ukrajina v posledných mesiacoch zintenzívnila útoky dronmi na ruskom území, pripomína AFP. Zameriava sa najmä na oblasti v okolí hraníc, no útočí aj na hlavné mesto Moskvu či Petrohrad. Kyjev počas posledných dvoch mesiacov vo zvýšenej miere útočí aj na ruské ropné a plynové zariadenia.

Syrskyj: Ukrajinská armáda sa musí pripraviť na zmenu spôsobu boja proti Rusku

Novovymenovaný hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v piatok vyhlásil, že ukrajinské sily sa musia pripraviť na zmenu v spôsobe boja proti ruským jednotkám, aby dokázali vo vojne zvíťaziť. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Iba zmeny a neustále zlepšovanie spôsobov a metód vedenia vojny nám umožnia uspieť na tejto ceste," povedal Syrskyj počas svojho prvého prejavu, od kedy ho vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval do funkcie.

Podľa AFP išlo o najväčšiu zmenu v ukrajinskom vojenskom vedení od začiatku konfliktu na Ukrajine vo februári 2022. Zelenskyj, uviedol, že nové vojenské velenie bolo potrebné po minuloročnej dlho očakávanej ukrajinskej protiofenzíve, ktorá nebola veľmi úspešná. Nový vrchný veliteľ ukrajinskej armády Syrsky sa narodil v bývalom Sovietskom zväze v roku 1965 a študoval na vojenskej akadémii v Moskve. Do včerajšieho vymenovania bol veliteľom pozemných ukrajinských síl a velil napríklad bleskovej ukrajinskej protiofenzíve v severovýchodnej Charkovskej oblasti na jeseň 2022.

Medzi obyvateľstvom však nie je taký obľúbený ako jeho predchodca Valerij Zalužnyj, ktorý je vnímaný ako vojnový hrdina a podľa prieskumov verejnej mienky je populárnejší ako prezident Zelenskyj. Syrskyj má zároveň reputáciu veliteľa, ktorému sú ľahostajné vojenské straty, na čo pravdepodobne reagoval svojím vyhlásením "Životy a blahobyt našich vojakov vždy boli aj sú hlavným prínosom pre ukrajinskú armádu."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy