Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Maďarská prezidentka odstúpila. Udelila milosť mužovi, ktorý kryl zneužívanie detí
Zdielať na

Maďarská prezidentka odstúpila. Udelila milosť mužovi, ktorý kryl zneužívanie detí

Zdroj: TASR

BUDAPEŠŤ / Maďarská prezidentka Katalin Nováková odstupuje z funkcie. Reaguje tak na kritiku, že udelila milosť mužovi, ktorý kryl sexuálne zneužívanie detí.

Nováková svoje rozhodnutie oznámila v prejave vysielanom štátnou televíziou. "Urobila som chybu," uviedla. "Dnešok je posledným dňom, keď k vám hovorím ako prezidentka," povedala.

Nováková vlani omilostila zástupcu riaditeľa detského domova, ktorý pomáhal bývalému šéfovi kryť jeho trestnú činnosť. Riaditeľa odsúdili na osem rokov za zneužitie najmenej desiatich maloletých chlapcov v rokoch 2004 až 2016, jeho zástupcu na viac ako tri roky odňatia slobody.

Proti udeleniu milosti tento týždeň pred sídlom maďarskej prezidentky demonštrovala najmenej tisícka ľudí. Maďarská opozícia vyzvala Novákovú, ktorá je spojenkyňou a bývalou ministerkou premiéra Viktora Orbána, aby odstúpila. Prezidentkou bola od mája 2022.

Maďarskí socialisti: Po Novákovej musí prevziať zodpovednosť aj Orbán

Prezidentka Katalin Nováková a bývalá ministerka spravodlivosti Judit Vargová v kauze pochybnej amnestie súvisiacej s pedofíliou prevzali zodpovednosť za svoje činy, konštatovala v sobotu opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP), ktorá však podľa servera hirklikk.hu žiada vyvodenie zodpovednosti aj od premiéra Viktora Orbána. 

Vo vyhlásení MSZP sa uvádza, že je potrebné obnoviť funkciu inštitúcie prezidenta republiky, ktorá vyjadruje jednotu národa a bdie nad demokratickým fungovaním štátu. "Jednu Orbánovu bábku nemôže nasledovať dosadenie ďalšej," uvádza sa v dokumente MSZP, ktorá vyzvala k tomu, aby bola v Maďarsku zavedená priama voľba prezidenta republiky.

Socialisti avizovali, že iniciujú zriadenie parlamentného vyšetrovacieho výboru, ktorého úlohou bude okrem prehodnotenia praxe udeľovania milostí a kontrasignácie aj ucelené vyšetrenie tohto konkrétneho prípadu. V sobotu podvečer sa pred budínskym Sándorovým palácom, ktoré je sídlom hlavy štátu, zhromaždila stovka demonštrantov, uviedol server blikk.hu. Na Novákovej prejav, ktorý počúvali naživo z reproduktorov, reagovali potleskom a skandovaním "Špinavý Fidesz!".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy