Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
729. deň na Ukrajine: Ukrajina zaútočila na výcvikový priestor. Zomrelo 60 Rusov
Zdielať na

729. deň na Ukrajine: Ukrajina zaútočila na výcvikový priestor. Zomrelo 60 Rusov

KYJEV / Veľká Británia a Dánsko dnes oznámili nové balíky vojenskej pomoci Ukrajine. Briti navyše v prvej polovici tohto roka vycvičia ďalších desaťtisíc ukrajinských vojakov. Moskva tvrdí, že jej jednotky ovládli ďalšiu obec v doneckej oblasti. Ukrajinská armáda hlási ďalší zásah ruského výcvikového strediska, plného vojakov. Podľa konzervatívnych odhadov zlikvidovali v Chersonskej oblasti najmenej 60 vojakov. Ide už o druhý podobný úder za posledné dni.

​Ukrajina hlási ďalší útok na ruský výcvikový priestor. Zomrelo podľa nej 60 Rusov

Ukrajinské sily zasiahli ruský výcvikový priestor na ľavom brehu Dnepra na juhu Ukrajiny, pričom zomrelo zhruba 60 ruských vojakov, oznámila vo štvrtok 22. februára ukrajinská armádna hovorkyňa Natalija Humeňuková. O podobnom ukrajinskom útoku s asi 60 obeťami z radov ruských vojakov informovali médiá tiež v stredu. Ruský investigatívny portál Važnyje jistotii medzitým zverejnil menovitý zoznam jeho obetí.

Pri novom údere sa ukrajinským silám podarilo zasiahnuť ruský vojenský priestor blízko dediny Podo-Kalynivka, kde práve cvičili ruskí vojaci, oznámila podľa ruskojazyčného vydania BBC Humeňuková. "Podľa najnižších odhadov sa až 60 okupantov už určite nevráti na bojové pozície," citovala Humeňukovú agentúra Unian. O delostreleckom útoku na ruských vojakov na ľavom brehu Dnepra už v stredu informoval spravodajský kanál DeepState blízky ukrajinskej armáde.

V stredu tiež niekoľko zdrojov informovalo o ukrajinskom raketovom údere na ruský vojenský priestor pri okupovanej Voľnovachy na východe Ukrajiny, kde čakalo množstvo ruských vojakov na príchod generálmajora. Portál Važnyje jistotidnes uviedol, že pri tomto útoku zomrelo najmenej 68 Rusov a že sa mu podarilo overiť rukou písaný zoznam ich mien. Zoznam sa podľa portálu šíril v chatovacích skupinách združujúcich ruských dobrovoľníkov.

Ukrajinu zráža ruská početná a zbrojná prevaha, opisujú ľudia na fronte 

Zatiaľ čo ukrajinská vojna vstupuje do tretieho roka, pechota 59. brigády ukrajinských síl čelí neradostnej realite, chýbajú jej vojaci aj munícia na to, aby mohla vzdorovať ruským vojakom. Napísala to agentúra Reuters. Veliteľ čaty s prezývkou Tigr odhaduje, že z niekoľkých tisíc mužov, ktorí v brigáde pôsobili na začiatku vojny, stále slúži asi len 60 alebo 70 %. Ostatní padli, utrpeli zranenia alebo boli prepustení z dôvodu veku či choroby.

K ťažkým stratám sa pridávajú tiež hrozné podmienky na východnom fronte, keď sa zmrznutá pôda počas nezvyčajne vysokých teplôt tohtoročnej zimy premieňa na hlboké bahno a výkyvy počasia sa podpisujú aj na zdraví vojakov. "Strieda sa dážď, sneh, dážď, sneh. Výsledok je, že ľudia majú obyčajnú chrípku alebo angínu. Po nejaký čas sú mimo akcie a nie je nikto, kto by ich nahradil, " uviedol veliteľ roty v brigáde s prezývkou Limuzyn. 

Reuters hovoril s viac ako 20 vojakmi a veliteľmi pôsobiacimi v pechote alebo dronových a delostreleckých jednotkách na rôznych úsekoch pozdĺž asi 1000 kilometrov dlhej frontovej línie na východe a juhu Ukrajiny. Ukrajinskí vojaci, ktorí sa stále cítia motivovaní bojovať proti ruskej okupácii, hovorili o výzvach, ktorým čelia v snahe zadržať početnejšieho a lepšie vybaveného nepriateľa. Podpora od Západu aj napriek prosby ďalšej pomoci od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského spomalila.

Medvedev v rozhovore vyzval na anexiu Odesy, prípadne aj obsadenie Kyjeva

Bývalý ruský prezident a súčasný zástupca tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v rozhovore, ktorý zverejnil na sieti Telegram, vyzval na anexiu ukrajinského mesta Odesa a prípadne aj na neskoršie obsadenie Kyjeva. TASR informuje na základe správy agentúry DPA. "Odesa, vráť sa domov," povedal Medvedev v rozhovore, v ktorom uviedol, že mesto je z hľadiska histórie, jazyka a ľudí, ktorí v ňom žijú, ruské. "Je to naše ruské mesto," zdôraznil bývalý prezident.

V rozhovore taktiež povedal, že by bolo potrebné dobyť aj ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Medvedev tiež uviedol, že nevie, kde by Rusko malo svoj postup zastaviť. Odesu opakovane označil za ruské mesto aj prezident Vladimir Putin. Nikdy sa však o nezmienil o jej možnom obsadení tak jednoznačne ako Medvedev. Bývalý prezident označil dobytie Kyjeva za nevyhnutné. "Ak nie teraz, tak niekedy neskôr," uviedol Medvedev. Podľa jeho slov ide o mesto s ruskými koreňmi, ktoré v súčasnosti riadi "medzinárodná skupina nepriateľov Ruska."

Zelenskyj sa poďakoval vzdušným silám za zostrelenie ruských stíhačiek 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval vzdušným silám svojej krajiny za to, že v uplynulých dňoch zostrelili dovedna sedem ruských stíhačiek. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. "Som vďačný našim vzdušným silám a všetkým, ktorí chránia náš vzdušný priestor," povedal Zelenskyj s tým, že v priebehu týždňa bolo na Ukrajine zostrelených sedem ruských stíhačiek Suchoj.

Za jednu z najdôležitejších úloh vo vojne označil ukrajinský prezident práve ochranu vzdušného priestoru krajiny a pozícií na fronte pred ruskými leteckými a raketovými údermi. Zelenskyj zároveň ohlásil - krátko pred sobotným druhým výročím spustenia ruskej invázie na Ukrajinu - aj dosiahnutie nových bezpečnostných dohôd so spojencami Kyjeva. Uviedol však zatiaľ bez bližších podrobností len to, že sa týkajú vojenskej pomoci a tiež veľmi konkrétnych finančných záruk pre Ukrajinu.

Zelenskyj bagatelizoval stratu Avdijivky, spojencov vyzval na rýchlejšiu pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bagatelizoval stratu Avdijivky, ktorú minulý týždeň dobyli ruské sily, a vyzval spojencov na rýchlejšie posielanie pomoci Ukrajine. Povedal to v interview pre americkú televíziu Fox News, ktoré bude odvysielané vo štvrtok 22. februára, pred blížiacim sa druhým výročím rozpútania vojny na Ukrajine. Pasáže z rozhovoru už boli zverejnené. Informovali o tom portál britského denníka The Guardian a tlačová agentúra Reuters.

Zelenskyj neprikladá veľký význam strate Avdijivky: naopak, poukázal na skoršie úspechy ukrajinských ozbrojených síl, predovšetkým v severovýchodnej Charkovskej oblasti, kde sa interview s Fox News uskutočnilo. Pripustil tiež, že vlaňajšok bol pre Ukrajinu "zložitý", najmä koniec roka. "Počas týchto dvoch rokov sme získali naspäť Charkovskú oblasť. Teraz sme v tejto oblasti my - a odblokovali sme Čierne more. Fungujú tam trasy pre vývoz obilia a zničili sme mnoho lodí ruskej flotily," uviedol Zelenskyj v angličtine. "Toto sme urobili za dva roky. A čo sa podarilo im? Len toto jedno miesto. Ale načo?"

Ukrajina má právo útočiť na ruské ciele mimo svojho územia, uviedol šéf NATO

Ukrajina má podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga vo vojne s Ruskom právo na sebaobranu, vrátane útokov na legitímne ruské armádne ciele mimo Ukrajiny. Podľa stanice Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE-RL) to šéf NATO povedal v rozhovore, ktorého časť stanica zverejnila v stredu.

Stoltenberg hovoril o práve Kyjeva na útočenie na ciele v Rusku v pasáži, ktorá sa týkala dodávok amerických stíhačiek F-16 na Ukrajinu. Tajomník podľa sprievodného textu k rozhovoru oznámil, že bude záležať na každom členskom štáte NATO, či Ukrajine tieto stroje dodá a že každý z nich má inú bezpečnostnú politiku. Priamu citáciu tajomníkovho výroku ale stanica neuviedla.

Lietadlá F-16 Ukrajine prisľúbili z členských krajín NATO Holandsko, Dánsko, Nórsko a Belgicko. Kyjev si od týchto moderných západných stíhačiek sľubuje, že s ich pomocou prekoná ruskú prevahu vo vzduchu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy