Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
728. deň na Ukrajine: Zelenskyj žiada o stretnutie na poľskej hranici, chce vyriešiť blokádu farmárov
Zdielať na

728. deň na Ukrajine: Zelenskyj žiada o stretnutie na poľskej hranici, chce vyriešiť blokádu farmárov

KYJEV / Ukrajina poprela tvrdenia, že Rusko dobylo Krynky na východnom brehu Dnepra. Európska únia sa dohodla na 13. balíku sankcií proti Rusku. Zelenskyj žiada o stretnutie na poľskej hranici. Chce vyriešiť blokádu farmárov. Ukrajinské vzdušné sily hlásia zneškodnenie 13 z 19 dronov a jednej rakety. Ukrajinský veľvyslanec v Berlíne poďakoval kancelárovi Scholzovi za podporu.

Ukrajina poprela tvrdenia, že Rusko dobylo Krynky na východnom brehu Dnepra

Ukrajinská armáda v stredu 21. februára poprela tvrdenia Moskvy, že ruské sily dobyli obec Krynky na východnom brehu rieky Dneper v ukrajinskej Chersonskej oblasti. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Oficiálne oznamujeme, že táto informácia nie je pravdivá," uviedlo operačné veliteľstvo ukrajinskej armády Juh v reakcii na utorkové vyhlásenie ruského ministra obrany. "Obranné sily na juhu Ukrajiny naďalej držia (v obci Krynky) svoje pozície," dodalo. Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské sily zaútočili na Krynky, ale utrpeli "značné straty" a ustúpili.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok v hlásení prenášanom televíziou oznámil prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že "Krynky boli vyčistené" od ukrajinských vojakov. Dedinka Krynky leží na východnom brehu rieky Dneper, ktorý kontrolujú Rusi. Ukrajinským silám sa tam vlani v novembri podarilo obsadiť pozície, čo bolo označované za veľký úspech a nádej pre ďalšiu ofenzívu, pripomína AFP.

Zelenskyj žiada o stretnutie na poľskej hranici. Chce vyriešiť blokádu farmárov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu (21. 2.) navrhol stretnutie s poľskou vládou s cieľom vyriešiť situáciu na spoločných hraniciach, kde protestujúci poľskí poľnohospodári blokujú dopravu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Svoju vládu som poveril, aby sa na hranicu medzi našimi krajinami dostavila čo najskôr, do 24. februára," uviedol Zelenskyj s tým, že z protestov poľských farmárov podľa neho profituje iba Rusko. Na schôdzku pozval aj poľského premiéra Donalda Tuska. Poľskí farmári na hraniciach blokujú ukrajinské nákladné autá a znemožňujú im tak vstúpiť do Poľska. Týmto spôsobom protestujú proti podľa nich nespravodlivej konkurencii a dovozu lacných výrobkoch z Ukrajiny.

Nová vlna protestov sa začala vo utorok. Poľnohospodári zablokovali približne 100 ciest vedúcich k hraniciam a na hraničnom priechode Medyka si vynútili otvorenie dvoch ukrajinských železničných vagónov. "Ide o národnú bezpečnosť... Som pripravený byť na hraniciach," dodal Zelenskyj. Trasy do Poľska - členskú krajinu Európskej únie - sú pre ukrajinský export v súčasnosti životne dôležité. Kyjev sa tiež takto spolieha na dovoz vojenskej pomoci zo západných štátov, ktorej cieľom je pomôcť v boji proti ruskej invázii. "Táto blokáda, žiaľ, ohrozuje dodávky zbraní našim chlapcom na fronte. Teraz sa teší iba Moskva," dodal ukrajinský prezident Zelenskyj.

Varšava medzičasom varovala pred možnými pokusmi Ruska ovplyvňovať protesty farmárov, pretože niektorí demonštranti mali na traktore transparenty so sloganmi "Putin, urob poriadok na Ukrajine, v Bruseli a v našej vláde" spolu s vlajkou Sovietskeho zväzu. Zábery tohto transparentu, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, podnietili rozhorčené reakcie aj vyšetrovanie zo strany poľskej polície.

Ukrajinské vzdušné sily hlásia zneškodnenie 13 z 19 dronov a jednej rakety

Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila 13 z 19 dronov a jednu zo šiestich rakiet, ktorými Rusko v noci na stredu 21. februára zaútočilo na Ukrajinu. Uviedli to ukrajinské vzdušné sily, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Niektoré z bezpilotných lietadiel, ktoré sa nepodarilo zostreliť, nezasiahli svoje ciele, napísali ukrajinské vzdušné sily v príspevku na platforme Telegram bez ďalšieho vysvetlenia. Dodali, že 13 dronov bolo zneškodnených najmä nad oblasťami v blízkosti frontovej línie. Ukrajinská armáda tiež uviedla, že v Poltavskej oblasti zostrelila riadenú strelu vzduch-zem Ch-59. Ruské sily podľa nej vypálili na Ukrajinu aj ďalších päť rakiet, no nespresnila, či zasiahli svoje ciele. Agentúra Reuters pripomína, že tvrdenia ukrajinských vzdušných síl nedokáže nezávisle overiť. Moskva sa k útoku zatiaľ nevyjadrila.

Ukrajinský veľvyslanec v Berlíne poďakoval kancelárovi Scholzovi za podporu

Napriek váhaniu v súvislosti s dodaním riadených striel typu Taurus ocenil ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Olexij Makejev pomoc Nemecka v boji Kyjeva proti ruskej invázii, informuje TASR podľa agentúry AFP. "Za kancelára Olafa Scholza prevzalo Nemecko vedúcu rolu v podpore našej krajiny. Som za to veľmi vďačný," povedal Makejev pre mediálnu skupinu Funke Mediengruppe. Jeho výroky zverejnili v stredu (21. 2.).

Nemecká koaličná vláda sa pritom stále snaží dosiahnuť zhodu na možnom dodaní striel typu Taurus Kyjevu, a to napriek faktu, že poslanecké kluby koaličných strán chcú predložiť Spolkovému snemu spoločný návrh o ďalšej pomoci pre Ukrajinu už vo štvrtok. Lídri troch parlamentných klubov Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SDP), Zelených a Slobodnej demokratickej strany (FDP) vyzvali na "dodanie ďalších nevyhnutných zbraňových systémov dlhého doletu a munície", citovala z ich vyjadrenia AFP. 

Ukrajina oficiálne požiadala nemeckú vládu o riadené strely Taurus v máji minulého roka. Tieto zbrane dokážu s veľkou presnosťou dosiahnuť ciele do vzdialenosti 500 kilometrov. "Dlhý čas sa tiež hovorilo, že tanky (typu Leopard) nebudú dodané. Potom však prišli. To isté sa vzťahuje na (zbraňové) systémy, o ktorých sa nikdy verejne nediskutovalo," podotkol Makejev. Scholz doposiaľ ukrajinskú žiadosť odmietal a začiatkom októbra minulého roka sa rozhodol zatiaľ nedodávať Ukrajine žiadne riadené strely, pripomína AFP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy