Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
726. deň na Ukrajine: Danko chce obnoviť priateľstvo s Ruskom a Bieloruskom
Zdielať na

726. deň na Ukrajine: Danko chce obnoviť priateľstvo s Ruskom a Bieloruskom

KYJEV/BRATISLAVA / Každé volebné obdobie poslanci Národnej rady schvaľujú parlamentné skupiny priateľstva. Od posledných volieb sa tak ešte nestalo. Andrej Danko však už avizoval, že prvé priateľstva by sme mali obnoviť s Ruskom a Bieloruskom. Myšlienke sa nebránia ani v Smere, hoci práve s týmito dvoma štátmi sme priateľské skupiny pozastavili po ruskej invázii na Ukrajinu.

​Rusko nás považuje za nepriateľa

Popri stálych parlamentných delegáciách, napríklad pri Rade Európy, či NATO, poslanci vedú skupiny priateľstva s mnohými štátmi. V rámci uznesenia o odsúdení vojenskej agresie pozastavili priateľstva s Ruskom a Bieloruskom. Andrej Danko, ktorý sa obdivom k Ruskej federácii netají a má ambíciu obnoviť vzájomné vzťahy. "Chceme počúvať hlasy toho parlamentu, keď pominie napätie a pohrnú sa tam investori," povedal Andrej Danko podpredseda Národnej rady SR. 

Zatiaľ čo v strane Hlas boli s iniciatívou zaskočení, v Smere s Dankovou ambíciou problém nemajú. "Nikdy proti Rusku," vyhlásil Ľuboš Blaha na proteste. "Keď tieto krajiny majú sviatok, tak sú na veľvyslanectvá pozývaní poslanci tejto skupiny priateľstva," ozrejmil Marián Kéry, predseda zahraničného výboru NR SR a poslanec hnutia Smer-SD. Keďže na poslancov ruskej dumy sú udelené sankcie a na Slovensko nemôžu prísť, možná by podľa Kéryho bola len cesta slovenských poslancov opačným smerom.

Šéfom skupiny priateľstva s Bieolruskom bol odporca Lukašenkovho režimu a zo svojej pozície podporoval opozíciu. "To je opäť taký hlboký predklon. Danko chce dať najavo, že sympatizuje s Putinom. Dôvody na pozastavenie trvajú," uviedol Ondrej Dostál, poslanec strany SaS. 

S obnovením priateľstva s Ruskom má problém aj naša najvyššia veliteľka armády, okrem podpory napadnutého ukrajinského ľudu má aj prozaickejší dôvod, Ruska nás oficiálne vedie ako nepriateľskú krajinu a zástupcovia Ruska verejne snívajú o obnove sféry vplyvu z čias sovietskeho zväzu. "Idú navrhovať vytváranie priateľských väzieb s niekým, kto nás považuje za nepriateľa tak to je trochu schizofrénia," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová.

Rusi útočia na juhu krajiny, hlási Kyjev

Ukrajinské jednotky pri obci Robotne v Záporožskej oblasti na juhovýchode krajiny sa v pondelok 19. februára ocitli pod ťažkou paľbou Rusov, ktorí sa snažia znovu dobyť toto územie, ktoré Ukrajinci oslobodili počas vlaňajšej ofenzívy. Uviedla to dnes agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu ukrajinských síl v oblasti. Ruské útoky boli podľa neho bezvýsledné.

"Nepriateľ podnikol desať neúspešných útokov proti pozíciám ukrajinských síl pri Robote. Situácia je premenlivá, nepriateľ vedie ťažkú paľbu," uviedol Dmytro Lychovij. Ukrajinským silám sa podľa neho podarilo odraziť útoky vedené so značným počtom obrnených vozidiel. Rusi ale teraz okrem obrnencov posielajú do útoku aj malé skupiny vojakov a "aktívne operuje" aj ruské letectvo. "Tieto snahy o ofenzívne akcie boli zastavené, nepriateľské sily boli zničené na okraji Robotyne," uviedol generál Oleksandr Tarnavskyj, ktorý velí tomuto úseku frontu.

Ukrajinský spravodajský kanál DeepState, blízky armáde, v nedeľu hlásil, že sa Rusom podarilo preniknúť ukrajinskou obranou pri obci Verbove, ktorá leží niekoľko kilometrov na východ od Robotyne. Ruský spravodajský kanál Rybar, blízky ruskej armáde, tvrdí, že ruské sily dosiahli južný okraj Robotyne, pripomenula AFP a dodala, že nebola schopná tieto informácie overiť.

Ruské sily úplne ovládli aj areál koksovne na okraji Avdijivky, uviedla Moskva

Ruské sily úplne ovládli aj areál koksovne na okraji Avdijivky v Doneckej oblasti, kde sa podľa ruských činiteľov ešte v nedeľu 18. februára ukrývali ukrajinskí vojaci. S odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany to dnes uviedla agentúra TASS.

"Zoskupenie vojsk Stred rozvíjajúcu sa ofenzívu plne ovládlo koksovňu v smere na Avdijivku. Na administratívnych budovách závodu boli vyvesené ruské vlajky," konštatuje vyhlásenie, podľa ktorého ukrajinské sily pokračujú v ústupe z oblasti.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj v sobotu 17. februára oznámil, že ukrajinské jednotky sa z Avdijivky stiahli, aby neboli obkľúčené. Išlo o najväčšiu zmenu na fronte od mája 2023, keď Rusi po dlhých krvavých bojoch dobyli Bachmut.

Ukrajinskí vojaci budú zrejme schopní vytvoriť novú obranu za Avdijivkou

Ukrajinské sily budú pravdepodobne schopné vytvoriť nové obranné línie neďaleko Avdijivky, a tým zrejme zabrzdia ruskú ofenzívu v regióne. Vo svojej najnovšej analýze o vývoji ruskej vojny proti Ukrajine to napísal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ten ďalej píše, že meškanie v západnej vojenskej pomoci Ukrajine pravdepodobne pomáha Rusku útočiť vo viacerých sektoroch frontu naraz s cieľom vyvinúť tlak na ukrajinské ozbrojené sily vo viacerých smeroch.

Ruské sily sa v súčasnosti snažia viesť najmenej tri ofenzívne operácie: v Avdijivke a jej okolí, pozdĺž hranice medzi Charkovskou a Luhanskou oblasťou - najmä v smere na Kupjansk a Lyman, a tiež pri Robote v Záporožskej oblasti, uvádzajú analytici inštitútu. ISW a niekoľko ukrajinských a západných zdrojov po nedávnom ukrajinskom stiahnutí z Avdijivky dochádza k záveru, že meškanie v dodávkach západnej pomoci, konkrétne delostreleckej munície a systémov protivzdušnej obrany, skomplikovalo snahu ukrajinských jednotiek zabrániť ruskému postupu v Avdijivke.

Ukrajina ohlásila zničenie šiestich ruských lietadiel za tri dni

Ukrajina v pondelok 19. februára ohlásila zostrelenie ďalších dvoch ruských lietadiel, pričom za posledné tri dni informovala o zničení celkovo šiestich ruských lietadiel. Ukrajinským silám sa podľa vyhlásenia veliteľa ukrajinského letectva podarilo na východe krajiny zostreliť bombardér Su-34 a stíhačku Su-35.

"Ráno 19. februára 2024. Východný smer. Mínus dve lietadlá okupantov! Je to naša zem a naša obloha! Všetkým ďakujem za bojovú prácu! Pokračovanie nabudúce! " napísal v pondelok 19. februára na informačnej platforme Telegram veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. V nedeľu Oleščuk informoval o zničení ruského bombardéra Su-34 a v sobotu o zostrelení dvoch bombardérov Su-34 a stíhačky Su-35. Podobné vyhlásenia nemožno v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť. Rusko stratu svojich bojových lietadiel nepotvrdilo.

Z Ruska na Ukrajinu sa vráti ďalších jedenásť detí

Jedenásť ukrajinských detí v pondelok vycestovalo z Ruska na Ukrajinu, aby sa vrátilo k svojim rodinám v rámci snáh sprostredkovaných Katarom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Ukrajinské deti sú vo veku dva až 16 rokov. Sedem z nich potrebuje osobitnú zdravotnú starostlivosť, dve ďalšie vo veku päť a šesť rokov trpia chronickými ochoreniami. Z Ruska cestujú do Bieloruska, kde v utorok prekročia hranicu smerom na severozápad Ukrajiny.

AFP uvádza, že najbližšia rodina 16-ročného chlapca zahynula počas evakuácie z Luhanskej oblasti na Ukrajine. Vrátiť sa má k svojej tete, ktorej súd udelil poručníctvo. Medzi deťmi je aj päťročný chlapec, ktorý v Rusku žil so starými rodičmi a na Ukrajine sa vráti k svojej mame, či 14-ročný chlapec, ktorý sa tiež vráti k svojej mame - členke ukrajinských ozbrojených síl, ktorá bola v roku 2022 niekoľko mesiacov vojenskou zajatkyňou v Rusku.

"Budeme pokračovať v mediácii medzi oboma stranami, pokiaľ o to budú mať záujem, s budeme veriť, že to nakoniec povedie k zmierneniu konfliktu," uviedla vo vyhlásení katarská ministerka pre medzinárodnú spoluprácu. Deti na ceste sprevádzajú katarskí diplomati.

Podľa Červeného kríža sa na Ukrajine nezvestných je najmenej 23-tisíc ľudí

Na Ukrajine sa nezvestných je najmenej 23-tisíc ľudí, ktorých osud nie je známy, uviedol dnes v Ženeve Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). Môžu byť väznení, unesení, po smrti alebo sa len svojim blízkym stratili z dohľadu pri úteku, cituje výbor agentúra DPA.

Medzinárodnému výboru Červeného kríža sa do konca januára podarilo pomôcť už 8-tisíc rodinám nielen na Ukrajine, ale aj v Rusku. Pracovníci MVČK im zabezpečili prístup k informáciám o tom, čo sa ich príbuzným stalo alebo kde sa aktuálne nachádzajú. "Je na nevydržanie, keď neviete, čo je s vašimi blízkymi. Bohužiaľ ale takto vyzerá realita desaťtisícov rodín, ktoré žijú v neustálom strachu," povedal Dusan Vujasanin, riaditeľ úradu Ústrednej pátracej agentúry pri MVČK. Červený kríž cituje člena rodiny, ktorý hľadal svojich príbuzných: "Už nemôžem plakať, neostali mi žiadne slzy, len bolesť a zlomené srdce. "

Súvisiace články

Najčítanejšie správy