Zatiahnuté, dážď
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
724. deň na Ukrajine: Ukrajinská armáda údajne zostrelila drahé ruské lietadlá
Zdielať na

724. deň na Ukrajine: Ukrajinská armáda údajne zostrelila drahé ruské lietadlá

Zdroj: TASR

MNÍCHOV / Situácia na bojiskách je aktuálne pre ukrajinských obrancov náročná. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Syrskyj potvrdil, že sa jednotky stiahli z mesta Avdijivka v Doneckej oblasti. Cieľom bolo zabrániť obkľúčeniu. Časť ukrajinských vojakov však padlo do zajatia. Ruské sily mesto dobyli za cenu veľkých strát. Ukrajinské letectvo hlási zostrelenie troch ruských vojenských lietadiel - dvoch bombardérov SU-34 a jednej stíhačky SU-35.

Ukrajina zostrelila tri ruské vojenské lietadlá, tvrdí veliteľ letectva

Ukrajinská armáda zostrelila v sobotu nad východom krajiny tri ruské vojenské lietadlá. Uviedol to v sobotu veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk, informuje agentúra Reuters.

Podľa generálporučíka Oleščuka sa Ukrajincom podarilo zostreliť dva ruské stíhacie bombardéry typu Su-34 a jednu viacúčelovú stíhačku Su-35. Jeho tvrdenie nebolo bezprostredne možné nezávisle overiť. Ak by sa táto informácia potvrdila, Rusko by zostrelením týchto troch moderných strojov utrpelo celkovú škodu prevyšujúcu 100 miliónov dolárov, uvádza Reuters. "Ráno 17. februára 2024, vo východnom (sektore), jednotky Vzdušných síl ukrajinskej armády zničili naraz tri nepriateľské lietadlá - dva stíhacie bombardéry Su-34 a jednu stíhačku Su-35," napísal Oleščuk na sieti Telegram.

Reuters pripomína, že Ukrajina dostala od západných spojencov moderné systémy protivzdušnej obrany, ktoré predstavujú čoraz väčšiu hrozbu pre ruské lietadlá operujúce v blízkosti frontových línií.

Zelenskyj v Mníchove: Strach z Putina len povzbudí nových diktátorov

Zelenskyj zdôraznil, že Putinova vojna nie je len bojom proti Ukrajine, ale proti všetkým pravidlám, pretože prípadné ruské víťazstvo bude mať pre svet ďalekosiahle následky. "Ukrajinci už vzdorujú 724 dňom. Kto by si to pred 725 dňami vôbec pomyslel?" vyhlásil Zelenskyj o ukrajinskej obrane, ktorá už takmer dva roky čelí ruskej invázii.

​Tento rok podľa ukrajinského prezidenta vyžaduje zosilnenú podporu od spojeneckých krajín. "Musíme teraz rokovať, inak Putin doženie svet do katastrofy," povedal. "Ako dlho svet ešte dovolí Rusku takto konať? " položil si otázku.

Nedostatok zbraní bráni Ukrajine uspieť vo vojne proti Rusku, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripisuje chýbajúce úspechy Ukrajiny vo vojne s Ruskom nedostatkom delostrelectva a zbraní s dlhým dosahom. Tento "umelý zbraňový deficit" spôsobuje, že v súčasnosti nie je možné viesť boje s takouto vysokou intenzitou. Rusko má v súčasnosti vo vojenskej oblasti len jednu výhodu, ktorou je úplná devalvácia ľudského života, povedal Zelenskyj v sobotu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Informovala o tom agentúra AFP a televízia BBC.

Na rýchle napredovanie nemá Ukrajina dostatok systémov protivzdušnej obrany. "Aby sme mohli zaznamenať pokroky, musíme vyčistiť nebo," konštatoval Zelenskyj a vyzval spojencov na ďalšie dodávky zbraní. "Niektorí tvrdili, že neexistuje účinná obrana proti ruským raketám. S istotou však vieme, že Patriot a ďalšie západné systémy protivzdušnej obrany dokážu zostreliť akékoľvek ruské rakety," povedal Zelenskyj. Ak podľa neho bude na Ukrajine dostatok systémov protivzdušnej obrany, "budeme schopní priviesť domov milióny Ukrajincov, milióny našich ľudí, našich utečencov".

Ukrajinská armáda sťahuje svoje jednotky z Avdijivky 

Ukrajinské sily sa sťahujú z mesta Avdijivka na východe Ukrajiny, kde sa situácia v posledných dňoch značne zhoršila, uviedol v sobotu skoro ráno hlavný veliteľ ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj. TASR prevzala správu z agentúr AFP, DPA a britskej stanice BBC. "Na základe operačnej situácie v okolí Avdijivky, aby som sa vyhol obkľúčeniu a zachoval som životy a zdravie vojakov, rozhodol som sa stiahnuť naše jednotky z mesta a presunúť sa do obrany na priaznivejších líniách," Syrskyj uviedol na sociálnych sieťach X (predtým Twitter) a Facebook.

Bitka o toto priemyselné centrum, vzdialené necelých 10 kilometrov severne od mesta Doneck, je jednou z najkrvavejších počas už takmer dva roky trvajúcej vojny a pripomína minuloročnú krvavú bitku o Bachmut, v ktorej padli tisíce vojakov. "Naši vojaci plnili svoju vojenskú povinnosť dôstojne, urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby zničili najlepšie ruské vojenské jednotky, a spôsobili nepriateľovi značné straty z hľadiska živej sily aj techniky," dodal Syrskyj.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy