Polojasno
22°
Bratislava
727. deň na Ukrajine: Po opustení Avdijivky Ukrajina buduje nové obranné pozície
Zdielať na

727. deň na Ukrajine: Po opustení Avdijivky Ukrajina buduje nové obranné pozície

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinské jednotky podľa hovorcu ukrajinskej armády čelili ťažkej paľbe ruských síl v južnom Záporoží. Po opustení mesta Avdijivka ukrajinské sily budujú na východe nové obranné pozície a odrážajú ruské útočné výpady. Rusko, ktoré Avdijivku úplne obsadilo zverejnilo zábery z tohto priemyselného, kedysi 30-tisícového mesta. Zo stromov sú triesky, z budov ruiny a hŕstka civilistov prežíva v pivniciach. Velitelia najznámejšej ukrajinskej pechoty Tretej útočnej brigády, ktorá posledné dni v Avdijivke bojovala, označili situáciu v meste za peklo.

​​Najmenej päť civilistov zahynulo pri ruskom útoku v Sumskej oblasti

Najmenej päť civilistov prišlo o život v utorok 20. februára počas ruského útoku v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na velenie ukrajinskej armády.

Operačné velenie ukrajinskej armády pre sektor Sever v aplikácii Telegram uviedlo, že na základe predbežných správ boli zabití piati civilisti a poškodený jeden súkromný dom v dedine asi 10 kilometrov od hraníc s Ruskom. Generálny štáb ukrajinskej armády v utorok uviedol, že za posledných 24 hodín zaznamenal 81 bojových stretov a Rusko uskutočnilo 87 leteckých útokov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok povedal, že ukrajinské sily čelia v niektorých častiach rozľahlej frontovej línie zložitým bojom a armádu ovplyvňuje aj oneskorenie západnej vojenskej pomoci. Ruské sily pokračujú v ofenzíve na východe a juhu Ukrajiny po tom, ako dobyli mesto Avdijivka vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Ovládnutie tohto priemyselného centra predstavuje pre Rusko prvý významnejší územný zisk vo vojne na Ukrajine od vlaňajšieho mája, keď do ruských rúk padol Bachmut.

Ukrajina tvrdí, že Rusi napriek dohode postrelili zranených vojakov

Ruskí vojaci opäť postrieľali ukrajinských zajatcov, tentoraz pri dedine Robotne na juhovýchode krajiny, uviedla v utorok 20. februára agentúra Unian s odvolaním sa na video, ktoré sa rozšírilo po sociálnych sieťach. Incident sa stal už v nedeľu, keď ruské jednotky útočili na ves, ktorú sa podarilo oslobodiť vlani v lete počas ukrajinskej protiofenzívy.

Rusi sa zmocnili troch ukrajinských vojakov v opevnenom postavení, ktorí chránili prístup k dedine z juhu. "Nepriateľ opäť bez ohľadu na vojnové pravidlá a zvyky zajal a zastrelil našich vojakov," napísal spravodajský kanál DeepState, blízky ukrajinskej armáde.

DeepState v nedeľu informoval o zastrelení šiestich ranených ukrajinských vojakov, zanechaných v opevnenom postavení Zenit na juhu Avdijivky. Toto mesto dobyli Rusi, ktorí podľa kanála rozšírili na sociálnych sieťach video. Ukrajinská armáda v pondelok 19. februára uviedla, že Rusi postrelili zranených ukrajinských vojakov, hoci predtým súhlasili s ich zajatím a následnou výmenou. Podľa ombudsmana ide o vojnový zločin.

"Vzhľadom na úplné obkľúčenie pevnosti Zenit bolo rozhodnuté kontaktovať koordinačné centrum a organizácie, ktoré rokujú s nepriateľskou stranou o výmene zajatcov," uviedla podľa Unian ukrajinská 110. samostatná mechanizovaná brigáda, ktorá pôsobila na tomto úseku frontu. Rusi podľa nej oznámili koordinátorom, že súhlasia s evakuáciou ukrajinských ranených, poskytnú im potrebnú pomoc a neskôr ich vymenia.

​Švédsko oznámilo novú vojenskú pomoc Ukrajine, obsahuje aj vojnové člny

Švédske ministerstvo obrany oznámilo zatiaľ najväčší balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 7,1 miliardy švédskych korún. Podpora bude zahŕňať okrem iného vojnové člny a podmorské zbrane, ako sú míny a torpéda, informovala švédska televízia SVT. Zo strany Štokholmu ide o 15. zásielku pomoci Ukrajine, ktorá sa už dva roky bráni ruskej agresii. Výška švédskej podpory aj s oznámeným príspevkom tak dosiahla zhruba 30 miliárd švédskych korún.

Súčasťou balíka majú byť podľa SVT tiež protilietadlové systémy RBS-70, protitankové zbrane a munícia, delostrelecké a ručné granáty, lekársky materiál, sanitné vozidlá a jedna miliarda švédskych korún na objednávku švédskych bojových vozidiel CV90. "Ide o obranu hodnôt a záujmov, ktoré sú pre Švédsko dôležité," povedal dnes k novoohlásenej pomoci Ukrajine švédsky minister obrany Paal Jonson.

Ukrajina počas vojny prišla o 30 percent ekonomiky a pätinu územia

Ukrajina kvôli ruskej agresii prišla o 30 percent svojej ekonomiky, asi pätinu svojho územia a 3,5 milióna pracovných miest. Viac ako desať miliónov ľudí muselo kvôli vojne opustiť svoje domovy, mnohí utiekli do cudziny. Uviedol to ukrajinský premiér Denys Šmyhal v rozhovore, ktorý zverejnila japonská televízia NHK. Šmýhal sa pri pondelkovej návšteve Tokia zúčastnil na podpise desiatok memorand týkajúcich sa japonskej pomoci s povojnovou obnovou Ukrajiny, ktorá sa už takmer dva roky bráni ruskej agresii.

Šmyhal upozornil tiež na 8400 kilometrov ciest poškodených za vojny. Najkritickejšie sú ale podľa premiéra škody na domoch. Postihnuté boli takmer dva milióny domácností. Len v Kyjeve a okolí Rusi poškodili viac ako 29-tisíc budov, ale iba tri pätiny boli medzičasom opravené. Z okolia hlavného mesta sa ruské sily stiahli na jar 2022. "Japonsko má skúsenosti s obnovou krajiny po veľkej katastrofe, po zemetrasení, po tsunami. Tieto skúsenosti, znalosti a technológie môžu pomôcť obnoviť našu krajinu, našu infraštruktúru, naše domovy, naše podniky, mosty a cesty veľmi rýchlo," povedal Šmyhal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy