Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Reportér Rasťo Striško o Ukrajine: Vojna neznamená, že po meste pobehujú ruskí vojaci
Zdielať na

Reportér Rasťo Striško o Ukrajine: Vojna neznamená, že po meste pobehujú ruskí vojaci

BRATISLAVA / Reportér televízie JOJ Rasťo Striško od začiatku ruskej invázie strávil na Ukrajine dlhé mesiace a urobil takmer 100 reportáží, v ktorých divákom prinášal informácie z prvej ruky. Za sériu Cesta do oslobodeného Chersonu získal Novinársku cenu v kategórii Audiovizuálna žurnalistika. O svojich zážitkoch z ciest porozprával v Štúdiu JOJ 24.

​Ako obyvatelia Ukrajiny reagovali v prvých dňoch vojny, keď si tam prišiel?

Boli vystrašení. Keď sme začali cestou do Ľvova a začal som vyberať kameru kvôli živému vstupu, tak zastavovali autá a kričali "Čo robíš, nenatáčaj tu!". Takto reagovali na novinárov. Báli sa, že keď ukážeme, že na ich pozícii je to pokojné, tak to tam doletí. Bola to úplne prirodzená reakcia ľudí, ktorí z relatívne pokojného života sa dostali do vojnovej oblasti, kde sa báli o životy. 

Myslel si si v tom čase, že to bude trvať dva roky? 

Myslel som si, že to bude trvať dlhšie. Je to pokračovanie konfliktu z roku 2014, takže tie očakávania neboli také, že to bude len otázka týždenného vzplanutia.

Navštívil si mestá ako sú Bachmut, Cherson, Charkov, Buča a mnoho ďalších. Ktoré v tebe zanechalo najsilnejšiu stopu?

Začal by som Ľvovom, kde som stretol chlapca, ktorý utiekol v prvých hodinách, keď dopadali rakety na Kyjev. Mohol byť o desať rokov mladší odo mňa a vyzeral ako človek bez domova. V čase, keď sa vracal domov spadla na jeho dom raketa a celého ho to spálilo. Niektorí novinári si mysleli, že je to človek bez domova, no on mal pri sebe bankomatovú kartu a doklady. Bolo to silné. 

​Takže keď som vchádzal do mesta Makariv, ktoré je neďaleko od Kyjeva, tak som si hovoril, že toto bude druhý Mariupoľ. Tam to bolo peklo, a to sme ešte boli tisíc kilometrov od Donbasu, kde bola zóna dotyku. Takže naprieč celou Ukrajinou sa prvé dni, týždne, mesiace niesli brutálnou vojnou, ktorá tam stále pokračuje. Nebudeme sa baviť, že v Kyjeve nie je vojna. Na celej Ukrajine je vojna. Je to vojna rakiet, padajúcich mín, granátov. Vojna neznamená, že musí po meste pobehovať ruský vojak. Tá vojna sa vedie inak.

Pozrite si celý rozhovor s Rasťom Striškom, ktorý zažil Ukrajinu na vlastnej koži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy