Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Na stanici v Poľsku niekto zničil päť ton ukrajinskej sóje
Zdielať na

Na stanici v Poľsku niekto zničil päť ton ukrajinskej sóje

Zdroj: TASR

VARŠAVA / Na železničnej stanici Dorohusk na hranici s Ukrajinou neznámy páchateľ otvoril v sobotu 24. februára zásobník na vagóne a vysypal z neho dovážanú sóju. TASR informuje podľa správy agentúry PAP.

Polícia incident vyšetruje, pričom znehodnotených bolo asi 5 ton sóje. Deň predtým ukrajinský podpredseda vlády a minister pre infraštruktúru Oleksandr Kubrakov oznámil, že na rovnakej stanici bola z troch vagónov vysypaná repka, ktorá smerovala do nemeckého Hamburgu.

Incidenty súvisia s protestami farmárov proti lacnému dovozu poľnoproduktov z Ukrajiny. Už niekoľko mesiacov preto blokujú hraničné priechody a v minulých dňoch z nákladných áut na cestu vysypali ukrajinské obilie. Podobný incident sa stal aj na železničnej stanici na hraničnom priechode Mesyka.

Ukrajina očakáva opatrenia

Kubrakov vyzval poľské orgány na rýchle protiopatrenia. "Systematické ničenie produktov ukrajinského poľnohospodárstva je ako plánovaná sabotáž," povedal a dodal: "Naša krajina sa bráni (proti ruskej invázii) a prežíva vďaka farmárom". Poľskí farmári chcú zabrániť, aby sa lacnejšie ukrajinské plodiny dostali na domáci trh. Európska únia totiž pozastavila všetky dovozné clá a kvóty na poľnohospodárske produkty s cieľom po ruskej invázii pred dvoma rokmi Ukrajine ekonomicky pomôcť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy