Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
736. deň na Ukrajine: Rusko odrazilo pokus ukrajinského komanda o vylodenie na piesčine v Čiernom mori
Zdielať na

736. deň na Ukrajine: Rusko odrazilo pokus ukrajinského komanda o vylodenie na piesčine v Čiernom mori

Zdroj: TASR

KYJEV / ​Rusko odrazilo pokus ukrajinského komanda o vylodenie na piesčine v Čiernom mori. ​Ukrajina hlási ťažké boje západne od Avdijivky, Syrskyj kritizuje veliteľov. V4 sa zhodla na pokračovaní efektívnej pomoci Ukrajine, vyhlásila predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová. ​Macron vysvetlil, že výroky o vyslaní vojakov na Ukrajinu boli dobre premyslené. ​Europarlament vyzval EÚ, aby dala Ukrajine všetko, čo potrebuje na porážku Ruska.

​Rusko odrazilo pokus ukrajinského komanda o vylodenie na piesčine v Čiernom mori

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok (29. 2.) uviedlo, že ruská armáda odrazila pokus ukrajinských špeciálnych jednotiek o vylodenie na piesčine známej ako Tendrivská kosa v Čiernom mori, ktorá je pod kontrolou Rusov. Približne 25 ukrajinských vojakov zahynulo a jedného zajali. "Ruské jednotky zneškodnili ukrajinské komando, ktoré sa na motorových člnoch pokúšalo o vylodenie," uviedlo ruské ministerstvo obrany vo svojej dennej aktualizácii. Rusi zajali jedného ukrajinského vojaka a zaistili štyri lode, piate plavidlo uniklo.

Ukrajinské špeciálne jednotky bez bližších podrobností uviedli, že niektorí z ich príslušníkov "hrdinsky zahynuli počas bojovej misie". Vo svojom vyhlásení tiež tvrdia, že väčšina skupiny sa po vykonaní "špeciálnej misie" stiahla. Ukrajinská armáda sa už niekoľko mesiacov pokúša prejsť cez rieku Dneper do časti Chersonskej oblasti, ktorú okupuje armáda Ruska. Minulý týždeň ukrajinská armáda zasiahla oblasť, kde cvičili ruské jednotky nasadené do boja o obec Krynky na východnom brehu Dnepru. K útoku došlo deň na to, ako ruský minister obrany Sergej Šojgu vyhlásil, že ruské sily dobyli Krynky. Ukrajinská armáda to poprela a uviedla, že ruské sily síce zaútočili na Krynky, ale utrpeli "značné straty" a ustúpili.

​Ukrajina hlási ťažké boje západne od Avdijivky, Syrskyj kritizuje veliteľov

Západne od ukrajinského mesta Avdijivka, ktoré je pod ruskou kontrolou, prebiehajú ťažké boje a ukrajinská armáda má problémy so stabilizáciou svojej obrannej línie, uviedol vo štvrtok hlavný veliteľ ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj. Boje prebiehajú pozdĺž línie obcí Toneňke, Orlivka, Semenivka a Berdyči, napísal na sieti Telegram Olexandr Syrskyj, ktorý pricestoval do oblasti bojov, aby sa bližšie oboznámil so situáciou. Viacerých veliteľov ukrajinskej armády obvinil z nesprávnych rozhodnutí, ktoré priviedli ukrajinské jednotky do neľahkej situácie. Moskovskí vojenskí korešpondenti ohlásili postup ruských jednotiek smerom k Orlivke a k Toneňke a Berdyči.

Ukrajinský generálny štáb potvrdil predchádzajúce správy ruských vojenských blogerov, podľa ktorých pri útoku v Olenivke v Doneckej oblasti zahynulo 19 ruských vojakov a ďalších 12 utrpelo zranenia. Ukrajinské vzdušné sily tiež oznámili, že zostrelili ďalšie dve ruské stíhačky typu Su-34. Od pádu Avdijivky Ukrajinci zostrelili 12 lietadiel vrátane prieskumného lietadla ruskej armády. Agentúra DPA uvádza, že správy o zostrelených lietadlách nemožno nezávisle potvrdiť. Ruské letectvo však v poslednej dobe čoraz častejšie využíva kĺzavé bomby, ktoré zhadzuje z lietadiel pozdĺž frontu.

Ukrajinská armáda vo štvrtok potvrdila ďalší neúspech, keď ruská armáda odrazila pokus ukrajinských špeciálnych jednotiek o vylodenie na piesčine známej ako Tendrivská kosa v Čiernom mori, ktorá je pod kontrolou Rusov. Pri tejto misii zahynulo 25 ukrajinských vojakov.

Pekarová Adamová: V4 sa zhodla na pokračovaní efektívnej pomoci Ukrajine

V rámci V4 sme sa zhodli na mnohých témach a najmä na tom, že Rusko je na Ukrajine agresorom a chceme, aby sa Ukrajine čo najviac efektívne pomohlo, aby dosiala spravodlivý mier. Po skončení parlamentného summitu V4 v Prahe to vyhlásila predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová. Znepokojilo ju však, aké slová zaznievajú o konflikte na Ukrajine v niektorých krajinách V4.

Šéfka snemovne tiež vyzvala kolegov z krajín, ktoré to ešte neurobili, aby sa pripojili k takzvanej českej iniciatíve, ktorá sa vo svete snaží získať zbrane pre Ukrajinu. "Som rada, že už sa pripojilo Poľsko a ďalšie krajiny, ale bola by som rada, ak by sa iniciatíva ešte rozšírila," povedala Pekarová Adamová.

Vyjadrila tiež znepokojenie nad tým, že v niektorých krajinách V4 zaznievajú slová, ktoré Ukrajine v konflikte s Ruskom nepomáhajú. "Aj slová sú zbrane a mali by sme s nimi tak zaobchádzať," zdôraznila.

​Macron vysvetlil: Výroky o vyslaní vojakov na Ukrajinu boli dobre premyslené

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok povedal, že všetky jeho výroky o vojne medzi Ukrajinou a Ruskom boli starostlivo premyslené. Reagoval tak na rozruch vyvolaný tým, že nevylúčil vyslanie západných vojakov do konfliktu. Macron v pondelok po konferencii európskych lídrov v Paríži vyhlásil, že "treba urobiť všetko potrebné", aby sa zaistila porážka Ruska po napadnutí Ukrajiny. To však znepokojilo niekoľko európskych spojencov vrátane Nemecka. "Toto sú dostatočne vážne veci: každé jedno slovo, ktoré o tejto veci hovorím, je zvážené, premyslené a cielené," povedal Macron novinárom. Francúzsky líder to odmietol ďalej komentovať. Macron po konferencii európskych lídrov ešte vyhlásil, že aj keď "nie je zhoda" na vyslaní západných pozemných vojakov na Ukrajinu, "nič sa nedá vylúčiť".

​Europarlament vyzval EÚ, aby dala Ukrajine všetko, čo potrebuje na porážku Ruska

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok vyzvali EÚ, aby poskytla Ukrajincom všetko, čo potrebujú, aby zvíťazili nad ruskou agresiou. Správa, za ktorú na zasadnutí v Štrasburgu zahlasovalo 451 poslancov, 46 bolo proti a 49 sa hlasovania zdržalo, zhodnotila dva roky od ruskej invázie na Ukrajinu. Poslanci v uznesení zdôraznili, že vojna zásadne zmenila geopolitickú situáciu v Európe a mimo nej. Poukázali na to, že hlavným cieľom Ukrajiny je vojnu vyhrať a ak sa tak nestane, bude to mať vážne následky. Aj v tom, že iné krajiny s autoritatívnymi režimami sledujú, ako sa vojna vyvíja, aby posúdili svoje vlastné šance na agresívnu zahraničnú politiku.

Zákonodarcovia sa zhodli na tom, že aby Kyjev vojnu vyhral, nemalo by existovať žiadne obmedzenie vojenskej pomoci Ukrajine. EP opätovne potvrdil potrebu poskytnúť Ukrajine všetko, čo je potrebné na opätovné získanie kontroly nad jej medzinárodne uznaným územím. Poslanci upozornili, že existujú obrovské rozdiely v úrovni vojenskej podpory, ktorú poskytujú členské štáty EÚ Ukrajine. Žiadajú, aby sa do európskej obrannej priemyselnej základne investovalo toľko, koľko je potrebné, aby sa uspokojili ukrajinské potreby a doplnili chýbajúce zásoby v EÚ.

Podľa europoslancov Kyjevu treba dodať aj sofistikované systémy protivzdušnej obrany, rakety dlhého doletu ako sú Taurus a Storm Shadow/SCALP, rôzne druhy delostrelectva a munície ráže 155 mm a tiež drony a zbrane na boj proti nim. EP tvrdí, že všetci spojenci EÚ a NATO by mali podporovať Ukrajinu vojensky vo výške najmenej 0,25 percent svojho HDP ročne. Poslanci zároveň vyzvali krajiny EÚ, aby okamžite nadviazali dialóg s obrannými spoločnosťami s cieľom zabezpečiť zvýšenú výrobu a dodávky munície, striel a rakiet pre Ukrajinu, čo by sa malo uprednostniť pred objednávkami z iných tretích krajín.

Poslanci vo štvrtok adresovali aj výzvu Snemovni reprezentantov USA, aby bez ďalšieho odkladu prijala pozastavený balík vojenskej pomoci Ukrajine.
V uznesení sa zdôrazňuje potreba prijať pevný právny režim, ktorý by umožnil konfiškáciu ruského štátneho majetku zmrazeného v EÚ a jeho využitie na rekonštrukciu Ukrajiny a odškodnenie obetí vojny.

Poslanci vyzvali EÚ, aby rozšírila svoju sankčnú politiku voči Rusku a Bielorusku, čo by malo zahŕňať aj zákaz dovozu ruského uránu a metalurgických výrobkov, ukončenie jadrovej spolupráce s Moskvou a uloženie úplného embarga na dovoz ruských poľnohospodárskych výrobkov a produktov rybolovu, ako aj fosílnych palív a skvapalneného zemného plynu prepravovaného po mori a potrubím do EÚ. V závere uznesenia EP odsúdil všetky krajiny, spoločnosti, združenia a jednotlivcov, ktorí pomáhajú Moskve obchádzať sankcie EÚ. Súčasne vyzval na to, aby boli takéto praktiky na úrovni EÚ trestne stíhané.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy