Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
735. deň na Ukrajine: Zelenskyj v Albánsku sa usiluje o väčšiu podporu
Zdielať na

735. deň na Ukrajine: Zelenskyj v Albánsku sa usiluje o väčšiu podporu

Zdroj: TASR

KYJEV / Žiada väčšiu podporu Ukrajiny. Prezident Volodymyr Zelenskyj sa v súčasnosti nachádza v albánskej Tirane. Tam sa totiž koná dvojdňový samit Ukrajiny a krajín západného Balkánu. A práve väčšia podpora vojnou zmietanej krajiny je jedným z cieľov tohto stretnutia. Ukrajinský prezident chce okrem iného s týmito krajinami lepšie spolupracovať aj v zbrojnom priemysle. Dôležitá je podľa neho obranná a politická spolupráca, či podpora mierového plánu pre Ukrajinu.

Zelenskyj v Albánsku sa usiluje o väčšiu podporu od krajín juhovýchodnej Európy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu 28. februára v albánskej metropole Tirane spoločne s albánskym premiérom Edim Ramom začal dvojdňový summit Ukrajiny a krajín západného Balkánu. Cieľom stretnutia je povzbudiť krajiny juhovýchodnej Európy k väčšej podpore Ukrajiny v čase, keď silnejú známky únavy z dvojročnej plnohodnotnej invázie Ruska na Ukrajinu, uviedla agentúra AP. Zelenskyj sa zaujímal aj o možnosti spolupráce v zbrojárskom priemysle s krajinami regiónu. Zdôraznil ďalej, že všetky krajiny si rovnakou mierou zaslúžia byť súčasťou európskych a euroatlantických štruktúr.

Ukrajinský prezident, ktorý do Tirany pricestoval už v utorok 27. februára pred polnocou zo Saudskej Arábie, na platforme označil albánskeho premiéra Ramu za "neochvejného priateľa Ukrajiny". Dodal, že v Tirane bude rokovať o obrannej a politickej spolupráci, podpore mierovému plánu pre Ukrajinu a o bezpečnostných dohodách. "Navrhnem podporu úsilia Ukrajiny o dosiahnutie spravodlivého a trvalého mieru a tiež usporiadanie Svetového mierového summitu vo Švajčiarsku," uviedol Zelenskyj.

Krajiny západného Balkánu a Ukrajina si zaslúžia byť členmi Európskej únie a NATO, povedal ukrajinský prezident podľa AP v prejave na summite. "Európska únia a NATO poskytli Európe najdlhšie a najspoľahlivejšie obdobie bezpečnosti a hospodárskeho rozvoja a my všetci si rovnakou mierou zaslúžime byť súčasťou európskych a euroatlantických spoločenstiev," cituje AP Zelenského. Ten tiež povedal, že Kyjev chce, aby "medzinárodné právo a globálna stabilita boli založené na skutočne mnohostranných a transparentných procesoch".

​Ruské útoky na Sumskú oblasť si vyžiadali ďalšie dva životy a osem zranených

Ruské útoky na ukrajinskú Sumskú oblasť si v utorok 27. februára vyžiadali ďalšie dva životy a osem zranených. S odvolaním sa na tunajšiu vojenskú správu to v stredu 28. februára napísal ruskojazyčný server BBC. Systémy ukrajinskej protivzdušnej obrany pritom zničili všetkých desať útočných dronov, ktoré Rusko v priebehu noci poslalo na Ukrajinu, oznámili dnes ráno ukrajinské vzdušné sily.

"Počas dňa Rusi uskutočnili 59 ostreľovaní pohraničných území a osád Sumskej oblasti. Bolo zaznamenaných 296 výbuchov," zhrnula vojenská správa regiónu, ktorý leží na ruských hraniciach. Najhoršie následky malo ostreľovanie v obci Chotin, kde prišli o život dvaja policajti a ďalších šesť ich bolo zranených.

Všetkých desať bezpilotných lietadiel typu šáhed, ktoré Rusko noci vyslalo nad Ukrajinu z pobrežného mesta Primorsko-Achtarsk, zničila ukrajinská protivzdušná obrana nad Odeskou a Mykolajivskou oblasťou. Predtým v noci ukrajinská armáda tiež informovala o tom, že trosky zo zasiahnutého dronu spôsobili požiar na infraštruktúrnom objekte v Odese. Požiar bol uhasený a hlásené nie sú ani žiadne obete.

​Rusko oznámilo obsadenie dediny Stepove severozápadne od Avdijivky

Ruskí vojaci obsadili ukrajinskú dedinku Stepove, ktorá leží zhruba sedem kilometrov severozápadne od predtým dobytého mesta Avdijivka v Doneckej oblasti. Oznámilo to podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská armáda v utorok uviedla, že sa jej ozbrojené sily z vísky stiahli.

Jednotky ruského Centrálneho vojenského okruhu získali kontrolu nad Stepovom a dosiahli lepšie pozície, píše ministerstvo vo vyhlásení. Ruskí vojaci podľa neho odrazili útoky ukrajinskej armády v oblasti vsi Toneňke, Orlivka, Pervomajske či Novobachmutivka, čo by naznačovalo tlak ruských vojsk západným smerom po sústavnej línii. Vyhlásenia bojujúcich strán o pohyboch na fronte nemožno ale bezprostredne overiť.

Ruská armáda v posledných dňoch informovala o dobytí dedín Severne či Lastočkyne, ktoré obe ležia západne od Avdijivky a južne od Stepove. Dmytro Lychovij, hovorca ukrajinského zoskupenia Tavrija, ktoré bojuje proti ruským silám na tomto úseku frontu, následne potvrdil, že sa ukrajinskí vojaci z týchto osád stiahli. Drží však podľa neho obrannú líniu pri dedinách Toneňke, Orlivka a Berdyči.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy