Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
733. deň na Ukrajine: ​Pri ruskom útoku leteckými bombami zomreli v Sumskej oblasti dvaja ľudia
Zdielať na

733. deň na Ukrajine: ​Pri ruskom útoku leteckými bombami zomreli v Sumskej oblasti dvaja ľudia

KYJEV / Rusko opäť útočilo na Ukrajine, tentoraz aj v Sumskej oblasti. Zahynuli tam najmenej dvaja ľudia. Štyri ďalšie osoby utrpeli zranenia pri údere na mesto Dnipro. Útokom sa nevyhli ani v meste Nikopol, kde boli poškodené budovy aj autá. Moskva medzitým uviedla, že obsadila obec Lasto-čkyne, ktorá sa nachádza asi dva kilometre západne od Avdijivky. Ukrajinskí vojaci mali totiž ustúpiť na novú obrannú pozíciu. Tieto správy sa však nedajú nezávisle overiť.

​Pri ruskom útoku leteckými bombami zomreli v Sumskej oblasti dvaja ľudia

Dvaja ľudia zomreli v noci na pondelok 26. februára pri ruskom bombardovaní v ukrajinskej Sumskej oblasti, uvádza na svojom telegramovom kanáli RBK Ukrajina. Štyroch zranených si v nedeľu večer vyžiadalo ruské ostreľovanie východoukrajinského mesta Dnipre. V noci na pondelok Rusko na Ukrajinu znovu zaútočilo raketami a dronmi, uviedli ukrajinské vzdušné sily.

Ruské bomby zasiahli obec Junakivka ležiacu v Sumskej oblasti pri hranici s Ruskom. Z miesta boli hlásené štyri výbuchy. Zomrel manželský pár pri sebe doma, zničený bol jeden obytný dom a škody vznikli na piatich ďalších.

V Dnipre bolo poškodených desať domov a tiež niekoľko áut. Napísal to dnes ruskojazyčný server BBC s odvolaním sa na miestne úrady. "Zranení sú muži vo veku 41 a 49 rokov, a ženy vo veku 20 a 60 rokov. Všetci v nemocnici," uviedol na telegrame šéf tunajšej oblastnej správy Serhij Lysak. Napísal tiež, že protivzdušnej obrane sa podarilo zostreliť tri rakety a päť dronov.

Ruské úrady a médiá opomenuli výročie vojny proti Ukrajine 

Ruskí predstavitelia a štátne médiá sa zdržali verejných diskusií o druhom výročí ruskej invázie na Ukrajinu, pravdepodobne v snahe vyhnúť sa preberaniu ruských zlyhaní pri dosahovaní vytýčených cieľov Moskvy v tejto vojne, upozornil v pondelok 26. februára americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ruský prezident Vladimi Putin a ďalší predstavitelia pravdepodobne nechceli narušiť apatiu ruskej verejnosti, ktorá im umožňuje pokračovať vo vojne.

Ruskí činitelia a štátni a k štátu pridruženej televízie sa zrejme radšej zdržali komentovania druhého výročia ruskej invázie, aby neupozornili na ruské neúspechy pri dosahovaní stanovených strategických cieľov na Ukrajine a bezprostrednejšieho cieľa dobyť celú Luhanskú a Doneckú oblasť, zatiaľ čo ruské vojská utrpeli vysoké straty. Nedávny prieskum verejnej mienky ukázal, že nálady Rusov ohľadom vojny proti Ukrajine sa v posledných mesiacoch veľmi nemenia a väčšina Rusov je voči vojne prevažne apatická, hoci väčšina sa stavia proti prípadnej druhej mobilizácii.

​Kyjev vyšetruje video, na ktorom podľa neho Rusi postrieľali ukrajinských zajatcov

Ukrajinská prokuratúra vyšetruje zábery zdieľané ukrajinskými aj ruskými kanálmi na telegrame, na ktorých ruskí vojaci údajne postrieľali ukrajinských vojnových zajatcov. Video vyhotovené z dronu sa podľa prokuratúry začalo šíriť 24. februára, v deň druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu, píše server Meduza.

Prokuratúra uviedla, že ruskí vojaci zabrali pozície ukrajinských ozbrojených síl medzi obcami Ivanivske a Chromove na západnom okraji mesta Bachmut v Doneckej oblasti. Na videozázname vychádzajú vojaci zo zákopu s rukami nad hlavou, ľahnú si na zem a druhá skupina nie začne strieľať.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec uviedol, že pri incidente zahynulo najmenej sedem vojakov. Podľa ukrajinského projektu DeepState išlo o príslušníkov ukrajinskej 92. samostatnej útočnej brigády alebo jej pridružených jednotiek a mŕtvych je deväť.

Moskva uviedla, že obsadila obec západne od Avdijivky, Kyjev potvrdil ústup

Ruské vojská dobyli dedinu Lastočkyne, ležiacu asi dva kilometre západne od Avdijivky na východe Ukrajiny, ohlásilo dnes ruské ministerstvo obrany podľa tlačových agentúr. Ukrajinskí vojaci ustúpili na novú obrannú líniu, aby zabránili ďalšiemu ruskému postupu na západ, uviedol armádny hovorca podľa serveru Ukrajinska pravda. Ten zverejnil aj nákres novej línie na mape bojiska.

"Jednotky sa stiahli zo dediny Lastočkyne, aby zaujali obranu na línii Orlivka-toneňke-berdyči s cieľom nepripustiť ďalší postup nepriateľa na západ," povedal Dmytro Lychovij, hovorca ukrajinských síl brániacich tento úsek frontu.

​Rusku počas vojny proti Ukrajine pribudla "armáda invalidov", píše server

Počet invalidov v Rusku zaznamenal rekordný rast od čias prvej vojny proti čečenským separatistom. Kvôli pokračujúcej vojne proti Ukrajine sa k desaťtisícom zabitých pridala aj "armáda invalidov", ktorých počet možno prirovnať k populácii menšieho krajského mesta. Ku koncu minulého roka vzrástol počet poberateľov invalidných dôchodkov o 91 700, napísal portál The Moscow Times s odvolaním sa na údaje sociálneho fondu, ktorý má výplatu penzií na starosti.

Celkový počet invalidných dôchodcov v krajine s približne 146 miliónmi obyvateľov dosiahol 2,225 milióna, čo je maximum za posledných sedem rokov. Ich počet sa zvyšuje najvyšším tempom od roku 1997. Vtedy sa "do civilu" vracali veteráni prvej čečenskej vojny a počet poberateľov invalidných dôchodkov sa počas roka zvýšil o 271-tisíc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy