Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Maďarský parlament schválil vstup Švédska do NATO. Moskvu to neteší
Zdielať na

Maďarský parlament schválil vstup Švédska do NATO. Moskvu to neteší

BUDAPEŠŤ / Maďarský parlament schválil vstup Švédska do NATO. Maďarsko je poslednou krajinou aliancie, ktorá pristúpenie Švédska doteraz neratifikovala.

Za ratifikáciu hlasovalo 188 poslancov, šiesti poslanci Hnutia naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom) boli proti, nikto sa nezdržal hlasovania. Po rozhodnutí sa v rokovacej sále ozval potlesk. Poslanci maďarského Národného zhromaždenia v rámci prvého dňa jarnej schôdze parlamentu v pondelok 26. februára budú voliť nového prezidenta republiky a hlasovali aj o prijatí Švédska do Severoatlantickej aliancie.

Schôdza sa začala o 13.00 hodine. Jedným z prvých bodov programu bolo schválenie abdikácie prezidentky Katalin Novákovej. Do nástupu nového prezidenta republiky bude povinnosti a právomoci hlavy štátu vykonávať predseda parlamentu László Kövér. Prezidentka Nováková odstúpila 10. februára v súvislosti s kauzou amnestie Endreho K. odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove v Bicske.

​Maďarsko ratifikovala prijatie ako posledná krajina

Vládny blok Fidesz-KDNP minulý štvrtok oznámil, že na post nového prezidenta Maďarska nominuje predsedu Ústavného súdu (AB) Tamása Sulyoka. Opozičné strany samostatne nedokázali nominovať prezidentského kandidáta a spoločného kandidáta nenavrhli. Strany Momentum a Demokratická koalícia (DK) avizovali, že sa na hlasovaní nezúčastnia.

K zvoleniu prezidenta je potrebná dvojtretinová väčšina poslancov. Nová hlava štátu sa ujme funkcie ôsmy deň po vyhlásení výsledkov volieb. Dôležitým bodom programu pondelňajšej schôdze bude záverečné hlasovanie o vyhlásení zápisnice o pristúpení Švédskeho kráľovstva k NATO

Maďarsko ako posledná členská krajina ešte neratifikovala prijatie Švédska do NATO. Turecký parlament jeho vstup schválil 23. januára. Poslanci maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP odkladajú toto rozhodnutie už vyše poldruha roka, pričom opakovane tvrdili, že Maďarsko v tomto smere nebude posledné.

Moskvu toto rozhodnutie neteší

Moskvu neteší, že maďarský parlament v pondelok 26. februára ratifikoval vstup Švédska do NATO. Konštatoval to v utorok server 444.hu s odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS, informuje spravodajca TASR v Budapešti. "Teraz, keď sa maďarský parlament rozhodol ratifikovať vstup Švédska do NATO, Švédsko prestalo byť neutrálnym štátom. Maďarsko - nie neutrálny, ale suverénny štát - ustúpilo tlaku Západu, čím zasadilo ranu nedeliteľnej bezpečnosti Európy. Nie smrteľnú ranu, ale vážnu ranu," reagoval predseda zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Konstantin Kosačev.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy