Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenská delegácia na summite ocenila súhlas Turecka so vstupom Fínov a Švédov do NATO
Zdielať na

Slovenská delegácia na summite ocenila súhlas Turecka so vstupom Fínov a Švédov do NATO

Google News Button Sledovať správy

MADRID / Fínsko a Švédsko sú na palube. Na samite NATO to odobrili členské štáty aliancie. Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že je to niečo fantastické a radosť neskrývala ani prezidentka Zuzana Čaputová. Severoatlantická aliancia zároveň rokuje o rozšírení jednotiek aliancie na východe svojich hraníc. Lídri odsúdili agresiu Ruska a vyhlásili, že je potrebné mať sa na pozore aj pred Čínou.

​Štátnici v utorok, 28. júna, privítali rozhodnutie Turecka, že prestane blokovať vstup Švédska a Fínska do NATO. "Je mi cťou oznámiť, že sme dosiali dohodu, ktorá je cestou pre vstup Fínska a Švédska do NATO. Turecko, Fínsko a Švédsko podpísali memorandum, ktoré sa týka tureckých obáv, vrátane vývozu zbraní a boja proti terorizmu," hovorí generálny tajomník NATO, Jens Stoltenberg.

"Budú týmito členmi, rozhodli sme o tom po ostatných formalitách. Je to dôležitá správa aj pre kolektívnu bezpečnosť, v rámci tohto priestoru," hovorí prezidentka SR, Zuzana Čaputová. 

Šéf NATO zároveň vyhlásil, že toto je najdôležitejší summit v temných časoch po druhej svetovej vojne. Posilnia sa jednotky rýchleho nasadenia zo 40 000 až na 300 000 vojakov. Posilniť sa má najmä východné krídlo NATO. Dá sa preto očakávať, že stúpne počet jednotiek aliancie aj u nás. "Sú voči tomu teraz, po prijatí tejto strategickej koncepcie alianciou, otvorené dvere," uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok (SaS). 

Biden oznámil posilnenie amerických kapacít v Európe

Americký prezident Joe Biden už potvrdil, že do Európy pošlú Američania techniku a mužov. "Dnes môžem oznámiť, že Spojené štáty posilnia svoju vojenskú prítomnosť v Európe a budú reagovať na zmeny v otázkach bezpečnosti. Spoločne s našimi spojencami zariadime, aby sa Severoatlantická aliancia dokázala vysporiadať so všetkými potenciálnymi hrozbami na zemi, vo vzduchu aj na mori," hovorí prezident USA Joe Biden. 

S lídrami sa spojil aj Zelenskyj

Ukrajinský prezident opäť žiadal silnejšiu a najmä modernejšiu podporu. "Ukrajina potrebuje moderné raketové a protivzdušné obranné systémy. Vy ich máte. Tým, že nám ich dodáte, môžete úplne zlomiť ruskú taktiku ničenia miest a terorizovania civilistov na Ukrajine. Je to základná vec," hovorí Volodymyr Zelenskyj. 

"Budeme ďalej podporovať Ukrajinu. Budeme brániť tomu, aby Rusko pokračovalo vo svojej agresívnej politike," hovorí český premiér, Petr Fiala. 

NATO opäť uviedlo, že síce podporuje Ukrajinu, ale vojakov priamo na Ukrajinu nepošle, lebo by to bolo vstúpenie do konfliktu, čo by mohlo  vyvolať ďalšiu roztržku s Ruskom. "Muselo by dôjsť na útok na členský štát aliancie," informuje Korčok. 

Okrem postoju k Rusku sa prehodnocoval aj postoj k Číne

NATO vyhlásilo, že Čína nie je priama hrozba, ale mali by sme byť na pozore. "Rusko aj Čína dali jasne najavo, že nesúhlasia s NATO dohodou. Je to prvý raz, čo Čína takto výrazne oponovala proti aliancii," tvrdí Stoltenberg. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy