Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Proces v kauze vraždy D. Tupého odročili na máj
Zdielať na

Proces v kauze vraždy D. Tupého odročili na máj

BRATISLAVA / Súdny proces v prípade vraždy študenta Daniela Tupého odročili v pondelok na 20. mája. Súd predvolal ďalších šesť svedkov.

Na dnešnom pojednávaní mali pôvodne vypovedať siedmi svedkovia avšak do pojednávacej miestnosti prišli len traja. Dvaja z nich tvrdili, že obžalovaného Adama P. nepoznajú. Prišiel aj obžalovaný Adam Puškár, ktorý po prvýkrát vchádzal do pojednávacej miestnosti bez pút, keďže ho začiatkom januára prepustili z väzby. Samotné pojednávanie netrvalo ani hodinu, svedkovia vypovedali o tom, čo sa dialo pred vraždou spred 19 rokov.

Adam P. chce vypovedať až na konci pojednávania

Obžalovaný naďalej trvá na tom, že chce dokázať svoju nevinu, aj v prípade, že by skutok, ktorý mu je kladený za vinu, mohol byť premlčaný na základe novely Trestného zákona. Otec Daniela Tupého si myslí, že vražda by nemala byť nikdy premlčaná.

Jeden z nich Miroslav I. vypovedal, že partiu viezol autom na Tyršovo nábrežie. Samotné auto malo patriť jeho otcovi, ktorý v tom čase pracoval na Ministerstve vnútra. Na pojednávanie dorazil aj otec zavraždeného Tupého, ktorý komentoval pojednávanie nasledovne: “Dnes sme sa dostali do obdobia 2005-2006. Zaujímavé boli výpovede, že týmto útokom a dopichaniu ľudí padla informácia, že pravdepodobne mali niekoho na polícii.”

Adam Puškár zatiaľ nevypovedal, stále tvrdí, že tak spraví až na konci pojednávania a to z taktických dôvodov. Opäť tak pripomenul, že vo svojej výpovedi povie, kto bol ozajstným vrahom.

​Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Zranenia utrpeli viacerí ľudia.

Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Polícia pracovala v minulosti aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze pôvodne obžalovali päť osôb, Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov. Okresný súd Bratislava I ich v júni 2009 oslobodil.

K priebehu súdu sa vyjadril aj otec Daniel Tupý starší:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy