Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Opozícia v konflikte s koalíciou: Na pozastavenie účinnosti trestnej novely reagujú aj politici
Zdielať na

Opozícia v konflikte s koalíciou: Na pozastavenie účinnosti trestnej novely reagujú aj politici

Google News Button Sledovať správy

KOŠICE / Opozícia hovorí o ochrane právneho štátu, reaguje tým na rozhodnutie ústavného súdu, ktorý pozastavil niektoré body schválenej vládnej novely trestných kódexov.

Ústavný sú pozastavil niektoré paragrafy kontroverznej novely Trestného zákona. Exkluzívnu informáciu priniesol portál tvnoviny.sk. Ústavný súd mal o pozastavení účinnosti tejto novely rozhodnúť v stredu 28. februára.

Ako prvý o tom exkluzívne informoval portál tvnoviny.sk. V súčasnosti toto rozhodnutie bude doručené všetkým procesným stranám. Účinnosť však pozastavili len niektorým bodom. Malo ísť o paragrafy, ktoré sa mohli týkať kajúcnikov. Vo štvrtok 29. februára by sa mohol k veci Ústavný súd vyjadriť, ak prebehnú všetky úkony.

Návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely prijal na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti súd nevyhovel. Samotný Ústavný súd sa k rozhodnutiu nevyjadril. "Ústavný súd nebude svoje postupy s nikým komunikovať," uviedla pre TASR hovorkyňa ÚS Martina Ferencová. Prezidentka Zuzana Čaputová ešte nemá k dispozícii rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR v súvislosti s novelou Trestného zákona, uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec s tým, že reagovať bude až vo štvrtok 29. februára.

PS hovorí o výnimočnom dni

Podľa straníckeho šéfa Michala Šimečku bol včerajšok dôležitým dňom. "Je to obrovská prehra Roberta Fica," povedal s tým, že predseda vlády chcel mať novelu trestného zákona schválenú už v januári. "Som presvedčený, že sa budú štiepiť a hádať," pokračoval Šimečka na konto vzťahov v koalícii. Zdôraznil, že práve to ochráni štát. "Robert Fico je porazený," povedal ďalej, pričom Borisa Suska vyzval, aby konal podľa zákona. "Ak sa to nestane, tak sme pripravení použiť všetky dostupné nástroje," dodal s tým, že by išlo o marenie rozhodnutia ústavného súdu. PS by v takom prípade siahlo aj po masových demonštráciách. 

"Potvrdzujú sa slová, že novela Trestného zákona je nielen nebezpečná, ale aj protiústavná," uviedol to predseda PS a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka.

Ak by nedošlo k zverejneniu novely pôjde o porušenie zákona, hovorí SaS

Ondej Dostál akcentoval, že ÚS SR vyhovel článku 1 a teda odmietol novelu, ako celok. Zároveň zdôraznil, že ďalšie rozhodnutia v ostatných bodoch sú v rukách ústavného súdu. Dodal aj to, že otázne je aj zrušenie Špeicálnej prokuratúry, ktorou sa súd ešte bude zaoberať. Zástupcovia SaS sa k téme vyjadrovali na tlačovej konferencii. 

"Ústavný súd zachránil spravodlivosť na Slovensku," vyhlásil to podpredseda SaS a poslanec Národnej rady SR Branislav Gröhling v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu. Gröhling sa zároveň poďakoval prezidentke Zuzane Čaputovej aj kolegom z opozície, ktorí sa na súd obrátili s podnetmi. Obdobne to vníma aj predseda SaS Richard Sulík. Vláde odkázal, že nemá až takú moc, aby ovládla celú krajinu.

Korčok toto rozhodnutie víta

Kandidát na prezidenta Ivan Korčok víta toto rozhodnutie o pozastavení účinnosti časti novely Trestného zákona. Hovorí o dôkaze, prečo je potrebná mocenská rovnováha. "Ústavný súd pozastavil účinnosť časti novely Trestného zákona. Je to dôležitá správa, pretože síce sa koalícia snaží rozložiť právny štát, ale kým sú tu funkčné a nezávislé inštitúcie, nebudú to mať také jednoduché," uviedol Korčok. Verí, že sa politici vládnej koalície zdržia útokov na Ústavný súd a budú konať v súlade s Ústavou SR.

Dôkaz, že Slovensko je stále právny štát     

"Rozhodnutie Ústavného súdu o pozastavení veľkej časti novely Trestného zákona dokazuje, že SR je stále právnym štátom, kde funguje systém bŕzd a protiváh. KDH preto rozhodnutie víta," skonštatoval to predseda hnutia Milan Majerský. Apeloval pritom na najvyšších ústavných činiteľov i občanov, aby rozhodnutie ÚS rešpektovali.

"Od začiatku sme tvrdili, že novela Trestného zákona sa má prijímať po širokej odbornej diskusii pre zvýšenie bezpečnosti všetkých ľudí na Slovensku a nie za účelom zabezpečiť pre pár vyvolených bezpečnosť a beztrestnosť. Podľa medializovaných informácií nám dal ÚS za pravdu a pozastavil veľkú časť tejto hanebnej novely," uviedol Majerský.

Taraba hovorí, že rušenie ÚŠP nie je protiústavné

Súd podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu uznal, že parlament mal právo o zrušení špeciálnej prokuratúry rozhodnúť v skrátenom legislatívnom konaní. Uviedol to na sociálnej sieti. "Ústavný súd pri Trestnom zákone pri niektorých paragrafoch (najmä sadzby, premlčania a kajúcnici) pozastavil ich účinnosť, čo neznamená, že zmeny trestných sadzieb a premlčacích lehôt vyhlásil za protiústavné. Ústavný súd len povedal, že sa týmito zmenami ešte bude zaoberať," vyhlásil Taraba.

Myslí si, že ak ÚS nechal zrušiť špeciálnu prokuratúru a odobril pritom skrátené legislatívne konanie, ako aj uznal niektoré zmeny v paragrafoch trestného zákona v skrátenom konaní, mal by odobriť aj zmenu trestných sadzieb a premlčacích lehôt. "Pretože určovať tieto zmeny je právo zákonodarného zboru," dodal.

Ešte v utorok 27. februára ÚS na neverejnom zasadnutí spojil tri podania, v ktorých prezidentka a poslanci opozičných strán napadli novelu Trestného zákona, do jedného spoločného konania. Hlava štátu aj opozičné strany v podaniach namietajú protiústavnosť novely Trestného zákona a navrhli aj pozastavenie účinnosti zákona, kým súd o ich návrhoch nerozhodne. Zmena zákona prijatá vládnou koalíciou zatiaľ nebola zverejnená v Zbierke zákonov.

Súvisiace články