Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Svet sa rozlúčil s Navaľným: Ruská polícia legitimovala smútiacich
Zdielať na

Svet sa rozlúčil s Navaľným: Ruská polícia legitimovala smútiacich

MOSKVA/LONDÁN/PRAHA / Napätie a strach sprevádzali poslednú rozlúčku so zosnulým ruským opozičným lídrom Alexejom Navaľným. Ruské úrady najprv odmietli vydať telo rodine, potom ju žiadali, aby ho pochovali tajne. Pohreb sa nakoniec konal na okraji Moskvy a prišli naň tisícky ľudí. Navaľného manželka ani deti na pohreb neprišli pre obavy, že by ich mohli zatknúť.

​Kremeľ si takýto pohreb Navaľného rozhodne nepredstavoval. Ulice zaplnili jeho stúpenci, ktorí pokojne čakali s kvetmi v ruke, aby sa rozlúčili so svojim idolom a hlavným odporcom Putinovho režimu. Ľudia stojaci pri Chráme Ikony Matky Božej skandovali Navaľného meno, keď prichádzala rakva. Navaľného telo bolo pokryté kvetmi. Jeho rodičia sedeli pri rakve počas obradu.

Ruské poriadkové sily rozmiestnili pred kostolom zátarasy a strážili vchod. No už hodiny pred pohrebom sa na mieste zhromaždili stovky ľudí a a dav sa postupne rozrástol. Podľa agentúr ich prišli desaťtisíce. Medzi smútiacimi bola aj americká veľvyslankyňa či francúzsky a nemecký veľvyslanec v Moskve. "Prišla som z Petrohradu. Prišla som sem, lebo som milovala tohto človeka. Bol to skutočný hrdina. Je to pre mňa veľmi osobné. Chcela som mu dať posledné zbohom," uviedla opýtaná.

Kremeľ sa pokúšal dôstojnému pohrebu zabrániť. Navaľného tím sa sťažoval, že pohrebné služby dostali výhražné telefonáty, aby neprevážali telo. Ruské vedenie dokonca vydalo varovanie pred účasťou na nepovolených zhromaždeniach. "Každý kto sa zúčastní na takomto zhromaždení, ponesie zodpovednosť v súlade s platnými zákonmi," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Nemohli sme neprísť," hovorí väčšina z nich podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL). Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová pre britskú stanicu BBC uviedla, že Navaľného príbuzným v piatok dopoludnia vydali z márnice telo na obrady a pochovanie. Stalo sa tak však neskôr, ako bolo dohodnuté. Samotný prevoz rakvy k chrámu potrvá asi hodinu.

Počas pohrebu Navaľného dav pri cintoríne skandoval "Nie vojne!"

Dav pri Borisovskom cintoríne v Moskve, kde v piatok pochovali ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného (47), skandoval heslá proti Kremľu a vojenskej invázii na Ukrajinu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Na cintoríne, kde bola prítomná tiež polícia, vládla napätá atmosféra. Dav kričal heslá: "Nie vojne!", "Preč s mocou vrahov!" a "Neodpustíme!". Ľudia kričali aj: "Putin je vrah!", pretože mnohí Navaľného priaznivci obviňujú prezidenta Vladimira Putina zo smrti svojho najvýznamnejšieho kritika.

Rakvu s telom Navaľného spustili do hrobu na Borisovskom cintoríne za zvukov piesne My way od Franka Sinatru a soundtracku z filmu Terminátor 2, ktorý mal Navaľnyj rád. Keď rakvu privážali na cintorín blízko rieky Moskva, niektorí smútiaci kričali: "Nezabudneme na teba!" a "Odpusť nám!"

Kremeľ nemá čo povedať Navaľného príbuzným

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že Kremeľ nemá čo povedať príbuzným opozičného politika Alexaja Navaľného v deň jeho pohrebu. Podľa britskej stanice BBC monitorovanej agentúrou TASR Peskov súčasne varoval, že akékoľvek nepovolené konanie počas pohrebu Alexeja Navaľného v Moskve bude považované za porušenie zákona. Na otázku, či Kremeľ môže zhodnotiť Navaľného ako politickú osobnosť, Peskov odpovedal lakonicky: "Nie, nemôže."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy